Sprogimas

Poezijos vakaras

 

Sausio 30 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių filiale vyko poezijos vakaras „Mokytojo gyvenimas“, skirtas prisiminti šviesuolį, mokytoją, poetą Stasį Ablingį. Šiemet jam būtų sukakę 90 metų.

S. Ablingis 1953 m. apsigyveno Viekšniuose. 1956 m. sukūrė šeimą, abu su žmona Jadvyga Vainutyte-Ablingiene dirbo Viekšnių vidurinėje mokykloje. Užaugino du sūnus, sulaukė didžiausio džiaugsmo – dviejų anūkių. Viekšnių vidurinėje mokykloje mokytojavo 42 metus. Dar ir šiandien mokiniai jam dėkingi už begalinę kantrybę, nuoširdumą, kūrybiškumą ir meilę gimtajai kalbai. S. Ablingis buvo ne tik mokytojas ir poetas, bet ir aktorius. Labai mėgo vaidybą, dainavo folkloro ansamblyje „Poilsėlis“. Mokėjo daug liaudies dainų, dar iš motinos išmoktų šmaikščių pasakojimų, žinojo papročius. Kūrybai idėjų mokytojas sėmėsi iš gamtos, ypač žavėjosi Ventos upe. Daug eilėraščių dedikavo draugams, kolegoms, šeimos nariams, mokiniams, mieste žinomiems žmonėms.

Kad mokytojo kūryba svarbi dar ir šiandien, liudija gausus būrys į poezijos vakarą susirinkusių žmonių. Renginio pradžioje Viekšnių kultūros centro duetas sudainavo Viekšnių himną „Daina apie Viekšnius“. Prie jo sukūrimo prisidėjo ir S. Ablingis. Šiltais prisiminimais apie buvusį ilgametį kolegą dalijosi mokytoja Tamara Maneikienė. Jaunystės metus prisiminė buvęs auklėtinis, dabar Viekšnių gimnazijos direktorius Rimantas Gricius. Poeto eiles skaitė Arūnas Baltutis, bibliotekininkė Ona Pačengienė, lituanistė Birutė Marčiauskienė, sūnus Laimonas Ablingis. Poezijos vakarą savo eilėmis papildė jaunas poetas, rašytojas Darius Rekis. Džiaugiamės, kad renginyje dalyvavo S. Ablingio anūkės Eglė ir Dalia.

Rasa VILKAITĖ

Bibliotekininkė

Onos Pačengienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode