Sprogimas

Dž. Bidva: „Kviečiu panirti į menų sintezę...“

Agnė MATELĖ

Liko vos kelios dienos iki mažeikiškių ir rajono svečių laukiamo XIII tarptautinio meno festivalio „Mažeikiai 2019“. Pusantro mėnesio – nuo rugsėjo 17 d. iki spalio 30 d. – iškilūs Lietuvos ir užsienio kūrėjai bei atlikėjai kvies visus į susitikimus. Apie gausybę renginių, organizuojamų įvairiose rajono kultūros erdvėse, jau skelbia afišos. Pasinerti į muzikos garsų, teatro, fotografijos, grafikos sintezę kviečia ir šio festivalio meno vadovas Džeraldas Bidva.

– Ką šiemet žiūrovams ir klausytojams pasiūlys festivalis?

– Šiemet festivalio rengėjai ir dalyviai publikai dovanos net 16 meno renginių. Vyks 12 koncertų, du spektakliai, dvi parodos. Išvysime žymius Lietuvos bei užsienio muzikos atlikėjus, ansamblius, chorus, orkestrus. Persikelsime į Renesanso, Baroko, Klasicizmo ir Romantizmo epochas. Išgirsime žymiausius ano meto kompozitorių opusus, operų, baleto muzikos ištraukas. Girdėsime ir nūdienos kūrėjų kompozicijas. Muzikinė festivalio paletė bus papildyta ir džiazo harmonijų atspalviais bei Artimųjų Rytų sentimentalumu. Tarptautinio festivalio programa itin turtinga.

– Publika gėrėsis ne tik muzika?

– Šių metų Meno festivalis neapsiribos vien tik muzikos garsais. Publika turės galimybę dalyvauti lietuvių menininkų fotografijos bei grafikos parodų pristatymuose, kuriuose bus atskleidžiamos subtilios šių meno šakų vingrybės.

Išvysime du spektaklius – Keistuolių teatro spektaklį „Bambeklis bajoras“ (režisierius Aidas Giniotis) jauniausiems žiūrovams bei Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklį „Durys“ (režisierius ir idėjos autorius Jo Stromgren, Norvegija).

– Kokiose erdvėse vyks renginiai?

– Ne tik Mažeikių – Savivaldybės kultūros centro salėje, Vytauto Klovos muzikos mokykloje ir Švč. Jėzaus Širdies bei Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčiose. Gyventojai kviečiami atvykti į renginius ir už miesto ribų – Renavo dvaro sodybą, Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčią.  

– Muzika skambės ir bažnyčių skliautuose?

– Didingųjų vargonų – instrumentų karaliaus – muzikos koncertas vyks rugsėjo 27-ąją Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje. Dar tris dienas Švč. Jėzaus Širdies, Šv. Pranciškaus Asyžiečio, Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčiose skambės sakralinė muzika, poezija. Kaip ir ankstesniais metais, festivalio uždarymo koncertas tradiciškai vyks Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Taigi trijų bažnyčių skliautuose sakralinė muzika skambės net penkias dienas.

– Kokius atlikėjus išvysime ir išgirsime?

– Klausytojų širdis džiugins profesionalūs chorų „Vilnius“ ir „Polifonija“ balsai. Tarptautinis meno festivalis pasižymi ir ansamblių gausa. Į kamerines jų sudėtis bursis atlikėjai iš JAV, Anglijos, Vokietijos, Šveicarijos. Taip pat koncertuos „Kremerata Baltica“ kamerinio orkestro meno vadovo Gidono Kremerio trio (Latvija/Lietuva), atliksiantis retai girdimas muzikos kompozicijas. Džiazo muzikos ritmu pulsuos džiazo kvartetas iš Lenkijos. Instrumentinio kvarteto „KOTTOS“ iš Danijos atliekamos kompozicijos padvelks rytietišku kvapu. M. K. Čiurlionio styginis kvartetas ir solistai publiką sukvies sakralinės muzikos bei poezijos valandai. Sakralią gaidą pratęs vokalinis-instrumentinis ansamblis „Alte Meister Neues Geister“ iš Austrijos kartu su „Giunter Percussion“ ansambliu.

Svečiuosis Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (garbės dirigentas prof. Juozas Domarkas) drauge su solistais – pristatys žymiausias lietuvių bei užsienio kompozitorių operų ir baletų muzikos ištraukas. Klausysimės Lietuvos kamerinio orkestro (meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov) atliekamų XX a.–XXI a. sandūros lietuvių ir latvių kūrėjų kompozicijų.

Jūsų palinkėjimas skaitytojams.

XIII tarptautinis meno festivalis „Mažeikiai 2019“ sujungs dvi svarbias datas: atidarymo koncertas – Baltijos kelio 30-mečio, uždarymas – Žemaitijos paminėjimo 800 metų jubiliejų. Nuoširdžiai kviečiu kiekvieną atvykti, panirti į menų sintezę, kad ruduo nušvistų dar ryškesnėmis spalvomis!

Almos Tupikienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode