Sprogimas

2019 Pasaulinė taikos diena: „Gera politika tarnauja taikai“

„Trokštame, kad kiekvienais metais, šis minėjimas pasikartotų kaip linkėjimas ir pažadas, žmogaus gyvenimo kelią laike matuojančio ir aprašančio kalendoriaus pradžioje, jog tai taika, jos teisinga ir naudinga pusiausvyra įsigalės ateities istorijoje“, rašė popiežius Paulius VI 1968 m. sausio 1 d., jo iniciatyva įsteigtos Pasaulinės taikos dienos proga.

Pasiūlymas skirti taikai pirmąją naujų metų dieną, priduria Paulius VI, nėra skirtas vien katalikams, bet visiems „taikos draugams“, tarsi tai būtų jų pačių iniciatyva, kurią jie laisvai išreiškia savo būdais. Pasaulinė taikos diena yra skirta išaukštinti ir pabrėžti tą pirminės svarbos gėrį visiems žmonėms, kuriuo yra taika ir tuo pat metu atsiminti liūdnus ir fatališkus tarpusavio mūšius.

Taikai grasina daug pavojų: egoizmas tautų santykiuose, iš teisių nepripažinimo kylantis visuomenės dalių smurtas, daugybę resursų suryjantys masinio naikinimo ginklai, įsitikinimas, jog konfliktai negali būti išspręsti protingais būdais, kurie remiasi teise, teisingumu, lygybe, o ne vien atgrasančiomis ir mirtinomis jėgomis.

Taika, pažymi Paulius VI, remiasi „nauja dvasia“, „nauju mentalitetu apie žmogų, jo pareigas ir likimą“. Tačiau dar reikia nueiti ilgą kelią, kol toks mentalitetas taps visuotiniu ir veikliu, reikia „naujos pedagogikos“, ypač tarp jaunų kartų, realistiškai priduria popiežius.

Pasak jo, tikros taikos negalima painioti su tingumu ir abejingumu arba grįsti „melaginga žodžių retorika“, kuri galbūt mielai išklausoma, nes atsiliepia į gilius žmogaus lūkesčius, tačiau iš tiesų tik slepia tikro nusiteikimo ir tikrų taikos intencijų nebuvimą ar net maskuoja pastangas paminti kitą, šališkus interesus. Apie tikrą taiką negalima kalbėti ten, kur nėra pripažįstami ir gerbiami jos pamatai: teisingumas ir meilė tarp tautų, tarp piliečių, tarp piliečių ir valdančiųjų; asmenų ir tautų pilietinė, kultūrinė, moralinė ir religinė laisvė.

Nuo šios pirmosios žinios Pasaulinei taikos dienai praėjo jau daugiau nei pusė amžiaus, per kurį kiekvienas popiežius kasmet turtino ir plėtė katalikų Bažnyčios mokymą apie taiką, tad ir apie karą. 2019 m. sausio 1-ąją ši Diena bus minima 52-ąjį kartą, ką tik paskelbta jos tema nurodo, jog popiežiaus Pranciškaus žinia bus skirta klausimui apie tai, kaip „gera politika gali tarnauti taikai“. 

Trumpame komentare primenama, kad „politinė atsakomybė“ priklauso kiekvienam piliečiui ir ypatingai tiems, kurie gavo mandatą valdyti ir saugoti. Tai taipogi yra misija apsaugoti teisę, drąsinti dialogą tarp visuomenės narių, tarp kartų, tarp kultūrų, nes nėra taikos be abipusio pasitikėjimo. O šio sąlyga yra duoto žodžio ištesėjimas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode