Sprogimas

Koronavirusas Mažeikiuose: kol kas situacija gera

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Šiandien Mažeikių rajono savivaldybėje sukviestas Ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdis. Jame aptarta koronaviruso situacija rajone.

 

„Dėl ligonių pergyvename“

„Šiuo metu besikreipiančių dėl karščiavimo ar įtariamo koronaviruso yra vienetai. Vakar į pPriėmimo skyrių kreipėsi apie 40 ligonių dėl įvairių priežasčių, daugiausiai dėl buitinių traumų. Ligoninė dirba įprastu rėžimu dėl aktyvaus gydymo“, – po posėdžio kalbėjo Mažeikių ligoninės direktorius Sigitas Kaktys.

Ligoninės vadovas grįžtantiems iš užsienio mažeikiškiams rekomenduoja laikytis saugos priemonių bei saviizoliacijos rėžimo: „Žinome, kad grįš daug mažeikiškių, kurie šiuo metu dar tebėra kelionėse ir nežinome, ar jie elgsis taip, kaip jiems rekomenduota. Girdžiu, kad yra daug neatsakingų asmenų, kurie vaikšto po parduotuves, kontaktuoja su šeimos nariais. Manau, kad viruso plėtra gali būti, o dėl būsimų ligonių nuoširdžiai pergyvename.“

Komplektų – 80

Pasak S. Kakčio, sukomplektuotų asmens saugos priemonių šiuo metu ligoninė turi 80. Šios priemonės yra ir priėmimo skyriuje, o taip pat ir išdalintos asmeniškai gydytojams. „Tos priemonės gydytojams išdalintos asmeniškai ir gydytojai patys jaučia, ar jiems jų reikės. Visiems pacientams matuojame temperatūras bekontakčiu būdu. Dirba visi tai, ką turėtų dirbti“, – S. Kaktys.

Ligoninė sulaukė pagalbos

Prieš kelias dienas pasklido žinia, jog Mažeikių ligonei reikalinga tiek moralinė, tiek materialinė pagalba. „Iš pradžių sulaukėme moralinės pagalbos, kai vaišino ir kava, padėjo, maitino. Sulaukėme ir saugos priemonių, kurias įvairios įmonės atvežė, papildė mūsų atsargas.

Dėl paramos yra kita istorija, kuri dabar labai nevykusiai interpretuojama. Mes galvojame į priekį, manome, kad turėsime teikti būtinąją pagalbą, aktyviai gydydami ligonius, turėsime patys prisidėti prie bendrų dalykų, nesutilps ligoniai Klaipėdoje, Šiauliuose ar dar kur kitur. Jeigu mes neturėsime dirbtinės plaučių ventiliacijos prietaisų ar kitų būtinų priemonių, įrangos, pakliūsime į situaciją, kai kas nors paklaus, kodėl mes tuo nepasirūpinome anksčiau. Iš Ligonių kasos ligoninė gauna lėšų pagal tai, kiek paslaugų atlieka. O ši sąskaita bus nukreipta aiškioms reikmėms. Paskui informuosime apie gautas įplaukas.

Jau šiandien yra asmenų, kurie perveda mums pinigų ir mes nuoširdžiai jiems dėkojame, kad jie teisingai atsiliepia. O aiškinantys, kad tie pinigai bus iššvaistyti ar panaudoti kažkokiems neaiškiems dalykams, tai yra būtent tie žmonės, kurie visą gyvenimą kažkuo nepatenkinti ir dabar randa progą kaip išlieti įtūžį“, – sakė S. Kaktys.

Rodikliai geri

Pasak Savivaldybės administracijos direktorės Laimos Nagienės, lyginant su šalies mastu, Mažeikių rajone situacija gera: „Jeigu žiūrėtume į statistinius rodiklius, turime, kuo pasidžiaugti. Patvirtinto sergančio kol kas neturime nei vieno. Šiandien posėdyje aptarėme paskutinius nurodymus iš LR Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos. Pirmiausia kreipiuosi į tėvelius, auginančius atžalas: būriuotis lauke galima ne daugiau kaip 5 asmenims, kad tai nebūtų masiniai susibūrimai. Vaikai išleidžiami į lauką, jie žaidžia su kitais vaikais. Dabar pasakyta, jog kieme gali žaisti tik vienos šeimos vaikai.“

L. Nagienė akcentavo, kad ne kiekvienas supranta, kas yra saviizoliacija – visiškas atsiribojimas nuo artimųjų ir bendravimas tik mobiliojo ryšio priemonėmis.

Išduodamas pažymėjimas

„Atkreipiu dėmesį, kad grįžusiems ir dirbantiems Lietuvos įmonėse, yra išduodamas nedarbingumo pažymėjimas. Pirmiausia reikia užpildyti anketą“, – teigė L. Nagienė.

Pateikia naujausią informaciją

Savivaldybės meras Vidmantas Macevičius pabrėžė, jog gyventojai sektų Savivaldybės informaciją, o ne tikėtų socialiniuose tinkluose sklandančia klaidinga informacija: „Dėl to ir darome tiesiogines laidas – kad gyventojai informaciją gautų iš pirmų lūpų. Pateikiame informatyviausią, aktualiausią informaciją. Socialiniuose tinkluose sklando netikslios žinios, kurios gali būti panikos šaltiniais. Dėkoju gyventojams už pilietiškumą, kadangi ligoninė atidarė sąskaitą, gyventojai prisideda prie bendro tikslo.“

Apsaugos priemonės – mėnesiui

Mažeikių greitosios medicinos pagalbos centro direktorė Joana Vološčikienė žiniasklaidai aptarė bendrą iškvietimų ir žmonių susirūpinimo situaciją. Anot jos, kol kas kreipėsi 14 žmonių su įtariamu koronavirusu, tačiau nei vienas jų nepasitvirtino.

„Kolektyve psichologinė atmosfera nėra gera ir tokia negali būti, nes yra nežinomybė. Džiugu tik tai, kad esame apsirūpinę asmens apsaugos priemonėmis. Investavome, ieškojome ir turime mėnesiui laiko“, – J. Vološčikienė.

Iškvietimų nefiltruoja

„Yra visokių iškvietimų, tik gal Mažeikių gyventojai turėtų mažiau panikuoti ir nebijoti apskritai kviesti greitąją pagalbą. Kažkodėl sklinda kalbos, kad žmonės jos negali išsikviesti, nebevažiuos, jeigu tikrai prireiks pagalbos. Taip nėra, važiuojame absoliučiai į visus iškvietimus. Nefiltruojame nieko. Pasitaiko visokių iškvietimų, kai kurie labai panikuoja“, – kalbėjo J. Vološčikienė.

Kaip teigė Mažeikių greitosios medicinos pagalbos centro direktorė, dispečerinė visgi tikrina, filtruoja skambučius, medikai patys dar kartą skambina, tikslinasi, kad nereikėtų važiuoti į bereikšmius iškvietimus.

Mobilus punktas veiks pirmadienį

Mažeikių rajono savivaldybės gydytoja Daiva Jurkūnienė pateikė informacijos apie mobilų koronaviruso patikros punktą Telšiuose: „Nereikia suprasti taip, kad pasitikrinti galės važiuoti tie, kas norės. Jeigu žmogus grįžęs iš užsienio, turėjęs kontaktą su sergančiuoju, reikėtų skambinti tel. 1808 ir tik ten praėjus registraciją ir gavus iš šito numerio siuntimą, bus gyventojas įleidžiamas į aikštelę. Mobilus punktas yra Telšiuose ir mūsų Savivaldybės gyventojai savo transportu turės nuvykti pasitikrinti. Siūlyčiau detalią informaciją sekti internete. Planuojame, kad Telšiuose mobilus punktas pradės veikti pirmadienį. Iš Mažeikių šiandien išvažiuoja žmonių komanda, kuri bus apmokyta kaip viskas atliekama.“

Dėkojo

L. Nagienė dėkojo kai kurioms Mažeikių gydymo įstaigoms už supratimą ir skirtus specialistus: „Tuo pačiu noriu padėkoti pirminės sveikatos priežiūros centrams (poliklinikos, – aut. past.): Mažeikių senamiesčio PSPC, Mažeikių PSPC, Mažeikių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Šeimos sveikatos centrui, kurie atsiliepia ir skiria mums specialistus, galinčius dirbti šiose mobiliose grupėse.

Dėmesys visiems

Anot L. Nagienės, šiuo metu ligoninėje stacionarizuojasi 117 pacientų, visi jie gydomi tokia pat skuba: „Nereikia galvoti, kad visi kalbame tik apie koronavirusą, skiriamas dėmesys ir visiems.“

Pažymėjimo galiojimo laikas pratęsiamas

Administracijos direktorė akcentavo, jog pasibaigusio galiojimo neįgalumo/nedarbingumo pažymėjimų galiojimo laikas automatiškai pratęsiamas iki karantino pabaigos.

„Jeigu žmogus planuoja dirbti su maistu, jis turi pasirašyti pasižadėjimą, kad tikrai nekontaktavo su jokiu asmeniu, grįžusiu iš užsienio ir šiandien neturiu jokių sirgimo simptomų. Tokia pati situacija yra ir vairuotojams, kuriems pasibaigusi medicininė sveikatos pažyma“, – sakė L. Nagienė.

Pasak Savivaldybės atstovų, kitas pasitarimas planuojamas pirmadienį.

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode