Sprogimas

Įžiebė ne tik eglę, bet ir gerumo žibintą

 

Šiemet kaip niekad Sedoje eglutės įžiebimo šventė buvo įspūdinga: aukotos šv. Mišios Sedos bažnyčioje, po kurių A.Baranausko aikštėje kalėdinėmis spalvomis nušvito eglė. Šventę vainikavo Kultūros centre vykęs adventinis vakaras „Įžiebkime gerumo žvaigždę“ su puikia koncertine edukacine programa „Tėvo Stanislovo varpai“.

Įteikė simbolinį žibintą

Sedos bendruomenės pirmininkės Vitos Domarkienės teigimu, darganotą, bet širdyje visiems šiltą gruodžio 7-osios vakarą sediškiai džiaugsmingai pasitiko patį dvasingiausią metų laikotarpį. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Klebonas kun. Modestas Ramanauskas meldėsi už visus sediškius ir atvykusius svečius, verslo vadovus ir jų darbuotojus, už šeimas ir vienišus žmones, už sveikus ir sergančius. Dvasininkas nuoširdžiai  kvietė per visą advento laikotarpį nepamiršti advento prasmės, svarbiausių vertybių, kovoti su abejingumu ir savanaudiškumu, o savo gyvenimą kurti ant tvirtų artimo ir Dievo meilės pamatų. Dvasininkas linkėjo daryti gerus ir prasmingus darbus, nelaukiant atlygio, o šv. Mišių pabaigoje įteikė Sedos seniūnei Audronei Dipševičienei žibintą, simbolizuojantį šviesos šaltinį, kurį pėstute su palyda parnešė į miesto aikštę. Žibintas pakabintas simbolinėje miesto prakartėlėje kaip ženklas, kad sediškiai laukia Kristaus gimimo šventės – šv. Kalėdų, ir kartu pašventintas.

Sužibo eglė

Nuo tokios ramios, pilnos susikaupimo akimirkos pereita prie džiugesnio laukimo – Kalėdų eglės įžiebimo.  Nuskambėjus seniūnės A. Dipševičienės sveikinimo žodžiui, septynių Nykštukų, kurie guodėsi panaudotu puoduku, sujaukta lovyte, kažkieno skaityta knyga, pagalba rastas visų šių išdaigų kaltininkas – Kalėdų Senelis, kuris prisipažino valgęs ir gėręs iš jų indų, miegojęs jų lovytėse, skaitęs jų knygas ir pažadėjo dosniai atsilyginti. Gavęs simbolinį miesto raktą Kalėdų Senelis įžiebė žaliaskarę. Visų džiaugsmui dangų nušvietė gražūs fejerverkai. Tada atėjo eilė Kalėdų Seneliui įvykdyti savo pažadą ir išdalinti dovanas vaikams.

Programai baigiantis, visi buvo pakviesti į Kultūros centrą.  

                     

Gerumo niekada nebūna per daug

Čia susirinkusiųjų laukė adventinė edukacinė vakaronė „Tėvo Stanislovo varpai“ su atlikėju Liudu Mikalausku ir pianiste Beata Vingraite. Prieš koncertą Sedos seniūnė, jos pavaduotoja Nijolė Jovaišienė ir šventės vedėjas Gediminas Jokubauskas padėkojo neabejingiems Sedai žmonėms: ūkininkams, verslininkams ir visiems miesto gyventojams, taip pat pakvietė visus prisidėti prie gražios akcijos „Gerumo nebūna per daug“: perkant Sedos miesto parduotuvėse palikti įrengtame akcijos krepšelyje prekių, kurios prieš šv. Kalėdas bus padovanotos vienišiems Sedoje gyvenantiems žmonėms.

Viena iškiliausių Lietuvos asmenybių

„Tėvo Stanislovo varpai“ – tai tėvo Stanislovo, vienos iškiliausių lietuvių asmenybių, kurios gėrio ir ramybės šviesa dar rusena kiekvieno iš mūsų širdyje, biografija. Edukacinės-koncertinės programos metu dainininkas Liudas Mikalauskas, šiltai bendraudamas su publika, kviesdamas kartu dainuoti visiems gerai žinomas dainas, užbūrė visus nuostabiu laukimu. Jis ne tik dainavo dainas, atliepiančias Tėvo Stanislovo gyvenimo kelią, bet ir skaitė ištraukas iš Tėvo Stanislovo kūrybos.

Tėvas Stanislovas  gimė 1918 m. Radviliškyje. Baigė Kauno jėzuitų gimnaziją. 1936 m. įstojo į Plungės kapucinų vienuolyną, o 1944 m. baigęs Kauno kunigų seminariją, buvo įšventintas kunigu. Per Antrąjį pasaulinį karą gelbėjo žydus. Iki 1947 m. kunigavo Plungėje, o jau 1948 m., apkaltintas antisovietine propaganda, suimtas ir nuteistas 10 metų griežto režimo lagerio (kalėjo Intoje). 1956 m. grįžo į Lietuvą, o 1957-aisiais vėl suimtas ir įkalintas. Grįžęs į Lietuvą buvo persekiojamas. Nuo 1966 m. perkeltas į Paberžę (Kėdainių rajono savivaldybė). Mirė tėvas Stanislovas 2005-aisiais, palaidotas Paberžės bažnyčios šventoriuje.

Valerija KVEDARAITĖ

Gintauto Griškėno nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode