Parama dėkojame




Sprogimas

Pareigą atliekantiems medikams – jokių išimčių?

Toliau šalyje plintant Covid-19 virusui ir vakar Vyriausybei pratęsus karantiną šalyje, noriu pasidalinti keliomis mintimis apie dabartinę situaciją. Ypač mūsų Mažeikių rajone.

Viruso plitimas ir karantino įvedimas bei jo pratęsimas rodo, kad dar iki galo nesustyguotos valstybinės bei vietos valdžios grandys, kad savivaldybėms duotos rimtos užduotys, nesuteikiant joms realių materialinių, techninių bei saugos priemonių resursų.

Išskirčiau tris pagrindines spręstinas problemas.

Pirma, dėmesys medikams ir medicinos sritį aptarnaujančiam personalui. Nuolat pabrėžiama, kad medicinos darbuotojai šiuo metu yra priešakinėse visuomenės gelbėjimo linijose nuo mirtį sėjančios koronaviruso pandemijos. Neretai jie lyg pėstininkai pasiunčiami į avangardą be būtiniausios ekipuotės, šiuo atveju - be viruso plitimą mažinančių apsaugos priemonių, tokių kaip medicininės kaukės, pirštinės, kombinezonai ir t.t.

Medikai aukojasi lyg skęstančiųjų gelbėtojai, kartais patys skęsdami ir krisdami anksčiau už pagalbos besišaukusį skenduolį. Jie kovoja gyvybės karą už mus, kad mums patiems netektų savo kailiu patirti viruso sukeliamų skausmų. Medicinos darbuotojai daro daugiau negu jiems priklauso, kai mes "jaukiai" saviizoliuojamės šeimos rate, su knyga ar telefonu rankose.

Situacijoje, kai gydytojai tampa pagrindine figūra šioje nelemtoje šachmatų lentoje, mes vis vien jiems surišame rankas ir atimame batus. Pavyzdys - Mažeikiuose veikianti gydymo įstaiga jau dešimt metų savo kolektyve turi gydytoją iš Latvijos, kuri į darbą Mažeikiuose važiuoja (tiksliau - važiuodavo) iš gretimo Saldaus rajono. Mūsų miesto klinikoje ji pacientams vykdė gyvybiškai svarbias ambulatorinės inkstų hemodializės procedūras.

Kraujo perpylimo procedūras gali atlikti ne bet kas. Šiomis priemonėmis besinaudojantys pacientai pandemijos akivaizdoje yra ypatingos rizikos grupėje. Laiku neatlikta procedūra gali kainuoti gyvybę. Jeigu tokiam pacientui tektų karantinuotis, nežinia, kaip tokia procedūra jam būtų teikiama.

Lietuvoje paskelbus karantiną ir uždarius tarpvalstybines sienas, ši gydytoja neteko galimybės atvykti į Mažeikius ir vykdyti gyvybiškai svarbias funkcijas. Ar tokioje padėtyje gali padėti tarptautinis šūkis "gydytojai be sienų"? Ar jiems gali būti sudarytos išskirtinės sąlygos vykdyti šiuo metu itin svarbią misiją? Juk komerciniam transportui sienos kai kur vis dar yra atviros.

Išreikšdamas didelį susirūpinimą dėl minėtos situacijos, šiuo klausimu raštu kreipiausi į svarbiausius ekstremalią situaciją Lietuvoje koordinuojančius asmenis. Kyla retorinis klausimas - praleisti vieną gydytoją pro sieną būtų didesnė grėsmė ar pagalba mūsų ligoniams?

Antra. Tiesiogiai į mane kreipėsi VšĮ Mažeikių greitosios pagalbos centro vadovė dėl GMP brigadoje (jų yra keturios) privalomo aprūpinimo transportiniais dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatais. Kol kas tokiu aparatu Mažeikiuose aprūpinta tik viena brigada.

Teikiant būtinąją pagalbą, dėl dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų įsigijimo į rajono bendruomenę kreipėsi VšĮ Mažeikių ligoninė. Kiek man yra žinoma, dalis rajono verslo, nevyriausybinių organizacijų atstovų, privačių asmenų atsiliepė į šį prašymą. Prie šios akcijos asmeniškai prisidedu ir aš bei mano patarėjų korpusas, tačiau ir vėl kyla klausimas - o kur žadėtoji Vyriausybės pagalba tenkinant visus medikų poreikius, siekiant operatyviai ir efektyviai suvaldyti virusinę infekciją?

Trečia. Manau, iki galo buvo neapgalvotas grįžtančiųjų iš užsienio saviizoliacijos organizavimo procesas, kuris "užkrautas" savivaldybėms neatsižvelgiant, ar jos turi tam galimybių. Nors Mažeikiuose šis klausimas yra sprendžiamas, tačiau bendraujant su viešbučių atstovais, kurie apgyvendino grįžusiuosius, optimizmu jie netrykšta.

Dėl išvardintų problemų kreipiausi į Vyriausybės bei ministerijų vadovus, apie tai diskutuojame su kolegomis Seimo nariais, o iškilus naujiems rūpesčiams – juos svarstysime ir kitos savaitės Seimo plenariniuose bei komitetų ir komisijų posėdžiuose.

Šiandien be galo svarbu mums visiems išlaikyti vienybę, sąmoningumą ir būti kaip niekad atsakingiems laikantis visų nurodymų bei elgesio rekomendacijų karantino metu.

Tuo pačiu norisi padėkoti visiems medikams, visų gydymo įstaigų kiekvienam darbuotojui, policijos ir kitų tarnybų pareigūnams, prekybos centruose ir kitose aptarnavimo sferose dirbantiems asmenims už jų pasiaukojimą, kasdienį sunkų bei atsakingą darbą, pareigos vykdymą.

MS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode