Sprogimas

Palaidotas nužudytas policijos pareigūnas S. Žymantas

Birutė Šneideraitienė

Šiandien, birželio 1 d., Viekšniuose, Mažeikių rajone, palaidotas penktadienį nužudytas 40 metų policijos pareigūnas Saulius Žymantas. Laidotuvėse dalyvavo policijos vadovai, pareigūnai, draugai, bendražygiai, bičiuliai, jį pažinoję žmonės.

 

Laidotuvių ceremonijoje grojo reprezentacinis Vidaus reikalų ministerijos pučiamųjų orkestras. Surengtos eitynės, kuriose be policijos dalyvavo ir Vadovybės apsaugos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Muitinės bei Kalėjimų departamentų kinologai su tarnybiniais šunimis.

Ceremonija

Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje už velionį šv. Mišias aukojo paskirtasis Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, vyriausiasis Lietuvos policijos kapelionas kun. Algirdas Toliatas, kiti dvasininkai.

Laidotuvių ceremonijoje į kapines karstą lydėjo policijos automobilių ir motociklų kolona. Karstą nešė ir duobę kasė kartu su juo tarnyboje dirbę policijos pareigūnai. Už nepriekaištingą pareigūno S. Žymanto tarnybą, prieš atidengiant karstą ir leidžiant paskutinį kartą artimiesiems atsisveikinti, jo žmonai generalinis komisaras Renatas Požėla įteikė sulankstytą Lietuvos trispalvę.

Kilęs iš netoli Viekšnių – Užventės k. – S. Žymantas palaidotas naujose Viekšnių kapinėse. Prie šeimininko amžino poilsio vietos stovėjo ir jo šuo Grantas. 

Lankėsi prezidentas

Velionis buvo pašarvotas Mažeikių gedulo namuose. Savaitgalį atsisveikinti su S. Žymantu į juos plūdo pareigūno bendražygiai, draugai ir jį pažinoję žmonės. Šermenyse apsilankė ir LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas pagerbė velionį ir pareiškė nuoširdžią užuojautą šeimai, bičiuliams bei kolegoms.

Šūviai – netikėti

S. Žymantas žuvo nuo Stasio Braso (gim. 1968 m.), kurio kūnas vėliau rastas apdegęs name, šūvių gegužės 29 d. Mažeikių rajone, Birbiliškės kaime. Pasak Lietuvos policijos generalinio komisaro R. Požėlos, pareigūnas eidamas į S. Braso namus nenumanė, jog jo pažįstamas, niekada reikalų su teisėsauga neturėjęs, vyras taip pasielgs.

Į sodybos kiemą pagal iškvietimą, galimai S. Braso žmonos, tarnybiniu automobiliu atvažiavusius ir lauk išlipusius S. Žymantą bei jo kolegę S. Brasas netikėtai šovė per duris. Kiek kartų sodybos šeimininkas šovė į pareigūnus, nustatys ekspertai. Iš nelegaliai laikyto šautuvo „Mosin“ paleista kulka pataikė S. Žymantui į krūtinę, o jo porininkei – į kirkšnį. Ji ligoninėje operuota.

Pasak generalinio komisaro, policijos pareigūnai turėjo visas reikiamas priemones, buvo tinkamai pasiruošę sulaikyti smurtaujantį asmenį, tačiau netinkamai įvertino jo pavojingumą.

Įvertinimai

Neseniai savo 40-metį atšventęs S. Žymantas buvo vienas labiausiai patyrusių Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnų. Jo tarnybos policijoje stažas – 21 metai. Už gerą tarnybą S. Žymantas 12 kartų skatintas.  2018 metų lapkričio 24 dieną – jam įteiktas III laipsnio atminimo ženklas „Už ištarnautus metus“. Jaunuoliu tarnauti policijos pradėjęs S. Žymantas dirbo ir kriminalinėje policijoje, vėliau perėjo dirbti į veiklos skyrių. Būdamas šio skyriaus tyrėju S. Žymantas dirbo ir kinologu, kartu su savo augintiniais dalyvavo įvairiose policijos operacijose, pelnė apdovanojimų kinologų varžybose.

Tarnyboje žuvusio policininko šeimos nariams – našlei, tėvams ir dviem vaikams – lygiomis dalimis išmokėta 102 tūkstančių 614 eurų kompensacija.

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode