Sprogimas

Klausk teisininko

Laba diena. Esu paskolinęs pinigų ir davęs pasirašyti vekselį. Skolininkas jau praleido vekselio apmokėjimo terminą, bet skolos taip ir neatidavė, o dėl gyvenimo užsienyje ir skolininko vilkinimo nepateikiau jo apmokėti laiku. Ar vekselis tebegalioja ir ar galiu reikalauti grąžinti skolą?

Sveiki. Norime atkreipti dėmesį, kad vekselio apmokėjimo termino praleidimas nedaro vekselio negaliojančio. Skolininkas tikrai tebėra jums skolingas, jo skolos niekas neatšaukė ir nepanaikino.

Vekselio neapmokėjimas laiku, kaip nurodyta suformuotoje Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje, atima vekselio turėtojo teisę neteisminiu keliu reikalauti grąžinti skolą. Tai reiškia, kad praradote galimybę pateikti vekselį notarui ir prašyti jo išduoti vykdomąjį dokumentą.

Tačiau, kaip minėta, skola tebėra galiojanti ir vekselis laikomas skolos rašteliu, t. y. paskolos sutartį patvirtinančiu dokumentu, todėl dėl tokios skolos grąžinimo turite kreiptis į teismą, kad jis priimtų sprendimą priteisti skolą iš kreditoriaus. Priėmęs sprendimą jūsų naudai, teismas išduos vykdomąjį dokumentą, su kuriuo dėl skolos išieškojimo galėsite kreiptis į antstolį.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38 543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu: Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode