Parama dėkojame




Sprogimas

Susitikimai su žymiu gamtininku

 

Spalio 25 dieną Mažeikių viešojoje bibliotekoje įvyko susitikimai su vienu žymiausių Lietuvos gamtininkų ir daugybės knygelių vaikams autoriumi, fotografu, radijo laidų vedėju Selemonu Paltanavičiumi. Vidurdienį svečias susitiko su jaunesniojo amžiaus moksleiviais, o vėlyvą popietę – su suaugusiaisiais.

Apie gyvenimą ir kūrybą

Gimė S. Paltanavičius šaltą 1956 m. vasarį Marijampolės rajone. Vilniaus universitete baigė biologiją, dirbo įvairiose įstaigose, o dauguma Lietuvos žmonių turbūt prisimena jį kaip radijo laidų vedėją.

Susirinkusiems moksleiviams, kurių buvo pilnutėlė bibliotekos salė, jų mėgstamą ir mylimą rašytoją pristatė Mažeikių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Sigita Repšytė.

Svečias papasakojo apie save ir pristatė keletą naujesnių knygelių: „Juodoji žvaigždė“, „Broliai ąžuolaičiai“, „Jei tu slieko nepažįsti“ ir kitas. „Ąžuolaičiuose“ rašytojas pasakoja dviejų brolių ąžuolaičių linksmus nuotykius ir didelę meilę gamtai, o skaitydamas ištrauką iš knygutės „Jei tu slieko nepažįsti“, į „pagalbą“ pasikvietė ir patį slieką, pasiūtą iš šviesiai rožinės spalvos medžiagos ir pasipuošusį didele tamsiai mėlyna peteliške.

Vienoje iš naujausių S. Paltanavičiaus knygelių „Aš lietuvis“ išryškėja savitas ir šiltas autoriaus požiūris į mūsų šaknis, į mažus ir didelius dalykus, kurie būdingi tik mūsų tautai mūsų padavimais, mūsų pajautimais ir įpročiais. Tai lyg tviskantys vitražo gabalėliai, iš kurių sudėliojamas unikalus lietuvio atvaizdas.

Be išsamaus pasakojimo ir pristatytų knygelių, vaikų rašytojas dar turėjo atsakyti į daugybę klausimų, o, kadangi čia pat buvo galima nusipirkti ne vieną autoriaus knygą, tai prie rašytojo staliuko susidarė nemaža eilutė. Visi norėjo autografo, o kai kurie dar ir kartu nusifotografuoti.

Su suaugusiais lengviau

Pasak S. Paltanavičiaus, tokių paskaitų Lietuvos moksleiviams per metus jis surengia apie 50. „Tačiau bendrauti su suaugusiais lengviau. Tą pačią kalbą mažiesiems mokinukams turi perteikti vienaip, didesniems – jau kitaip, o dar didesniems – dar kitaip. Man svarbu matyti auditoriją, veidus ir akis, tada ir kalba sklandžiau einasi, ir bendrauti paprasčiau“, – kalbėjo žinomas gamtininkas ir rašytojas. Beje, S. Paltanavičius tikino, kad tokiems susitikimams niekada specialiai nesiruošiąs. Viskas išeina savaime, ekspromtu.

Knygų jauniesiems skaitytojams S. Paltanavičius yra parašęs virš 50, dvi iš jų pripažintos geriausiomis metų knygomis.

Prasmingi darbai yra po nacionalinių ekspedicijų dienos šviesą išvydusios gamtininko ir rašytojo knygos „Nemunu per Lietuvą“ (2016 m.) ir „Vysla per Lenkiją“ (2017 m.). Kartu su šių knygų sudarytoju ekspedicijose dalyvavo ir kiti žinomi Lietuvos žmonės: istorijos profesorius Alfredas Bumblauskas, etnomuzikologė Zita Kelmickaitė, žurnalistė Edita Mildažytė bei kiti. Šiose knygose autorius pasireiškia kaip nuostabus pasakotojas. Jo plunksnai atsiveria ir Nemuno upės istorija, ir sutikti žmonės, ir patys ekspedicijos dalyviai.

Knygą „Nemunu per Lietuvą“ sunku apibūdinti vienu žodžiu. Tai pažintinė knyga, kelionių vadovas ir istorijos vadovėlis viename. Knygoje puikiai perteikta ekspedicijos atmosfera ir dalyvių emocijos. Šiuo metu ruošiama trečioji nacionalinės ekspedicijos knyga „Dnepru per Ukrainą“.

Valerija KVEDARAITĖ

Daivos Atienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode