Sprogimas

Sušvelninti apribojimai laidotuvių apeigoms bei gedulingiems pietums karantino metu

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu, sušvelninti iki šiol galioję apribojimai dėl mirusiųjų palaikų tvarkymo ir laidotuvių organizavimo karantino laikotarpiu.

Nebeliko apribojimo karantino metu laidojimo apeigas organizuoti dalyvaujant tik artimiausiems šeimos nariams ir ribojant dalyvių skaičių iki 10 asmenų – nuo šiol dalyvaujančiųjų laidotuvių apeigose skaičius neribojamas, tačiau būtina laikytis bendrųjų prevencijos priemonių: laikytis atstumo nuo aplinkinių (ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas tarp žmonių), dažnai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu, jei nėra galimybės nusiplauti rankų – naudoti dezinfekavimo priemones, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo.

Laikantis šių reikalavimų, taip pat atsisakyta ribojimo organizuoti gedulingus pietus viešojo maitinimo įstaigose ar namuose.

Atsisakyta iki šiol galiojusio reikalavimo žmogaus palaikus šarvojimo salėje šarvoti ne ilgiau kaip 4 valandas.

Tvarkant mirusiųjų nuo koronaviruso infekcijos (COVID-19) palaikus, patikslintas įpareigojimas savivaldybėms pasirūpinti patalpomis, pastatais, kuriuose sumontuota šaldymo įranga arba kuriuose greitai galima tokią įrangą sumontuoti ir pritaikyti mirusiųjų laikymui, taip pat numatyti galimybę naudoti krovininį transportą su šaldymo įranga. 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad mirusiaisiais nuo koronaviruso infekcijos laikomi tie, kuriems buvo diagnozuota koronaviruso infekcija, pasireiškė sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija ir nebuvo nustatyta kita mirties priežastis arba įtarta minėta infekcija, tačiau tyrimas jai nustatyti atliktas nebuvo.

Gydymo įstaigos, jei žmogus mirė joje, taip pat artimieji ar kiti asmenys privalo informuoti laidojimo paslaugų teikėjus, kad žmogaus palaikai yra priskiriami prie asmenų, mirusių nuo koronaviruso infekcijos, palaikų grupės. Jei palaikų tvarkymo metu nėra aišku, ar žmogus sirgo koronavirusu, jo palaikai tvarkomi kaip priskiriami šiai grupei.

Nurodyta palaikus, priskiriamus mirusiųjų nuo koronaviruso infekcijos grupei, šarvoti uždarame karste.

Laidojimo paslaugų teikėjai privalo aprūpinti darbuotojus asmens apsaugos ir kitomis priemonėmis, reikalingomis teikiant laidojimo paslaugas pagal nurodytas rekomendacijas, taip pat užtikrinti, kad laidojimo paslaugų vietoje būtų galimybė nusiplauti rankas šiltu vandeniu ir muilu, būtų būtinų dezinfekcinių priemonių.

Parengta pagal LR sveikatos apsaugos ministerijos informaciją

Mazeikiai.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode