Parama dėkojame




Sprogimas

Keičiasi pasėlių deklaravimo tvarka

Atsižvelgiant į neeilinę situaciją dėl visą pasaulį paralyžavusio viruso Žemės ūkio ministerija taip pat ieško neeilinių sprendimų ir žemės ūkio srityje, kurie padėtų ir toliau efektyviai vykdyti įprastas, tačiau būtinas funkcijas.

Siekiant, kad ūkininkus, kurių veiklos tęstinumas ypatingai svarbus šiuos sunkiu laikotarpiu, pasiektų tiesioginės išmokos būtina kaip ir kasmet tęsti pasėlių ir kitų žemės ūkio augalų deklaravimą.

Įvertinus visas aplinkybes (viruso rizika, didžioji dalis pareiškėjų naudojasi seniūnijų ir savivaldybių paslaugomis pateikiant paraiškas, garbus pareiškėjų vidutinis amžius ir kt.) numatė šiuos pasėlių deklaravimo pokyčius ir rekomenduoja imtis papildomų veiksmų siekiant sumažinti visas įmanomas rizikas:         

  • Nuo balandžio 20 d., pradedamas tik nuotolinis žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimas. Žemės ūkio veiklos subjektai, prisijungę prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos (toliau – PPIS) per e-valdžios vartus galės pateikti paraiškas. Seniūnijų ir savivaldybių darbuotojai galės ruoštis išankstines/nuotolines paraiškas (paraiškų pildymas, laukų įbraižymas ir pan.).

Skatinimas deklaruoti iš namų – deklaravimas iš namų\nuotoliniu būdu yra viena iš patogiausių ir lengviausių priemonių pateikti paraišką. Taip pat informuojame pareiškėjus, kad deklaruojant iš namų (prisijungus per elektroninius valdžios vartus) mažesnė tikimybė patekti į patikras. Taip pat tie, kurie prisijungę per elektroninius valdžios vartus pateiks ir į Valdų registrą įkels valdymo dokumentus nebus prašomi pakartotinai juos pateikti NMA. Išankstinis/nuotolinis paraiškų paruošimas – seniūnijų ir savivaldybių darbuotojai, gali dalį darbų atlikti iš anksto nekontaktuojant su pareiškėjais. Remiantis praėjusių metų duomenimis (dažnai keičiasi tik kultūros) kurti paraiškas, tvarkyti laukų geometriją (ypač tų laukų, kurie patenka į 2019 ortofotografinės nuotraukos teritoriją), paskambinus pareiškėjui susitikslinti kultūras, paraginti suregistruoti visus plotų valdymo dokumentus Valdų registre. Kadangi deklaravimas vyksta web aplikacijoje, tai seniūnijos darbuotojas atlikus veiksmą, jį išsaugojus, o pareiškėjui namuose prisijungus prie savo paraiškos ir atsinaujinus naršyklę, pareiškėjas „online“ režimu gali matyti atliekamus veiksmus. Svarbu, kad vienu metu veiksmus atliktų tik vienas prisijungęs asmuo. 

  • Nuo gegužės 4 d. pradedamas įprastas deklaravimas su fiziniais apsilankymais (buvo planuota nuo balandžio 20 d.); 
  • Pabaiga nukeliama į birželio 22 d. (buvo planuota birželio 7 d.); 
  • Paraiškos su vėlavimais priimamos birželio 23 d. – liepos 17 d.

Informacija gyventojams, kurie deklaruos pasėlius seniūnijose nuo gegužės 4 d.:

  • būtina dėvėti apsauginę kaukę;
  • įeiti po vieną;
  • atvykti pagal grafiką, nurodytu laiku. Deklaravimo laiką derinti su seniūnijų pavaduotojais telefonu iš anksto.

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Šimkienė pareiškėjus priims adresu: Laisvės g. 8, 107 kab., Mažeikiai („Vienas langelis“). Deklaravimo laiką su Viktorija Šimkiene būtina iš anksto derinti telefonu (8 443) 25 943. 

Atsižvelgiant į sunkiai prognozuojamą viruso plitimo perspektyvą bei galimas kovos su juo priemones neatmetame galimybės, kad pasėlių deklaravimo data ir tvarka dar gali keistis.

MS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode