Sprogimas

Greitosios pagalbos darbuotojams – ir psichologinė pagalba

Greitosios pagalbos automobiliai, anksčiau kėlę pagarbų nerimą, dabar jau kelia ir baimę. Ypač, kai pamatai juose sėdinčius specialia apranga apsirengusius medikus. Ne vieną tokį tenka pastebėti lekiantį ir Mažeikių miesto gatvėmis. Būtent Greitosios medicinos pagalbos centro ekipažai pirmieji skuba pas galimai sergantį koronavirusu.

Mažeikiuose daugėja užsikrėtusiųjų

Savivaldybės duomenimis, balandžio 2-ąją registruotas dar vienas užsikrėtimo COVID-19 atvejis Mažeikių rajone. Iš viso šiuo metu registruoti keturi koronaviruso ligos atvejai. Visi šie asmenys susiję tarpusavyje – dalyvavo kovo 14 d. „Varduvos“ kavinėje, Mažeikiuose, vykusioje šventėje. Visų užsikrėtusiųjų koronavirusu mėginiai paimti Telšių mobiliame punkte. „Atidarius mobilų patikros punktą Telšiuose žmonėms atsirado galimybė pasitikrinti savarankiškai“, – sako VšĮ Mažeikių greitosios medicinos pagalbos centro direktorė Joana Vološčikienė.

Trūksta įrangos

„Nors kviečiant greitąją medicinos pagalbą, skambinama bendruoju pagalbos telefonu arba tiesiogiai į Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinę, po pokalbio su jais yra aktyvuojama mūsų GMP brigada, kuri ir vyksta į iškvietimą“, – teigia direktorė. Pasak J. Vološčikienės, labai atsakingai žiūrima į darbuotojų saugumą, puikiai suvokiama, kad šiuo metu, netgi vykstant į bet kurį iškvietimą, GMP brigados nariai turi būti maksimaliai apsaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19 virusu. Pašnekovė džiaugiasi, kad asmens apsaugos priemonių šiai dienai pakanka, nuolat (atsinaujinus tiekimui) pildomos jų atsargas. „Kad būtų suteikta skubi ir kvalifikuota pagalba, kiekvienoje išvažiuojamojoje Greitosios medicinos pagalbos brigadoje (jų keturios) privalo būti transportiniai dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai. Turime vieną, du pažadėjo nupirkti vietos verslo atstovai, tad ieškome galimybės įsigyti trūkstamą aparatą, – pamini ir problemas direktorė. – Mažeikių rajoną aptarnauja keturios išvažiuojamosios GMP brigados, papildomai vienas rezervinis automobilis yra paruoštas įtariamųjų, užsikrėtusių koronavirusu, transportavimui. Daugėjant susirgimų visi GMP automobiliai bus paruošti pacientų pervežimui.“

Dėmesys darbuotojų psichologinei parengčiai

Jei gaunamas iškvietimas, kad pacientui įtarimas COVID-19 infekcija, medikai rengiasi savo apsauginius rūbus, sėda į tam paruoštą automobilį ir lekia. Apžiūri ligonį ir iš karto išveža jį į VšĮ Respublikinę Šiaulių ligoninę. „Žinoma, reikšmingas vaidmuo tenka ir kiekvieno darbuotojo psichologinei parengčiai, nes būtent jie atsiduria pirmoje linijoje kovojant su šiuo virusu. Su darbuotojais kalbame, kiek įmanoma šioje sunkioje visai šaliai situacijoje, stengiamės dėl jų saugumo“, – apie medikams prisidėjusią atsakomybę ir nesaugumą kalba J. Vološčikienė.

Kalbėdama apie papildomą darbo krūvį direktorė teigia: „Įstaigoje dar iki karantino paskelbimo buvo darbuotojų, ilgą laiką, po traumų, turinčių nedarbingumo pažymėjimus, todėl GMP pajėgos jau buvo paskirstytos ir sukomplektuotos dirbti visu pajėgumu.“ Pašnekovė pamini, kad gauna iškvietimų ir pas karantinuojamus pacientus, kurie būna įvairūs: dėl ligų, susijusių ir nesusijusių su COVID-19 atvejais, pasitaikė ir neblaivių saviizoliacijoje esančių pacientų.

Rūpintis ne tik savimi, bet ir kitais

„Tik laikantis Vyriausybės nurodymų karantino metu pavyks išvengti COVID-19 viruso plitimo. Šiai dienai matome, kad vis dar yra žmonių, gyvenančių jiems įprastu ritmu, nesisaugojančių ir nesaugančių kitų, parkuose apstu besimėgaujančių gražiu oru, parduotuvėse mūsų miesto gyventojai nedėvi nurodytų asmens apsaugos priemonių. Pandemija Lietuvoje paskelbta pirmą kartą, vis tik, ne visi tai vertina rimtai. Būtent rimto šios situacijos vertinimo ir norisi iš mūsų gyventojų. Norėčiau palinkėti pasirūpinti savimi bei savo artimaisiais, ir, žinoma, nesirkite“, – tikėdamasi žmonių sąmoningumo linki Mažeikių greitosios medicinos pagalbos centro direktorė.

Gražina VERŠINSKIENĖ

Budas.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode