Sprogimas

Ruzgams – 430 metų

Gražina VERŠINSKIENĖ

Rugpjūčio 10-ąją iškilminga eisena nuo Ruzgų bendruomenės namų pajudėjo parkelio link. Tai džiaugsmo šventė ruzgiškiams – sukanka 430 m., kai pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėti Ruzgai.

Patikėta jaunimui

Kaimas nedidelis, bet jaunimas iniciatyvus, todėl ir vesti šventę patikėta jiems – Eimantui ir Elingai. Iškilminga pradžia, senbuvių dalijimasis prisiminimais apie kaimą, jauni vedėjai – tai akivaizdus įrodymas, kad visiems reikalingas aktyvus bendruomenės gyvenimas. Džiaugiasi bendruomenės pirmininkė Birutė Jonaitienė, kad jaunimas ir parkelį papuošė, ir rungtis organizavo bei jas pravedė. Ant scenos lipo ir vietiniai atlikėjai – tai Ruzgų jaunimas, saksofono garsais malonino iš kaimyninio kaimo kilęs Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos studentas Ignas Vydeika. Dainas dovanojo Židikų kultūros centro Pikelių kultūros namų mišrus vokalinis ansamblis „Sodžius“ (vad. A. Erlickis).

Neliko be dėmesio ir mažieji – jiems irgi buvo pasiūlyta užsėmimų. Nors dulksnojo lietutis, šokiui kvietė Mariaus Branto muzika, vidurnaktį nušvietė fejerverkai.

Sulaukta ir svečių

Mažeikių apylinkės seniūnijos seniūnas Mantas Badaukis džiaugėsi jauna, bet veiklia bendruomene, o europarlamentaro Bronio Ropės padėkos raštus A. Krakiui už prasmingus darbus bendruomenėje bei B. Jonaitienei – už bendruomenės telkimą įteikė jo padėjėja D. Kupliauskienė, linkėjusi išlikti nors maža, bet veiklia, iniciatyvia bendruomene.

Planų ateičiai nemažai. Pasak pirmininkės, labai reikalingas bendruomenės namų remontas, tad tikisi, kad kartu su seniūnija pavyks tai įgyvendinti.

Istoriją prisiminus

Šalia Juodeikių tvenkinys, kitapus geležinkelis, pašonėje AB „ORLEN Lietuva“ – tai Ruzgų kaimo su šimtu senbuvių kaimynai. Iš viso kaime apie 170 gyventojų, daugiausia smulkūs ūkininkai, į kaimą grįžę jų vaikai ir anūkai. Senbuvis Alfredas mena, kad Ruzgų kaime buvo ir dvaras, kuris iki karo priklausė Holzermanui, dabar tik griuvėsiai likę. Šaltiniuose minima, kad Ruzgų dvaro žemėje, ant Varduvos upės kranto, buvo kapinaitės, dar vadinamos Ruzgų dvaro kapeliais, kuriuose laidoti Ruzgų dvaro gyventojai liuteronai. Didžiuojasi ruzgiškiai pargabentu Dapšių Alkos kalno akmeniu su apskritimais.

Jauna bendruomenė

Ruzgų kaimo bendruomenė oficialiai įregistruota prieš porą metų. Pirmininkė Birutė Jonaitienė mena, kaip dar 2012 m. jaunimas, susirinkęs į jos parduotuvę, ūždavo, ką veikti savaitgalį, gal diskoteką organizuoti. Ir organizuodavo. Tai irgi skatino burtis į bendruomenę. Patys parkelį tvarkė, dėkojo Mažeikių apylinkės seniūnijos seniūnui, kad leido pasiimti pjaunamus medžius, iš kurių pasigamino ir ant ko atsisėsti, ir prie ko prisisėsti.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode