Sprogimas

Kelionės padeda pažinti save ir pasaulį, moko gyventi...

Rugsėjo 27 d. Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centras surengė vakarą, skirtą Tarptautinei turizmo dienai paminėti. Centro vadovė Jolanta Gintalienė padėkojo ištikimiausiems įstaigos draugams, pagalbininkams bei partneriams. Pristatyta tapybos darbų paroda, surengta viktorina.

Naujos patirtys, sumaištis ir dvejonės

Po sveikinimo žodžių ir padėkų dailininkė Aldona Butkuvienė pristatė savo tapybos darbų parodą „Egiptas drobėje“, pasidalijo įspūdžiais apie šią šalį ir apie tai, kas nugulė jos drobėse.

Parodos autorė papasakojo, jog ši kelionė ne tik praplėtė pažinimo geografiją, bet ir suteikė progą bei galimybę permąstyti savo buvimą šiame pasaulyje, pažiūrėti į savo veiklą iš šalies, pagalvoti, kam visa tai. Dar kartą leido susivokti, kad koks bebūtų laikas – ilgas ar trumpas – būtų tau skirtas, nevalia jo iššvaistyti. Tikrai vertėjo aplankyti ir pamatyti šalį, kur viskas dar alsuoja didinga praeitimi, su gilia pomirtinio gyvenimo filosofija. Monumentalūs antkapiai – piramidės, šventyklos bei sfinksai, sarkofagai, mumifikacija, obeliskai, hieroglifai, kuriais iliustruotos „Mirusiųjų knygos“, išpieštos kapų sienos, lubos ir grindys, papirusų ritinėlių nenusakomas magiškas informatyvumas, juvelyrika – viskas, kas senovės egiptiečių buvo sukurta ir atrasta, nukreipta į tikėjimą po mirties vėl prisikelti.

„Tai sukėlė man daug minčių, apšvietusių aplinkui besidriekiantį tuštybių lauką... O įspūdžiai apie didingą ir titanišką faraonų galią bei dar daug kitų paslapčių, siekiančių per 4 tūkstančius metų prieš mūsų erą, ilgam laikui paliko mano mintyse sumaištį bei dvejones apie patogiai nusistovėjusį, bet gal ir klaidingą pasaulio pažinimą, – sakė A. Butkuvienė. – Gali atrodyti, kad tikrai sunku nusiteikti imtis darbo Egipto tema. Anaiptol. Grįžau iš kelionės, netverdama noru greičiau nustumti buities darbus ir vėl atsistoti prie drobės. Įspūdžiai ir susikaupęs emocinis krūvis, kurį reikėjo išlieti drobėjje, tiesiog „sproginėjo“. Tapyti konkretų siužetą neužtenka emocijos. Reikia spalvos, sukomponuoti baltoje erdvėje siužetą, daug žinoti apie tai, ką nori pavaizduoti, ir tai techniškai atlikti. Kai kuriuos darbus keičiau net kelis kartus. Gal net ir dar sykį prie jų sugrįšiu...“

Pasak dailininkės, panašu, jog ji gimė apdovanota pasaulio estetiniu pažinimu. Iš nuostabių dėstytojų perėmusi kūrybai reikalingus duomenis, suvokė, kad jos gyvenimas – dailė. Turizmą, kaip ir dar daugelį dalykų, laiko atrama dailei, be kurios nebūtų to, kas yra.

„Esu žmogus, gyvenu tarp žmonių, net nemanau, kad gali būti kitaip. Pasaulio pažinimas praplečia akiratį, padeda pažinti save, moko gyventi... Ieškau tiesos. Noriu suvokti, kas esu, kaip jaučiuosi dykumoje, kalnuose, plaukdama valtimi, lėktuve... Šiandien tai mano „dopingas“, kad nepavargčiau gyventi, – sakė A. Butkuvienė, – o minčių ateičiai tikrai užteks.“

Parodą galima lankyti iki gruodžio 10 dienos.

Rinko išmintingiausius

Žemaitijos metams paminėti buvo skirta trečioji vakaro dalis – viktorina „Patria una“, kurioje teko prisiminti Žemaitijos istoriją, kitas su Žemaitija susijusias realijas.Išmintingiausieji viktorinos dalyviai apdovanoti Mažeikių turistų klubo vadovo Antano Meškio išsuktu medumi.

Algirdas PETRAVIČIUS
Nuotrauka iš MTVIC archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode