Sprogimas

Už Lietuvos laisvę kovojo ir ukrainiečiai

 

LLA Žemaičių apygardos „Alkos“ rinktinės vado Kazimiero Venckaus-Adomaičio 1947 metų lapkričio 24 dienos įsakyme Nr. 22 rašoma: „Buvusį LLA Mažeikių rinktinės ,,Alka“ štabo viršininką ,,AMBO“, šių metų rugsėjo 18 d. nukautą prie Židikų miestelio susišaudymo metu su enkavedistų gauja, nuo mirties dienos išbraukti iš rinktinės sąrašų.“

Kas buvo ,,AMBO“? Nei vardo, nei pavardės, ir nežinia, kokiomis aplinkybėmis jis žuvo.

Židikų garnizono 12 kareivių grupė 1947 m. rugsėjo 18 d. Židikų–Sedos kelyje, Osteikių kaimo ribose, susitiko iš krūmų vežimu išvažiuojančius 4 partizanus. Susišaudymo metu trys vežime sėdėję vyrai pabėgo. Šalia vežimo ėjęs vyras atsišaudydamas pasitraukė į krūmus. Išgirdę šaudymus atskubėjo dar 20 Židikuose dislokuoto Vėtrovo MGB divizijos dalinio kareiviai. Apsupę krūmus, jie liepė partizanui pasiduoti.

Kaip rašoma MGB ataskaitoje, apsuptasis sakęs: „Kareiviai, gyvas aš nepasiduosiu, savo gyvybę aš atiduosiu už nepriklausomą Lietuvą. Jūs kareiviai ir aš kareivis. Nenumeskite mano kūno kur nors į pelkę, palaidokite mane Židikų kapinėse. Aš ukrainietis, bet kovojau už Lietuvą. Aš dirbau Minske suvirintoju elektra,ir mano gyvenimas buvo skurdus. Raudonojoje armijoje karo metu buvau sužeistas į koją, bet gydytojas manęs gerai neišgydęs vėl pasiuntė į frontą. Aš nepatenkintas sovietų valdžia, todėl įstojau į partizanus. Man suimtam bus blogai, todėl aš gyvas nepasiduosiu.“

Paklaustas, kiek jų, kovotojų, esą, atsakė, jog daug, apie 60 žmonių, ir kad vežimą su arkliu paėmę iš dešimtininko.

Vykstant tokiam dialogui, prie apsuptojo prišliaužė kareivis ir metė granatą. Prie žuvusiojo rastas rusiškas automatas PPŠ, belgiškas revolveris ,,Brauning“, pasienio kariuomenės leitenanto antpečiai, medalis „Už pergale prieš Vokietiją“, vokiškas kariškas žemėlapis, R. Frolovo, Alfonso Vinčos, Stasės Kupliauskaitės pasai ir Adomo Plieno pažymėjimas. Taip pat užrašų knygelė ir nuotraukų.

MGB nustatė, jog žuvusysis buvo ukrainietis, kariuomenėje tarnavęs nuo 1941 metų. Iš rusų dalinio, dislokuoto Klaipėdoje, pabėgęs 1944 metais.

Jo pavardė liko nežinoma. Atkeliavęs iki Plokštinės miško, vyras 1945 metais užmezgė ryšį su partizanais ir įstojo į Juozo Jakumo-„Spalio“ būrį. Gavo ,,AMBO“ slapyvardį.

Šarnelės kaimo gyventoja prisiminė, jog vieną žiemą keli kaimo gyventojai slapstė partizanus ir tarp jų   buvęs toksai ruskelis, atrodo, pabėgęs iš kariuomenės, galbūt ukrainietis. Vėliau, matyt, pramoko lietuvių kalbos. „AMBO“ kaip patyręs kareivis (gal net karininkas) buvo paskirtas „Alkos“ rinktinės štabo viršininku.

Žuvusiojo paskutinis noras tikriausiai nebuvo įvykdytas. Apie palaidojimą Židikų kapinėse jokių duomenų nėra. Ant bruko numestas irgi nebuvo.

Prie Židikų–Sedos kelio, dešinėje pusėje, miškelyje, vadinamame ,,Klebono ąžuolynu“, buvo užkastas nežinomas partizanas. Vietinė moteris tą vietą prižiūrėjo, pasodindavo gėlių. Moteris seniai mirusi, o partizano kapo žymės nėra. Gal ten ir guli Ukrainos sūnus, „Alkos“ rinktinės štabo viršininkas „AMBO“...

Albertas RUGINIS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode