Sprogimas

Mažeikių ligoninėje atidarytas naujas skyrius

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

Užvakar oficialiai atidarytas Mažeikių ligoninės Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos skyrius, iki šio buvęs kaip Vaikų ligų skyriaus padalinys.

Prieš du dešimtmečius

Šios paslaugos Mažeikiuose pradėtos teikti mažaug prieš 20 metų. Pasak skyriaus vedėjos gyd. Ritos Lidžiūtės, mikrorajono poliklinikoje tam buvo atskirti du kabinetai, vėliau skyrius perkeltas į ligoninės priestatą.

„Dabar yra puikiai, čia ramu“, – džiaugėsi R. Lidžiūtė ir dėkojo susirinkusiems, o ypač „Vilties erdvė“ direktorei Stasei Radeckienei, kurios idėja Mažeikiuose ir buvo įrengtas šis padalinys. Taip pat „Vilties erdvė“ nupirko kinozeterapijos salei priemones, jomis, pasak R. Lidžiūtės, gelbėjo ir moterų klubas „Liberta“, baldais – Aleksas Kateiva bei Veikliųjų mamų klubas. Aldona Butkuvienė papuošė sienas savo tapybos paveikslais.

„Turim pilnai sukomplektuotą ankstyvosios vaikų reabilitacijos komandą, pagal galiojančius ministro įsakymus, – sakė, pati turinti socialinio pediatro sertifikatą, R. Lidžiūtė. – Per metus užsiregistruoja apie 600 vaikų nuo 3 mėn. iki 7 metų. Per metus paslaugas suteikiam maždaug 400 vaikų. Mažeikiuose kasmet išaiškinami sudėtingų raidos sutrikimų turintys 6-8 vaikai. Rajonui tai nemažai. Ministerija planuoja pailginti vaikų amžių – galės su atskiromis diagnozėmis pas mus lankytis ir vyresni vaikai. Turime galimybę padaryti ir vaikų žaidimų kambarį“.

Apie paslaugą

Vaikų raidos sutrikimų ankstyvoji reabilitacija – tai asmens sveikatos priežiūros paslauga, užtikrinanti ankstyvą vaikų raidos sutrikimų nustatymą, ankstyvą kompleksinę pagalbą vaikams, turintiems raidos sutrikimų, jų tėvams (globėjams). Tai vaikų raidos sutrikimų ir neįgalumo pirminė, antrinė ir tretinė prevencija, kompleksinė reabilitacija bei jų integracija į visuomenę ir švietimo sistemą. Šios paslaugos teikiamos ankstyvojo amžiaus vaikams, turintiems psichologinės, motorinės ir socialinės raidos sutrikimų ir jų rizikos veiksnių, bei šių vaikų tėvams (globėjams).

Į vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnybą priklausomai nuo indikacijų gali siųsti šeimos gydytojas, pediatras, ortopedas, chirurgas, neurologas, kiti specialistai, pastebėję atitinkamus kūdikio/vaiko sutrikimus, būkles ir ligas.

Antrinio lygio paslaugos


Pediatrai, bendrosios praktikos gydytojai ar kiti vaikų ligų specialistai, įtardami psichologinės ir socialinės raidos sutrikimus, skiria išplėstinę specialistų konsultaciją.
Konsultacijos tikslas – įvertinti vaiko psichomotorinę raidą, nustatyti raidos sutrikimus, sudaryti tolesnį vaiko stebėjimo ar preliminarinį planą. Konsultacijos metu konsultuojami ir mokomi tėvai. Nustačius raidos sutrikimą, specialistų komanda skiria vaikui ambulatorinių paslaugų kompleksą. Ambulatorinių paslaugų kompleksą sudaro ne mažiau kaip dvi diagnostikos ar gydymo procedūros. Šios paslaugos teikiamos per vienus metus, atsižvelgiant į vaiko raidos įvertinimo rezultatus, šeimos poreikius. Priklausomai nuo sutrikimų sunkumo skiriamas skirtingas ambulatorinių kompleksų skaičius per metus. Vieno vaikų ankstyvosios reabilitacijos kurso trukmė 20 arba 40 paslaugų kompleksų per metus priklausomai nuo susirgimo. Kompleksą sudaro 2 specialistų intervencijos. Prioritetine tvarka teikiamos vaikams iki 4 metų. Vyresni (iki 7 metų) vaikai, nelankantys ugdymo įstaigos, taip pat gali gauti ambulatorines kompleksines paslaugas. Tokie vaikai turėtų sudaryti ne daugiau kaip 20 procentų visų per metus gydytų pacientų. Visiems vaikams iki 7 metų amžiaus gali būti teikiamos išplėstinės konsultacijos antrinio lygio įstaigose.

 

Trečio lygio paslaugos


Šiose įstaigose sutrikusios raidos vaikai konsultuojami, tikslinamas jų stacionarizavimo būtinumas, sudaroma ir koreguojama individuali ankstyvosios reabilitacijos programa. Į stacionaro skyrius siunčiami vaikai su kompleksiniais raidos sutrikimais, kurių eigą sunkina gretutiniai psichikos, regos, klausos, fizinės raidos ir kiti sutrikimai, kai 3 mėn. gydant ambulatoriškai nepasiekiama laukiamų rezultatų. Stacionare vaikui atliekama kompleksinė raidos ir psichologinė diagnostika, taikoma intensyvi reabilitacinė 4 metodų programa. Pagal nustatytus rehospitalizacijos reikalavimus gydomi vaikai su sunkiais raidos sutrikimais, kuriems reikalingas ilgas gydymo kursas. Teikiamos visiems vaikams iki 7 metų amžiaus, turintiems raidos sutrikimų.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode