Sprogimas

Išsipildžiusios gamtos vaiko svajonės

Jau kuris laikas judrioje Laisvės gatvėje, Mažeikiuose, be didelio triukšmo veikia Algirdo Anužio įkurta ir mažeikiškių pamėgta jauki tatuiruočių studija „Algistattoo“ (Laisvės g. 28).

Studijos šeimininkas kažkada baigė „Pavasario“ mokyklą, o dailę jam dėstė ir pirmuosius patyrimus įskiepijo pedagogas Aleksandras Novak. Tie ryšiai nenutrūko iki šiol, gabus vaikinas ieškojo savęs ir surado kelią, kuris labai artimas meninei saviraiškai bei ieškojimams.

Atidaryta paroda

Vasario 6 d. šioje studijoje savo gyvenimą pradėjo ir nauja nedidukė „Minima“ galerija. Ta proga, į jos atidarymą mažeikiškius, kelionių ir kalnų mylėtojus, sukvietė  Juozo Taunio – pedagogo, keliautojo ir kalnų mylėtojo – fotografijų paroda „Klajonės“.

Pristatydamas parodą A. Novak, kaip ir kit kalbėjusieji, pasidžiaugė įgyvendinta idėja bei Mažeikiuose atsiradusia dar viena kamerine erdve parodoms.

Kaip ir priklauso pagal geras lietuviškas tradicijas, maršą „trenkė“ profesionalus V. Klovos muzikos mokyklos „desantas“, o sveikinimo žodžius tarė šios mokyklos direktorė Vaida Mikalauskienė.

Parodos autorius J. Taunys prisiminė savo pirmąsias grupines turistines keliones autobusais, o vėliau šmaikščiai ir žaismingai pristatė įveiktus bei nugalėtus kalnus. Gera nuotaika, puikus šaržavimas, netikėtos smagios kelionių detalės galėjo sudaryti apgaulingą vaizdą, kad kopimas į kalnus yra tik lengvas pasivaikščiojimas. Tačiau už to slypi daugybė įveiktų kilometrų aukštyn ir žemyn, sunki keliautojo našta ant pečių, tykantys pavojai.     

Apie autorių

Fotografuoti ir daryti nuotraukas J. Taunys pradėjo būdamas 11 metų, rusišku fotoaparatu „Smena“. Studijuodamas Klaipėdos universitete, kartu su muzikos mokytojo profesija mokėsi ir visuomeninių profesijų fakultete meninės fotografijos specialybės. Po dvejų metų studijų jam buvo suteikta fotomenininko kvalifikacija, o diplominiam darbui paruošė savo pirmąją fotografijų parodą.

Baigęs studijas, dirbo Radviliškio 5-oje vid. mokykloje muzikos mokytoju. Vienas iš jo buvusių tuometinių mokinų – Vytautas Juozapaitis (Seimo narys, profesorius, operos solistas) tapo ,,Dainų dainelė 1980” laureatu.

Nuo 1983 m. gyvena ir dirba Mažeikiuose. Pirmoji darbovietė buvo Muzikos mokykla. Nuo 1986 m dirba muzikos mokytoju ,,Ventos” (vidurinėje) progimnazijoje. Jo paruošti vaikinų ansambliai ne kartą yra tapę „Dainų dainelės“ laureatais.

J. Taunys prisipažįsta, kad nuo pat vaikystės yra gamtos vaikas.

Dar būdamas studentu lankė alpininzmo treniruotes, o vasaromis vykdavo į Kaukazo kalnus ir kopdavo į viršūnes. Ta patirtis labai padeda dabar, kai keliautojas jau pakeitė savąjį keliavimo būdą.

Sparnuota frazė: „Už kalnus būna gražiau tik kalnai“ jį lydėjo Alpėse, Austrijos, Italijos, Slovėnijos, Šveicarijos, Sinajaus, Norvegijos kalnuose, Tenerifėje... Kažkada gyvenime turėjo didžiulį norą bei svajonę – iš arti pamatyti Everestą. Ir ji išsipildė, kai Juozas „nuklajojo“ į Nepalo Himalajų kalnus.

Kiekvienais metais jis kažkur keliauja, dažniausiai į kalnus. Su savimi visuomet turi fotoaparatą ir įamžina akiai mielus ir gražius vaizdus.

Algirdas PETRAVIČIUS

Autoriaus nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode