Sprogimas

Kermošius išbaidė lietų

Visą savaitę pliaupęs lietus šeštadienį padarė pertrauką. O kaipgi, juk įprastoje Tirkšlių pušyno vietoje 18-ąjį kartą vyko Rudens kermošius. Apie pusiaudienį čia jau išdygo bendruomenių kiemeliai, o 11 komandų rūpestingai bei išmoningai pasiruošė dalyvauti įvairiose rungtyse bei visus nustebinti kopūstienės virimo čempionate.

Nuobodžiauti nereikėjo

Šventės metu veikė specialus „Kopūstynės bars“ ir laukė „dėinuos peitā dykā“.

Iš toli girdėjosi Tirkšlių kultūros centro ansamblių „Retro“ (vad. J. Erlickas), „Melodija“ (vad. V. Letukienė) bei bendruomenės, Užlieknės kultūros namų kaimiškos kapelos „Glousnis“ (vad. B. Vaičkuvienė), Auksodės bendruomenės kolektyvų bei solisčių atliekamos dainos. Kad nenuobodžiautų, susirinkę žiūrovai galėjo dalyvauti smagiuose žaidimuose, loterijose, nusipirkti šviežio medaus, liaudiškų gaminių, suvenyrų ir įvairių skanėstų.

Autoritetinga komisija specialiai įrengtoje vietoje ilgai ragavo, diskutavo ir sprendė nelengvą užduotį, kuri kopūstienė – pati pačiausia. Atskirai buvo renkama ir žiūrovų simpatijas pelniusi sriuba.

Renginio pradžioje pakalbintas Tirkšlių kultūros centro direktorius Leonardas Žalimas buvo gerai nusiteikęs, sakė, kad jam šis Kermošius penktasis, pasidžiaugė nuostabiu oru, sutelktu jo kolektyvo žmonių organizaciniu darbu, renginio rėmėjais bei prisiminė atvejus, kai būtent lietus ir prastas oras pakišo koją.

Nepasididžiavo ir svečiai

Šventė kulminaciją pasiekė tada, kai Kermošius (Juozapas Kukštas) ir Kermošienė (Virginija Liupšienė) iškėlė Tirkšlių seniūnijos vėliavą. Susirinkusiuosius sveikino bei dovanas teikė EP nario B. Ropės padėjėja Daiva Pupliauskienė, Seimo nario V. Ąžuolo patarėja Reda Šiaulienė, Mažeikių r. savivaldybės mero pavaduotoja Lina Rimkienė. Kadangi Tirkšlių miestelis šiemet mini 450 metų sukaktį, tai bendruomenei įteiktas 500 eurų čekis.

Tirkšlių seniūnijos seniūnas Juozas Kungys dėkojo visiems šventės dalyviams ir svečiams bei apdovanojo gražiausiai tvarkomų sodybų šeimininkus ir akcijos „Auginkime žemaitišką jurginą“ entuziastus.

Kai buvo išragauta kopūstienė, atėjo eilė sužinoti nugalėtoją ir „Didžiojo samčio“ laimėtoją. Juo tapo Lėtenių virtuvės šefas Marijus Steponavičius, o mažesniais samčiais apdovanoti visi čempionato dalyviai.

Vicemerė L. Rimkienė paskelbė, kad kitais metais dalyvių laukia bulvienės virimo čempionatas, o renginio organizatoriai pakvietė dalyvauti ir Mažeikių rajono savivaldybės komandą.

Visada yra paslaptis

Kai jau visas pušynas paskendo konkursinės sriubos ir kitokių patiekalų kvapuose, šių eilučių autorius pabandė išsiaiškinti, kokių ingredientų reikia, kad taptum nugalėtoju.

Borisas iš Tirkšlių komandos sakė, kad labai daug lemia parūkyti kauliukai ir šviežiai rauginti kopūstai. Čempioną gali nulemti netgi sriubos kvapas.

Vaidas iš Auksodės komandos tikino, jog reikia tokių skanių kopūstų, kokie auga tik jų kaime, o Sonata iš Užlieknės tvirtino, kad svarbiausia yra meilė. Reikia ilgai ir kantriai maišyti, kol meilė bus sudėta į patiekalą, nuolatos paragauti. Birutės iš Balėnų įsitikinimu, būtinai turi būti gražios virėjos, gera krosnis ir geras pečkūrys. Lėtenių šefo nuomone, reikia darbštumo ir sėkmės, kad sriuba pasisektų bei užkariautų gurmanų simpatijas.

Kai atslūgo įtampa, jau šiek tiek sutemus, pušynas suskambo nuo dainų, kurias dovanojo Naisių vasaros teatras bei žinoma atlikėja Eglė Jakštytė-Eley.

Algirdas PETRAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode