Sprogimas

Paminėjo Laisvės gynėjų dieną

 

Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena – Mažeikių rajone paminėta įvairiais renginiais: koncertais, žygiais, sporto varžybomis. Pagerbtas žuvusiųjų atminimas, prisiminti tų dienų įvykiai.

Turime tai prisiminti

Iškilmingas renginys kovojusiųjų atminimui Mažeikiuose prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.Šv.Mišias aukojęs klebonas kun. Gintaras Lengvinas pasveikino tikinčiuosius ir priminė, kokia brangi ir svarbi ši diena: „Daug kas iš jūsų yra išgyvenę Sausio 13-osios įvykius, o kiti jau gimę laisvoje Lietuvoje. Lietuvių meilė laisvei ir pasiryžimas ją iškovoti nugalėjo.“ Po šv. Mišių susirinkusiuosius sveikino Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys. Sugiedotas valstybės himnas. Kartu meldėsi ir Mažeikių šaulių kuopa, vadovaujama Prano Trakinio.

Minėjimas tęsėsi Mažeikių kultūros centre, prie kurio žvakučių liepsnelėmis ir Lietuvos vėliavos spalvomis spindėjo žodis „LIETUVA“, degė žvakutės ir deglai.

Šventinę kalbą pasakė meras A. Tenys: „Šiandien minime Laisvės gynėjų dieną. Beveik prieš tris dešimtmečius visą pasaulį apskriejo netikėta ir nepaprastai džiugi žinia: mažytė šalis Lietuva išsikovojo nepriklausomybę, tuo parodydama neregėtą drąsą ir ištvermę. Žmonės plikomis rankomis stabdė tankus vardan laisvės, todėl šiandien turime tai prisiminti ir kaip galėdami puošti ir gražinti savo gimtąjį kaimą ar miestą.“

Po mero kalbos parodytas Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos šokių ansamblio „Sietuva“ spektaklis „B ir K“, sukurtas pagal legendą „Birutė ir Kęstutis“.

„Sietuva“ – tai jaunimo tautinių šokių ansamblis, turintis gilias tradicijas ir ilgą istoriją. Jis buvo įkurtas 1956 m. keleto merginų iniciatyva. Jau 2-ajame gyvavimo dešimtmetyje „Sietuvos“ narių skaičius išaugo iki 80. Ansamblis lankėsi daugelyje užsienio šalių, 2003 m. apdovanotas „Aukso paukšte“ kaip geriausias metų Lietuvos šokių tautinis ansamblis. Šiandien ansamblį sudaro šokių trupė ir liaudies instrumentų orkestras.

Šiaurietiško ėjimo žygis

Buknaičiuose Urvikių kultūros centras, Buknaičių kaimo bendruomenė ir Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Buknaičių filialas sausio 13 d. pirmą kartą organizavo 11 km šiaurietiško ėjimo žygį, kuriame dalyvavo apie 70 žygeivių iš Buknaičių, Mažeikių, Urvikių, kitų aplinkinių vietovių ir kaimyninės Latvijos.

Prieš pradedant kelionę Mažeikių sporto mokyklos trenerė Lina Beresnevičienė pakvietė visus pasimankštinti ir apšilti. Po mankštos, kolonos priekyje suplevėsavus Lietuvos vėliavai, kurią nešė ugniagesiu-gelbėtoju dirbantis Rolandas Baltutis, lydėjo Lietuvos kariuomenės karė Aurelija Budžytė, visi, kas su lazdomis, slidėmis ar be jų, patraukė į žygį maršrutu Buknaičių salė–K. Jagmino gatvė–Knabikai–Buknaičiai.

     Pusiaukelėje, sustojus Kęstučio ir Irenos Butų įrengtoje poilsiavietėje, prie liepsnojančio laužo tylos minute pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę, sugiedota „Tautiška giesmė“, pasidalinta prisiminimais apie tragiškus 1991 m. sausio 13-osios ir vėlesnių dienų įvykius.

     Grįžę į Buknaičių salę, kur jų laukė Rasos Lukošienės išvirta grikių košė ir karšta arbata, žygio dalyviai buvo pavargę, tačiau puikios nuotaikos, dalijosi įspūdžiais ir dėkojo organizatoriams už šaunų sumanymą bei vylėsi, kad žygis taps tradicinis ir sulauks dar daugiau norinčių jame dalyvauti.

     Renginio sumanytojai džiaugėsi dalyvių gausa, tarė ačiū ne tik dalyvavusiems žygyje, bet ir padėjusiems jam pasiruošti.

Prisijungė prie akcijos

Pasak pikeliškės Jadvygos Gedutienės, Pikelių bendruomenė prisijungė prie akcijos, skirtos Sausio 13-osios įvykiams atminti, „Atmintis gyva, nes liudija“. Aštuntą valandą ryto languose sušvito žvakučių liepsna. 

Po šv. Mišių Pikelių Švč. Trejybės bažnyčioje, kurias aukojo kunigas Klemensas Jaraminas, prie laužo pristatyta literatūrinė kompozicija, paruošta Židikų kultūros centro kultūrinės veiklos organizatorės Eliutės Pocevičienės. Prisiminti bei tylos minute pagerbti žuvusieji 1991 m. sausio 13-ąją. Dalyviai vaišinosi bendruomenės paruošta arbata, dalijosi prisiminimais, mintimis apie šiandieną.

Minėjimas bibliotekoje

     Vyresnioji bibliotekininkė Loreta Mickienė papasakojo, jog sausio 11 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Sedos filiale vyko rytmetis „Iš Sausio 13-osios į šiandieną“, skirtas Laisvės gynėjų dienos 28-osioms metinėms paminėti. Į biblioteką atėjo Sedos darželio priešmokyklinukai su auklėtojomis Astra Stonkuviene ir Raimonda Kontrimiene.

Renginio pradžioje bibliotekininkė Janina Kelerienė papasakojo apie 1991 m. sausio 13-osios įvykius, trumpai aptarė, kas vyko prieš 28 metus Lietuvoje. Vėliau susirinkusieji susėdo pažiūrėti nuotraukų skaidrių. Didžiausią įspūdį berniukams padarė tankai ir barikados, vaikai spėliojo, kokie Vilniaus pastatai pavaizduoti nuotraukose, kokius pagrindinius objektus gynė tada mūsų šalies žmonės. Ugdytiniai pasakojo, kad šiandien ryte darželyje irgi uždegė žvakutes Sausio 13-osios aukoms atminti. Tai visoje Lietuvoje vykstanti pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“.

Rytmečio pabaigoje vaikai pažiūrėjo filmuką, vartė bibliotekos knygutes, žaidė žaidimus. Atsisveikindami palinkėjo gražių metų, pažadėjo apsilankyti bibliotekoje ir kitomis progomis.

Akcija

Sausio 11-ąją, 12 val., Laisvės gatvėje, Mažeikiuose, nuvilnijo kasmetinė „Laisvės banga“, kurios iniciatorius – Merkelio Račkausko gimnazijos pedagogas Laimonas Terasius.

Valerija KVEDARAITĖ

Gajutė ABELKIENĖ

Birutės Šneideraitienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode