Sprogimas

Naujoji tvarka švietimo įstaigose – skaidresnė veikla

Šią savaitę rajono politikai svarstys dvi naujai parengtas tvarkas – Mažeikių rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų ir ikimokyklinių ugdymo įstaigų darbuotojų pareigybių skaičiaus nustatymo normas. Iki šiol bendros tvarkos nebuvo, tad pačios įstaigos savo nuožiūra nuspręsdavo, koks joms reikalingas pareigybių skaičius. Tarybai pritarus, pagal vienodus kriterijus būtų nustatyta, kiek ir kokių darbuotojų turi dirbti švietimo įstaigose – t. y. neliktų „išpūstų“ etatų. 

Panaikins atskirtį

Naujoji tvarka dar praėjusiais metais ne kartą buvo aptariama su švietimo įstaigų vadovais. Dauguma jų teigiamai vertino šiuos pokyčius. Taip pat teigiamai atsiliepė ir apie daugiau aiškumo įnešusius praėjusių metų pabaigoje tarybos patvirtintus Savivaldybės biudžetinių įstaigų vidaus patalpų ir lauko valomų plotų normatyvus. Tokių taip pat nebuvo – įstaigos pačios skirtingai numatydavo, kokį plotą vienas valytojas turi išvalyti, pvz., vienoje bendrojo ugdymo įstaigoje vienas valytojas valydavo 2000 kv. m, kitoje perpus mažiau – 1000 kv. m, tačiau abiejų darbo užmokestis buvo vienodas. Rajono politikų patvirtinti normatyvai šią atskirtį panaikino. 

Mažeikių Pavasario pagrindinės mokyklos direktoriaus Stanislovo Jakučinsko nuomone, normų nustatymas užtikrina aiškumą ir tvarką: „Teigiamai vertinu jau nustatytus aplinkos ir vidaus patalpų plotų normatyvus bei patvirtintus pataisų koeficientus. Manau, kad siekiant efektyviai ir racionaliai dirbti šios normos tik padeda. Bet koks reglamentavimas apriboja galimybes piktnaudžiauti ir tai labai gerai. Mano vadovaujamoje įstaigoje ir iki šiol buvome įsivertinę ir nusistatę tokį darbuotojų skaičių, kokį dabar apibrėžė ir Savivaldybės tarybos sprendimas.“

Pasak Mažeikių darželio-mokyklos „Kregždutė“ direktorės Jurgitos Skurdauskaitės, įstaiga buvo viena pirmųjų Mažeikiuose, atsisakiusi naktinių sargų etatų ir apsaugą patikėjusi saugos įmonei, taip sutaupydama ženklią pinigų sumą. Jos nuomone, ir dabar parengtas Savivaldybės tarybos sprendimas bus naudingas visoms ugdymo įstaigoms: „Įstatymų ir šio sprendimo nustatyta tvarka bus suvienodinti kriterijai, kuriais bus remiamasi nustatant etatų, būtinų veiklai vykdyti, skaičių. Tai užkirs kelią bet kokiam piktnaudžiavimui.“

Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos direktorė Rima Širvinskienė taip pat pritarė kolegų nuomonei, jog tai labai teisingas ir gerai apsvarstytas sprendimas. Pasak direktorės, visoms įstaigoms bus suvienodintos normos, kuriomis remiantis bus nustatytas reikiamas darbuotojų skaičius. Sprendimas užtikrins lygybę tarp įstaigų, nebeliks galimybių nustatyti etatų skaičių pagal išankstines nuostatas, partiškumą ar simpatijas. Tai sumažins ir ginčus tarp įstaigų vadovų, sulygins miesto ir kaimo mokyklas.

„Mes nuolat dalyvavome šio būsimo sprendimo aptarimuose, su darbuotojais bei darbo taryba tarėmės, svarstėme jo nuostatas, diskutavome apie jo įgyvendinimą ir visi priėjome prie išvados, kad sprendimas naudingas ir parengtas remiantis protingumo, teisingumo, lygybės principais“, – sakė R. Širvinskienė. 

Mažeikių lopšelio-darželio „Saulutė“ direktorė Rasa Baltutienė mano, jog Savivaldybės tarybai pateiktas sprendimas dėl Mažeikių rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų pareigybių skaičiaus nustatymo normų teisingas bei sudarantis galimybes visoms įstaigoms nustatyti etatų skaičių pagal visiems vienodas normas.

„Šis sprendimas tiksliai apibrėžia ir suvienodina kriterijus visoms įstaigoms, taip užkirsdamas kelią įvairioms interpretacijoms ir skaičiavimų netikslumams. Manau, kad nustatant maksimalų etatų skaičių nebeliks vietos korupcijai ir įstaigų veikla bei jų funkcijos bus tinkamai vykdomos“, – vylėsi R. Baltutienė. 

Vienodi kriterijai

Tiek bendrojo ugdymo, tiek ikimokyklinėse įstaigose pareigybes, jų sąrašą ir skaičių tvirtina šių įstaigų vadovai. Tarybai pritarus naujoms normoms pareigybės būtų nustatomos pagal vienodus kriterijus. Ugdymo įstaigose – atsižvelgiant į mokinių skaičių, nurodytą Mokinių registre einamųjų mokslo metų rugsėjo 1 d., įstaigos patalpų dydį bei jai priskirtos teritorijos plotą. Ikimokyklinėse – į grupių skaičių einamųjų mokslo metų rugsėjo 1 d., įstaigos patalpų dydį ir jai priskirtos teritorijos plotą. Šių įstaigų vadovai galės keisti pareigybių, finansuojamų ir savivaldybės biudžeto skirtų lėšų, skaičių, tačiau nedidindami nustatyto Savivaldybės tarybos sprendimu.

Valstybės ir Savivaldybės biudžeto lėšos

Savivaldybės biudžeto lėšomis finansuojamos šios pareigybės: direktoriaus pavaduotojo ūkio reikalams, sekretoriaus, vyriausiojo buhalterio, elektriko, santechniko, staliaus, kūriko, virėjo, vairuotojo, lauko aplinkos tvarkytojo, valytojo ir kt.

Pareigybės, skirtos ugdymo procesui organizuoti ir valdyti (direktoriaus, jo pavaduotojo ugdymui, pagalbos specialistų), yra išlaikomos valstybės ir Savivaldybės biudžeto lėšomis.

Savivaldybės administracija tikisi, jog patvirtintos naujos tvarkos padės užtikrinti racionalų Savivaldybės biudžeto lėšų, skirtų švietimo įstaigoms, naudojimą.

Savivaldybės informacija

Budas.lt nuotrauka

                     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode