Sprogimas

Lietuviškumo dvasia Norvegijoje

Gražina VERŠINSKIENĖ

Liepos 6-ąją, kai lietuviai rinkosi giedoti „Tautišką giesmę“, aštuonios Tirkšlių seniūnijos bendruomenės narės, vadovaujamos bendruomenės pirmininkės pavaduotojos Astos Griciuvienės, lietuviškumo dvasią vežė į Norvegiją. Jos vyko Norvegijos Hordaland lietuvių bendrijos „Vytis“ pirmininkės pavaduotojos Violetos Dobrovolskienės kvietimu.

Alsavo ir žemaitiška dvasia

„Misija buvo pažymėti Žemaitijos metus, bet išėjo dar geriau – kartu ir Mindaugus „karūnavome“, ir „Tautišką giesmę“ giedojome. Norvegijoje turiu daug draugų žemaičių, tad kaip nepaminėti mūsų kraštui skirtų metų, į šventę atvykusieji labai norėjo ir žemaitiškai „pasirokoute“. Čia mūsų, lietuvių, jau apie 15 tūkst., o į šventę atėjo tie, kurie tikrai norėjo pajusti lietuviškumo dvasią, šįkart persipynusią su žemaitiškomis tradicijomis“, – prisiminimais dalijosi Norvegijoje gyvenanti žemaitė Violeta, kuri jau ketverius metus dalyvauja veikloje, buriant lietuvius, bei jai vadovaujanti.

Tirkšliškės manė, gal apie 30 susirinks, o kai pamatė per 150 tautiečių, sugužėjusių į nuostabų kampelį prie vandenyno, sunerimo, bet nesutriko – ir žemaitiškas dainas dainavo, ir žemaitiškus šokius šoko, neapsieita ir be liaudies žaidimų. Pasak „Vyčio“ pirmininkės pavaduotojos, visos šventės metu buvo jaučiamas ne apsimestinis, o tikras džiaugsmas atvežta gražia lietuviška dvasia, kuri sklaidė ore, o Norvegijos žalumos grožį išryškino raudoni tautiški moterų kostiumai. Džiaugsmą švente tautiečiai pratęsė socialiniuose tinkluose dalindamiesi filmuota medžiaga, nuotraukomis, įspūdžiais ir laukdami, kada juos parodys giedančius himną per Lietuvos televiziją... Ir pamatė.

Pasijuto laukiamos

A. Griciuvienė nesitikėjo, kad atsitiktinė pažintis socialiniuose tinkluose peraugs į draugystę ir kad su tokia misija vyks į Norvegiją. „Mes tokios patirties neturėjome, mums tai ir dovana, ir nauja patirtis. Pajutau lietuvybės dvasios ten daugiau, negu čia, Lietuvoje. Sujaudino, kai prieš pradedant giedoti „Tautišką giesmę“, pulkelis bėgte su vėliavomis skuodė mūsų link ir prašė luktelti. Net ir tortas alsavo lietuviškumu, jis buvo papuoštas himno žodžiais – buvo matyti, kad labai mūsų laukė“, – viešnage džiaugėsi Asta.

Kaip padėką už įsimintiną šventę Norvegijos lietuviai tirkšliškėms parodė įspūdingus kalnus, krioklius, tarpeklius – Norvegijos gamtą. „Ne vien himną giedojome, bet ir visus aplankytus kalnus, tarpeklius, krioklius apdainavome. Kartu su mumis visur kaip neatskiriamas atributas keliavo Lietuvos, Žemaitijos bei Tirkšlių seniūnijos bendruomenės vėliavos, visi klausinėjo, iš kur mes, įdomiausia buvo afrikiečiams, kad vėliava panaši į jų. Matyt, mūsų dainavimas visus traukė. Kur bebūtum, tu esi lietuvis. Tas Norvegijos lietuvių nuoširdumas tarsi skatina skleisti kuo daugiau gerų naujienų, parodant, kiek aplinkui daug gėrio ir džiaugsmo“, – įspūdžiais dalijosi A. Griciuvienė.

Neketina sustoti

Kaip teigė V. Dobrovolskienė, Norvegijoje drauge susibėgę ir kitas šventes švenčia, bet jų siekis – būti įdomia bendruomene, į kurios renginius susirinktų kuo daugiau lietuvių. „Dabar pasirodėme kaip stipri bendruomenė ir ateityje planuojame pakviesti tokių lietuvaičių, kad Norvegijos lietuviai norėtų vėl susibėgti. Žinoma, norime ir toliau bendrauti su Tirkšlių seniūnijos bendruomene. Artimiausias planas – sukviesti Norvegijoje gyvenančius žemaičius ir, atvykus į Žemaitiją, organizuoti sąskrydį-susitikimą“, – planais dalijosi lietuvių bendrijos pirmininkės pavaduotoja.

Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode