Sprogimas

Verslas per karantiną: atsiranda galimybės paramai

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Plintanti koronaviruso infekcija ir vis tęsiamas karantinas kelia nerimą visos šalies verslininkams, darbuotojams bei darbdaviams. Mažeikių rajonas – ne išimtis. Savivaldybės administracijos direktorė teigia – parama bus išmokėta.

 

Parama socialiniams darbuotojams

Anot Savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo komisijos pirmininkės Laimos Nagienės, socialiniai darbuotojai taip pat pakliūva į rizikos grupę, todėl jiems bus skiriamas papildomas užmokestis – vieno mėnesio atlyginimo dydžio: „Jis bus išmokėtas tiems, kurie aptarnauja ir prižiūri mūsų vienišus asmenis.“

Prastova ir subsidijos

Pasak L. Nagienės, numatytos priemonės įmonėms, ūkio subjektams: „Jeigu dirbantieji negali dirbti nuotoliniu būdu, nėra net tokio darbo, tokiu atveju darbdavys gali skelbti prastovą arba dalinę prastovą ir tada valstybė prisidės prie užmokesčio.“

Karantino ir ekstremalios padėties dėl koronaviruso metu darbdaviui paskelbus prastovą, jis turi galimybę gauti subsidiją. Subsidija skiriama kompensuoti dalį darbo užmokesčio, kuris buvo sumokėtas per prastovą.

Siekdama palengvinti darbdavių padėtį valstybė prie darbo vietų išlaikymo prisidės subsidijomis. Seimas antradienį pritarė pataisoms, atveriančioms kelią darbdaviams gauti 90 proc. arba 70 proc. dydžio valstybės subsidijas, kai ekstremalios situacijos ir karantino metu prireikia skelbti prastovas darbuotojams. Pataisos taip pat aiškiau apibrėžia reikalavimus savarankiškai dirbantiems asmenims, kuriems šiuo sudėtingu laikotarpiu bus skiriama 257 eurų dydžio išmoka už mėnesį.

Vyriausybei paskelbus ekstremalią situaciją ir karantiną, kai dėl to darbdavys negali suteikti darbuotojams darbo sutartyje sulygto darbo, jis turi teisę skelbti prastovą arba dalinę prastovą. Prastovos metu iš darbuotojų negali būti reikalaujama atlikti darbo funkcijų ir jiems mokamas ne mažesnis nei minimalus darbo užmokestis, tačiau tik tuo atveju, jei darbo sutartimi sulygta visa darbo laiko norma (607 eurai, – aut. past.). Dėl jų darbdaviai jau gali kreiptis į Užimtumo tarnybą.

Subsidijų dydžiai

90 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurai bruto. 70 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 910,5 eurai bruto.

Darbdaviai, pasinaudoję subsidijomis, taip pat turės išlaikyti ne mažiau nei 50 proc. darbo vietų bent 3 mėn. nuo subsidijos mokėjimo pabaigos. Jeigu po subsidijos mokėjimo pabaigos, darbdavys 3 mėn. neišsaugos 50 proc. darbo vietų darbuotojams, kuriems buvo mokėtos subsidijos, tuomet jis 12 mėn. negalės dalyvauti remiamojo įdarbinimo, darbo vietų steigimo ar pritaikymo subsidijavimo, vietinių užimtumo iniciatyvų projektų įgyvendinimo priemonėse.

Administracijos direktorė džiaugėsi ir Seimo sprendimu medikams skirti priemoką. Priemokos bus mokamos ir gydytojams rezidentams.

Mazeikiai.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode