Sprogimas

Pirmadienį startavo antrasis laiptinių dezinfekavimo etapas

Kai dauguma įstaigų, įmonių šiuo metu dėl karantino negali vykdyti veiklos, Mažeikių rajono savivaldybės administruojamai UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ (MKŪ) darbų per akis. Prie jau vykdomų veiklų prisidėjo ir nauja sritis – daugiabučių namų laiptinių dezinfekavimas. „Šiam darbui atlikti reikalinga licencija, todėl kreipėmės į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie SAM. Dabar šiek tiek supaprastinta licencijos išdavimo tvarka, turėjome pateikti kai kuriuos duomenis, dokumentus apie vykdomą veiklą. Pagal reikalavimus įdarbinome gydytoją-epidemologą“, – apie naują darbo sferą kalba UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ direktorius Andrius Noreika.

Antrasis etapas

Tik pereitos savaitės vidury buvo užbaigtas pirmasis dezinfekavimo etapas Mažeikių mieste, Viekšniuose, ETG gyvenvietėje, o jau nuo pirmadienio, kovo 6 d., Mažeikiuose pradėtas antras dezinfekavimo etapas – nuo Ventos g. 89 namo link p. c. „Ąžuolas“, vėliau link Gamyklos g. „Visa informacija apie įvykdytą dezinfekciją perduodama namo administratoriui. Taip pat namo administratoriui kasdien perduodama informacija, kokias laiptines planuojama dezinfekuoti per kitas dvi dienas. Namo administratorius šią informaciją skelbia savo kanalais, socialiniuose tinkluose ir t. t.“, – pabrėždamas, kad planas „gyvas“, todėl gali šiek tiek kisti sako direktorius. Kaip jis teigė, vienas iš nenumatytų atvejų – namo, kuriame gyveno identifikuoti užsikrėtę COVID-19, buvo atlikta papildoma dezinfekcija.

Teko įdarbinti daugiau darbuotojų

Padaugėjus darbo, bendrovė priėmėme papildomų darbuotojų. Pasak A. Noreikos, susidūrė su problema – kaip atlikti sveikatos tikrinimą, bet ir tai pavyko išspręsti. Mažeikiai vieni iš pirmųjų ėmėsi daugiabučių laiptinių dezinfekavimo – kovo 15 d. posėdžiavo Mažeikių rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija, o jau kovo 19 d. buvo pradėti dezinfekavimo darbai. Beje, jau nuo kovo 1-osios bendrovė laiptines, kurioms teikia valymo paslaugas (jų dabar 200 ir skaičius didėja), plaudami laiptines, naudojo stipresnes dezinfekavimo priemones.

Dezinfekavimo procesas

           „Dezinfekuotojas, lipdamas laiptais į viršutinį aukštą, visada atidaro laiptinėje esančius langus (tuos, kurie atsidaro). Leisdamasis laiptais jis atlieka dezinfekciją, purkšdamas dezinfekcinį skystį „Virocid“, tai trunka apie1015 minučių. Purškiami laiptai, turėklai, lauko durų rankenos, spynos, telefonspynės. Pats procesas yra praktiškai begarsis. Aštresnis kvapas vėdinamoje patalpoje lieka apie15 minučių. Po to kvapo nelieka. Apie tai, kad laiptinė buvo dezinfekuota nuo šiol yra klijuojami lipdukai su užrašu „DEZINFEKUOTA“ ir užrašoma dezinfekavimo data. Jie užklijuojami ant pirmo ir paskutinio aukšto laiptinės turėklo ranktūrio“, – informuoja bendrovės direktorius. Jis akcentavo, kad tai daroma ne tam, kad patenkintų žmonių smalsumą – buvo ar nebuvo atlikta dezinfekcija, pirmiausia, kad tikrai buvo dezinfekuota ir tai dėl visų saugumo. „O tai, įsitikino žmogus ar ne – tai jau lieka antrame plane“, – priduria bendrovės direktorius.

Geri darbai, apaugę gandais

Pasak A. Noreikos, tokios priemonės imtasi po pirmojo etapo, kai replikos, nepatvirtinti faktai ėmė sklandyti viešoje erdvėje. „Mūsų žmonės, sunkiai dirba ne tik fiziškai, bet tai ir psichologiškai sunkus darbas – neaišku, kur ir kokie žmonės gyvena, nors ir turi visas apsaugos priemones. Girdėdami tokius priekaištus, kad vienur ar kitur neatliko dezinfekcijos, o tik tai popierinis dezinfekavimas. Suaugusiems žmonėms, mūsų darbuotojams, ašaros akyse kaupiasi iš apmaudo, kad žmonės nemato jų darbo“, – neslepia apmaudo pašnekovas. Bet kartu jis ir pasidžiaugia, kad tai tik pavieniai klausimai, o didžioji dalis gyventojų darbuotojams taria – „Ačiū“.

Tęsiami visi darbai

Laiptinių valymas sudėtingesnis tiems, kas nėra sudaręs sutarties su MKŪ, nes gyventojai neturi tokių apsaugos priemonių. Tarp klausimų, kurių sulaukia bendrovės darbuotojai, yra ir apie laiptinių valymą po dezinfekcijos. „Pagal rekomendaciją bent savaitę laiko neplauti, nes netenka prasmės dezinfekuoti“, – atsako A. Noreika. Pašnekovas pamini, kad nei vienas darbas nenutrūko – toliau vykdomas aplinkos tvarkymas ir laiptinių valymas. „Gal šiek tiek ažiotažas buvo pradžioje, paskelbus karantiną, dėl laiptinių plovimo. Patys nežinojome, kaip elgtis. Dabar dalis administracijos darbuotojų darbus vykdo nuotoliniu būdu“, – teigia direktorius.

Bendrovės direktorius pasidžiaugė, kad apsaugos priemonių netrūksta ir vis papildomos atsargos. Tiesa, pajuokavo, kad jos dabar perkamos „karantininėmis“ kainomis. Dezinfekavimo skysčio parsivežė iš Kauno, kurio užteks nemažam laikui. Pati bendrovė neketina pasipelnyti iš susidariusios situacijos, jų dezinfekavimo paslaugų įkainis vienos mažiausių Lietuvoje – vienos laiptinės dezinfekavimas – 15,85 Eur. Kaip teigė A. Noreika, savikainos didžiąją dalį sudaro atlyginimas darbuotojui. Žmonėms, atliekantiems dezinfekciją, skiriama finansinė paskata.

„Epidemija tikrai baigsis“

„Ir darbuotojams, ir šeimoje, kartoju prof. V. Kasiulevičius mintį – tai yra epidemija, kuri tikrai baigsis, kaip ir kitos buvusios epidemijos baigėsi. Su ta mintimi reikia ir gyventi. Daug ko ji ir išmokys – higienos, kad dažnai reikia plautis rankas, ką buvome užmiršę. Epidemiologijos mokslas iki šiol lyg ir teorinis buvo, laikas taikyti praktiškai ir tie mokslo reikalavimai nebuvo iš piršto traukti, tai dabar tą suvokiame. Kaip ir tai, kad civiline sauga, ekstremalių situacijų valdymas, taigi, tose komisijose dirbo žmonės, jie tik teoretikai buvo, žiūrėjom pro pirštus, kad to niekada neprisireiks. Ši situacija tikrai baigsis, tik, kad ji didžiąją dalį žmonių kai ko išmokytų. Būsim sveiki, gyvi, svarbiausia, kad tarpusavio tolerancija būtų. Tokia padėtis turėtų suvienyti, tik matome, kad tai rutuliuojasi ne ta linkme“, – optimistiškai užbaigia pokalbį bendrovės direktorius A. Noreika.

Gražina VERŠINSKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode