Sprogimas

Kas gali vertinti mediko kompetenciją?

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

 Pastarąjį pusmetį VšĮ Mažeikių ligoninė buvo atsidūrusi žiniasklaidos priemonių akiratyje: keltas klausimas dėl maitinimo kokybės, spręsta, ar teisėtai naudojamasi kompiuterinio tomografo paslaugomis ir kitais klausimais. Kreiptasi net į teisėsaugos institucijas. Ligoninės direktorius Albinas Lidžius tvirtina, kad tai tik politinis šou prieš rinkimus.

Pastaruoju metu socialiniame tinkle „Facebook“ diskutuota dėl Mažeikių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėjos gydytojos Ritos Lidžiūtės kompetencijos ir etiškumo. Šiuo klausimu kreiptasi ir į politikus, tačiau jie vertinti gydytojos kompetencijos ir etiškumo nesiėmė. R. Lidžiūtė dėl galimo asmens teisių pažeidimo kreipėsi į teisėsaugą.

Kreipėsi į valdžią

Praėjusią savaitę vykusiame Savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje nagrinėtas Tarybos narės Linos Rimkienės ir dar kelių mažeikiškių prašymas dėl VšĮ Mažeikių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėjos R. Lidžiūtės galimai nekokybiško bei neetiško darbo. Politikų prašoma nustatyti minėtos gydytojos kompetenciją ir tolerantiškumą bei prašoma užtikrinti, kad Vaikų ligų skyriui vadovautų ir dirbtų tik kvalifikuoti ir tolerantiški gydytojai. Prie prašymo pridėti iš socialinio tinklo „Facebook“ nukopijuoti tėvų įvairaus pobūdžio pasisakymai apie gydytoją R. Lidžiūtę.

Netinkamas skundas

Minėtąjį prašymą taip pat gavo meras bei administracijos direktorius, kurie nukreipė jį nagrinėti VšĮ Mažeikių ligoninei. Šios įstaigos atsakyme rašoma, kad skundai turi būti pateikiami vadovaujantis LR pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo numatyta tvarka. Šiuo atveju tai nebuvo padaryta, todėl VšĮ Mažeikių ligoninė negali išnagrinėti skundų ir pateikti konkretaus atsakymo dėl Vaikų ligų skyriaus vedėjos R. Lidžiūtės galimai nekvalifikuotų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ligoniams, nes skundo pareiškėjai neišdėstė skundo esmės, nepateikė atstovavimą patvirtinančių dokumentų.

Atsakyme rašoma, kad LR vietos savivaldos įstatymas savivaldybės tarybos nariams nesuteikia įgaliojimo atstovauti pacientui, manančiam, kad yra pažeistos jo teisės gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas.

„Iš pateikto pareiškimo nėra aišku, kokį vaidmenį šitoje situacijoje atlieka Savivaldybės tarybos narė L. Rimkienė. Pabrėžiama, jeigu šiuo atveju L. Rimkienė kreipiasi kaip pareiškėjų atstovas, vadovaujantis LR pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu, ji privalo ligoninei pateikti tapatybę ir atstovavimą liudijantį dokumentą“, – rašoma atsakyme. Ligoninės atsakyme akcentuojama, kad kartu su skundais turi būti pateiktas ir sutikimas, kad ligoninė paciento duomenis gali pateikti trečiosioms šalims.

Ne politikų kompetencijoje

Sveikatos komiteto pirmininkė Judyta Tekingunduz teigė, kad gydytojų kompetenciją gali vertinti tik specialistai iš Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos, o ne politikai. Jai antrino ir komiteto posėdyje dalyvavęs VšĮ Mažeikių ligoninės direktorius A. Lidžius. Jo teigimu, minėta tarnyba kontroliuoja, kaip laikomasi teisės aktų, reglamentuojančių sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, reikalavimų, vykdo pacientų teisių priežiūrą ir atlieka asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės patikrinimus.

Ar asmens ir visuomenės sveikatos priežiūra atitinka medicinos etikos reikalavimus, kontroliuoja ir dar viena valstybinė institucija – Lietuvos bioetikos komitetas – atsakinga už žmogaus teisių ir jo orumo apsaugą sveikatos priežiūros sistemoje.

Pasak ligoninės direktoriaus, į skundus nagrinėjančias institucijas pacientai gali kreiptis tik po to, kai jų netenkina atsakymai iš tos sveikatos priežiūros įstaigos, kur, jų manymu, buvo pažeistos jų teisės.

Vicemerė Irena Macijauskienė pastebėjo, kad įstatymas reikalauja, jog skundai turi būti pateikti per vienus metus, jei manoma, kad paciento teisės pažeistos, ir ne vėliau kaip per trejus metus nuo teisių pažeidimo dienos. „Kai kurie faktai, minimi skunde, neva vyko prieš 13–15 metų. Pacientai galėjo kreiptis į įstaigą ir, jei netenkino šios atsakymas, į kitas institucijas. Ne mūsų kompetencijoje šiuos klausimus spręsti“, – posėdyje motyvavo I. Macijauskienė, prašydama VšĮ Mažeikių ligoninės direktorių paaiškinti situaciją.

Pavadino politiniu šou

„Tai politinis šou. Kito paaiškinimo nėra, – sakė A. Lidžius. – Iš visų skundų negalima suprasti konkrečiai, kas ir kaip. Bandžiau duomenų sistemoje ieškoti viename skunde minimo paciento, net tokios pavardės nėra. Skunde turi būti konkrečiai nurodyti paciento vardas, pavardė, teiktų paslaugų laikas, kokios teisės galimai pažeistos, kas netenkino. Ligoninėje tyrimą atlieka vidaus medicininio audito grupė. Jei pareiškėjai nepatenkinti mūsų atskymu ir mano, kad jiems buvo padaryta žala, gali kreiptis į Sveikatos apsaugos ministerijos Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją. Ši institucija, įvertinusi visas aplinkybes, sprendžia, ar skundas pagrįstas. Jei taip, gydymo įstaiga turi atlyginti žalą pacientui. Jei pacientas abejoja gydytojo kompetencija ar teiktų paslaugų atitikimu LR teisės aktams, jis gali kreiptis į Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą. Ši sprendžia, ar naikinti specialisto licenciją. Vietos teisininkai ar politikai tokių sprendimų daryti negali. Jei taip primityviai viskas vyktų, ligoninės būtų be gydytojų.

Galbūt L. Rimkienė galvojo, kad gydytoja R. Lidžiūtė yra mano giminaitė. Ji yra tik bendrapavardė. Manau, kad tokiu būdu politikė „renkasi pliusus“ norėdama laimėti rinkimus. Mane patį apskundė visoms institucijoms, pradedant STT, FNTT, prokuratūrai...“

Griežti reikalavimai

Pasak A. Lidžiaus, vedėjas yra ne tik gydytojas, bet ir administratorius, kartais turintis griežčiau kalbėti su tėvais ir priimti tėvams nepatinkančius sprendimus: „Pavyzdžiui, vaikų ligų gydytojams esame nurodę, kad, jei kyla įtarimas, jog vaikas blogai prižiūrimas, perduoti informaciją vaikų teisių užtikrinimą kontroliuojančioms tarnyboms, dėl ko tėvai visada nepatenkinti. Tokie reikalavimai. Gydytojo darbe yra daug niuansų.

Skunde minima gydytoja ligoninėje dirba per 30 metų, skyriaus vedėja tapo prieš man tampant vadovu, taigi jokio protegavimo nebuvo. L. Rimkienė, būdama teisininkė, turėjo išaiškinti žmonėms, kur kreiptis. Manau, čia yra tik politinis šou prieš rinkimus. Juk ne politikų reikalas spręsti apie gydytojo diplomą.“

L. Rimkienė ir kiti pareiškėjai į posėdį pakviesti nebuvo.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode