Sprogimas

„Ašvinių“ šeimos namai pasiruošę priimti vaikus

Agnė Matelė

Nuo sausio 1 d. vykdant globos namų pertvarką, kuria siekta, kad ilgainiui neliktų vaikų globos namų, o vaikai augtų kuo artimesnėje šeimai aplinkoje, be tėvų globos likę vaikai būtų įkurdinami atskiruose namuose. Savivaldybės administracijos buvo įpareigotos ieškoti namų ar butų, kurie atitiktų bendruomeniniams vaikų globos namams keliamus reikalavimus. Tuo tikslu Mažeikių rajono savivaldybė nupirko ir suremontavo bei įrengė namą, kuriame gyvens viena iš tėvų globos netekusių vaikų šeimynų.

 

Oficialus atidarymas

Darbų baigimo proga namų šeimininkus sveikino, sėkmingos naujo kelio pradžios linkėjo Savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė ir Savivaldybės administracijos direktorė Laima Nagienė, kiti svečiai. Patalpas pašventino kun. Antanas Šimkus.

Naujieji šeimos namai vadinsis „Ašviniais“, nes jų gyventojus globos ir su jais bendraus baikerių klubas „Ašvėne“, tad pavadinimas ir atspindės šią draugystę.

Mažas šeimos modelis

Bendruomeniniai vaikų globos namai – tarsi mažas šeimo modelis. Kadangi nėra tiek globėjų, kiek jų reiktų, kad į šeimas būtų paimti visi vaikų globos namuose augantys vaikai, Lietuvos savivaldybės tėvų globos netekusius vaikus turi įkurdinti bendruomeniniuose namuose ar atskiruose butuose, kuriuose jie jaustųsi kaip namuose. Socialinės globos įstaigose vaikai negali sulaukti tiek dėmesio, reikalingos artimojo meilės ir rūpesčio, kiek galėtų gauti gyvendami šeimoje ir gaudami reikiamą pagalbą bendruomenėje. Kiekvienoje tokioje šeimynoje, kurioje augtų iki aštuonių vaikų, turėtų dirbti penki darbuotojai. Du socialiniai darbuotojai ir trys jų padėjėjai su vaikais pasikeisdami būtų visą laiką, padėtų jiems įgyti socialinių įgūdžių, mokytų juos įvairiausių buities darbų, supažindintų juos su šeimos biudžeto planavimo pagrindais ir panašiai.

Dabar vaikų globos amuose augantys vaikai, sulaukę pilnametystės, dažnai nemoka gyventi savarankiškai, jiems sudėtinga planuoti savo išlaidas, jie neįgyja socialinių įgūdžių, nenori imtis elementarių buities darbų. Bendruomeniniai vaikų globos namai – tarsi maža šeima, kurioje jie viso to išmoks. Žinoma, padedami socialinių darbuotojų. Jie ne tik bendraus su vaikais, bet ir drauge su jais gamins valgyti, skalbs, lygins, padės vaikams susitvarkyti, atstovaus vaikų interesams švietimo, medicinos įstaigose. Tokioje šeimynoje negali gyventi daugiau kaip aštuoni vaikai, geriau, jei broliai ir seserys auga drauge.

Mazeikiai.lt nuotrauka

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode