Sprogimas

Pasiekimais nedžiuginantis Mažeikių krepšinio klubas prašo finansinės paramos

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

Šią savaitę vykusiuose Savivaldybės tarybos Švietimo ir Ekonomikos komitetų posėdžiuose svarstytas krepšinio klubo Mažeikių „Mažeikiai“ prašymas vienam sezonui skirti 70 tūkst. eurų paramą. Politikai nori matyti ankstesnių dotacijų finansines ataskaitas.

Įžvelgė negerovių

Nors Mažeikių krepšinio komandą „Ereliai“ Mažeikių rajono savivaldybė remia ne pirmus metus ir turi teisę gauti ataskaitas apie pinigų panaudojimą, politikai jų pasigedo. Savivaldybės administracijos direktorė Laima Nagienė domėjosi, iš ko mokamos baudos, skirtos dėl rastų buhalterinių pažeidimų. Ekonomikos komiteto pirmininkė Ona Kelpšienė domėjosi pasiekimais, kuriais krepšinio Mažeikių „Erelių“ komanda, ypač paskutiniais metais, nepasižymi ir prašė įstaigoje atlikto finansinio audito ataskaitų.

Nė viename iš posėdžių nedalyvavus atostogaujančiam vykdančiajam direktoriui ir vienam iš trijų dalininkų, buvusiam praėjusios kadencijos mero patarėjui Giedriui Petrulevičiui, o į Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komitetą pakviestam vyr. treneriui Aloyzui Rudžiui negalėjus atsakyti į visus pateiktus klausimus, dėl informacijos trūkumo prašymo svarstymas atidėtas. Vicemerė Sigutė Bernotienė siūlė klubui pateikti visą informaciją iki spalio mėnesio, kai bus teikiamos paraiškos finansavimui gauti,.

Pasiekimų istorija

Krepšinio komandai Mažeikių „Nafta“ dėl finansinių sunkumų 2004 metais palikus LKL, Mažeikiuose nebeliko krepšinio klubo. Mažeikių bendruomenė, padedama Mažeikių rajono savivaldybės, 2005 m. įkūrė naują klubą – Mažeikių „Mažeikiai“. Jis buvo priimtas į taip pat naujai sukurtą Regionų krepšinio lygą, pakeitusią ligi tol gyvavusią LKBL.

Mažeikių krepšinio komanda nuo pat pradžių sėkmingai debiutavo pirmenybėse ir pateko į atkrintamąsias varžybas, vėliau pasiekė finalą, kuriame nugalėjo ir, vadovaujami V. Berčio, tapo pirmaisiais RKL čempionais. Mažeikių „Mažeikiai“ kovoje dėl kelialapio į aukštesnę Nacionalinę krepšinio lygą pralaimėjo silpniausiai šios lygos komandai „Tauragei“ ir 2006–2007 m. sezoną buvo priversti likti žaisti RKL.

2006–2007 m. sezonas komandai nebuvo toks sėkmingas, kaip pirmasis. Komanda dalyvavo LKF taurės varžybose, tačiau iškrito jau antrajame etape. RKL čempionų titulą ginanti komanda pralaimėjo pusfinalio varžybas – kovoje dėl trečiosios vietos nusileido Šakių „Zanavykui“ rezultatu 1:2.

2007–2008 metais klubas komerciniu principu pateko į NKL. Pirmajame sezone jie liko 14.

2008–2009 m. treneriu vėl tapo Aloyzas Rudys, anksčiau klubą išvedęs į LKL. 2009 m. sausio 4 d. Mažeikių „Mažeikiai“ laimėjo LKF Mažąją taurę, finale įveikę Kauno „Top Sport-Arx Baltica“. 2009 m. gegužės 1 d. Mažeikių „Mažeikiai“ tapo NKL 3-iosios vietos laimėtojais, mažajame finale įveikę turnyro favoritu laikytą Utenos „Juventus LKSK“ klubą.

2009 m. lapkričio 29 d. Mažeikių „Mažeikiai“ antrus metus iš eilės laimėjo LKF Mažąją taurę, pusfinalyje eliminuodami šeimininkus Palangos „Naglis-Adakris“ krepšininkus, o finale – RKL naujokus Molėtų „Ežerūno-Kario“ krepšininkus. 2009–2010 m. sezone Mažeikių „Mažeikiai“ ir vėl iškovojo NKL bronzą, tačiau tai buvo labiau pralaimėjimas, nei laimėjimas. Ketvirtfinalyje „Mažeikiai“ 3:2 nugalėjo Kauno „Erelitą-KTU“, pusfinalyje 2:3 turėjo pripažinti Jonavos „Triobet-Malsta“ pranašumą. „Mažeikiai“ šioje serijoje turėjo aikštės pranašumą, tačiau pralaimėjo pirmas dvejas serijos rungtynes ir atsiliko jau 0:2. Visgi mažeikiškiai dvejose rungtynėse iš eilės sutriuškino Jonavos komandą bei išlygino seriją – 2:2. Paskutinės, lemiamos, serijos rungtynės vyko Mažeikiuose, kur savojo žaidimo neradę šeimininkai atsisveikino su viltimis patekti į finalą. Kovoje dėl trečiosios vietos Mažeikių „Mažeikiai“ nesunkiai 3:1 nugalėjo Pakruojo „Merestą“.

2010–2011 m. sezonas „Mažeikiams“ buvo labai nestabilus. Žaidimas bangavo, o žaidėjai komandoje keitėsi kaip niekada anksčiau, tačiau komanda įgavo formą antroje sezono pusėje, iškopė į pirmą kartą surengtą NKL finalo ketvertą, kur tik finale po atkaklios kovos nusileido Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipai, kuri tą sezoną laimėjo 44 iš 45 rungtynių.

2011–2012 m. sezone „Mažeikiai“ puoselėjo ambicingus planus, tačiau jų žygis baigėsi dar aštuntfinalyje, kuriame jie nesužaidė nė vienų rungtynių namų arenoje, nors serijoje turėjo aikštelės pranašumą. Taip nutiko po to, kai varžovų (Vilniaus Š. Marčiulionio krepšinio akademijos) žaidėjas pirmosiose serijos rungtynėse sulaužė lentą, o mažeikiškiai jos nesugebėjo pakeisti. Lygos sprendimas buvo negailestingas – „Mažeikiai“ neteko aikštelės pranašumo, o seriją pralaimėjo 0:2.

Prieš 2012–2013 m. sezoną klubas savo spalvas, mėlyną ir baltą, pakeitė į raudoną ir baltą. Būtent tokios spalvos dominuoja didžiausio rėmėjo „ORLEN Lietuva“ logotipe.

Pokyčiai „Mažeikių“ klubui atnešė sėkmę: jie laimėjo reguliarųjį sezoną, o finalo ketverto finale po dviejų kėlinių atsilikdami 16 taškų skirtumu 78:65 nugalėjo šeimininkus, Alytaus „Dzūkijos“ krepšininkus.

Vietą LKL iškovoję „Mažeikiai“ ten priimti nebuvo – klubas neatitiko lygos keliamų arenos reikalavimų. Toks LKL komiteto sprendimas sukėlė pasipiktinimų bangą Lietuvos krepšinyje. „Mažeikiai“ nusprendė toliau rungtyniauti Nacionalinėje krepšinio lygoje.

2013–2014 m. sezonas buvo pasitiktas su naujomis viltimis šį kartą ir vėl laimėti NKL pirmenybes bei pagaliau prasibrauti į stipriausią Lietuvos krepšinio lygą, LKL. Sirgalių viltys buvo pateisintos – „Mažeikiai“ užtikrintai laimėjo reguliarųjį sezoną. Finalinis ketvertas vyko Lietuvos vasaros sostinėje Palangoje.

Pusfinalio dvikovoje po visą mačą trukusios atkaklios kovos „Mažeikiai“ nugalėjo O. Mačernio atstovaujamą Molėtų „Tiumeną-Ežerūną“ rezultatu 63:60. Iki čempionų titulo buvo likusios tik vienos rungtynės.

2013–2014 m. NKL finalas su KK „Trakai“ apibūdinamas kaip vienos įspūdingiausių viso sezono Lietuvos čempionatų rungtynių. Visą susitikimą nė viena komanda nenorėjo pasiduoti, ekipas nuolat skyrė tik keli taškai. Likus 15,5 sekundės „Mažeikiai“ dar atsiliko 6 taškais, tačiau tuomet iniciatyvos ėmėsi M. Reminas. Jo bei visos komandos gynybinėmis pastangomis rezultatas buvo išlygintas – 70:70. Laukė pratęsimas.

Pratęsime jau buvo stipresni emocinį pakilimą „pagavę“ mažeikiškiai, o rungtynės su trakiškiais laimėtos 81:75. „Mažeikiai“ antrus metus iš eilės tapo Nacionalinės krepšinio lygos čempionais.

Po nepatekimo į LKL 2013-aisiais „Mažeikiai“ paėmė jautį už ragų ir „Ventos“ progimnazijos sporto salė imta atnaujinti bene iškart. Šį kartą LKL vykdomajame posėdyje komandos bei lygos vadovai Mažeikių ekipai priekaištų jau nebeturėjo ir „Mažeikiai“ vienbalsiai buvo priimti į Lietuvos krepšinio lygą.

Vos patekus į Lietuvos krepšinio lygą (LKL) sezono pradžioje buvo susidurta su įvairiais sunkumais, kai komandos komplektacija ne visiškai atitiko keltus lūkesčius. Buvo susiimta ir įsigijus naujų žaidėjų bei pagerinus bendrą žaidimą sugrįžta į pergalių kelią. Visgi pokyčių galiausiai nepakako ir lemiamose sezono rungtynėse pralaimėjus Panevėžio „Lietkabeliui“ „Mažeikiams“ teko pasitraukti iš Lietuvos krepšinio lygos.

2015–2016 m. sezoną „Mažeikiai“ vėl „persikraustė“ į Nacionalinę krepšinio lygą (NKL).

Prieš 2017–2018 m. sezoną Mažeikių klubas pakeitė savo pavadinimą ir tapo žinomas kaip Mažeikių „Ereliai“.

Pasak vyr. trenerio A. Rudžio, kuris dėl nesėkmių buvo komandą kuriam laikui palikęs, „Ereliai“ jau keletą metų yra duobėje. „Tikimės kilti“, – viliasi vyr. treneris.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode