Sprogimas

Keleiviai laukia autobusų, autobusai – keleivių

 

Nuo gruodžio 8 d., nutraukus keleivių vežimo paslaugas maršrutiniais taksi, juos pakeis UAB „Mažeikių autobusų parkas“ maršrutiniai autobusai. Tuo patenkinti ne visi. Į redakciją kreipėsi ETG gyventoja, kuri skundėsi  nauju maršrutinių autobusų grafiku: labai trūksta reisų savaitgalio vakarais, o šventinėmis dienomis, pasak jos, autobusai nevažiuojai išvis.

 

 

Netinkamas laikas?

Nuo penktadienio UAB „Mažeikių autobusų parkas“ miesto maršrutu važiuos dviem autobusais Nr. 5 ir Nr. 5A skirtingomis kryptimis: Nr. važiuos maršrutu „Autobusų stotis–Žemaitijos g.– ETG–Laisvės g.–Autobusų stotis“, o 5A – maršrutu „Autobusų stotis–Laisvės g.–ETG–Žemaitijos g.–Autobusų stotis“. Darbo dienomis ETG kryptimi autobusai važinės iki 21 val., šeštadienį – iki 16.45 val., o sekmadienį – iki 13.05 val.

Moteris piktinosi, kad tiek šeštadienį, tiek sekmadienį nėra reisų vakare, jos netenkino ir rytinis laikas. „Ar nėra galimybės padidinti reisų skaičių? Vakare žmonės neturi kaip grįžti iš renginių, ligoninės, kai slaugo ligonius. Iš renginio grįžti dar galėtum su taksi, bet net nuvažiuoti nėra kaip. Aš net norėdama nuvažiuoti į bažnyčią, turiu eiti per gyvenvietę ir klausti, ar bus važiuojančių, nes šv. Mišios yra 8 val. ir 10.30 val., su autobusu tektų išvažiuoti 9.25 val., o grįžti 13.05 val. – tėra du reisai. Aš neturiu sveikatos tris valandas vaikščioti po miestą. Jau nekalbu apie valstybines šventes, kai autobusai nevažiuoja išvis. Mes dvasiškai palaidoti, ką mums daryti?“ – savo nuogąstavimais su „Būdu žemaičiu“ dalijosi mažeikiškė.

Jau buvo svarstya

UAB „Mažeikių autobusų parkas“ keleivinio transporto vadybininkė Aušra Juozapavičienė tvirtino, kad vietinio susisiekimo miesto maršrutų grafikus reguliuoja ir tvirtina Mažeikių rajono savivaldybės administracija. „Mes tik važiuojame pagal užsakytus grafikus“, – teigė A. Juozapavičienė.

Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys „Būdui žemaičių“ sakė, kad vieną kartą šis klausimas jau buvo svarstytas. Jis buvo perduotas Mažeikių rajono savivaldybės keleivinio transporto organizavimo komisijai. „Pirmiausia reikėtų, kad žmonės teiktų savo pasiūlymus, kada jie pageidauja, kad autobusas važiuotų ir ar būtų važiuojančių, nes negalime siųsti autobuso, kada nėra keleivių“, – teigė A. Tenys.

Mokės pigiau

Mažeikių rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjas, Savivaldybės keleivinio transporto organizavimo komisijos pirmininkas Romualdas Sakalauskas patikino, kad šiuo klausimu jau buvo kalbėta ir padaryti tam tikri sprendimai sudarant naujus maršrutus: „Šiuo metu sekmadienį yra du maršrutai. Šeštadienį irgi buvo du, bet nuo gruodžio 8 d. bus devyni. Užtikrinti, jog autobusas važiuotų kas 10–15 min., negalime, nes nėra tiek važiuojančių, kad padengtų visus nuostolius, kurių ir taip patiriame labai daug. Seniau reisų nebuvo ir sekmadienį, bet, gyventojams pageidavus, nuo gegužės mėnesio pradėjo kursuoti du autobusai“.  

Pasak R. Sakalausko, galimybė padaryti daugiau maršrutų visada yra, tik klausimas, kas už tai mokės: „Žinoma, kada 2–3 žmonės nori jiems palankaus, patogaus maršruto, tą maršrutą galima padaryti, bet jis bus nuostolingas ir už jį mokės visi, t. y pinigai bus mokami iš Savivaldybės biudžeto, ar tai bus tikslinga? Kiek galime naudoti biudžetą nuostolių padengimui, tai, manau, politinis klausimas. Techninė galimybė yra. Šiandien visus miesto maršrutus, kuriais važiuoja autobusai, žmonės apmoka tik apie 26 proc., 74 proc. apmokami iš Savivaldybės biudžeto. Įvedus dar daugiau reisų,  procentas Savivaldybei dar labiau padidėtų.  Apskritai, Savivaldybės prievolė – užtikrinti susisiekimą, o ne padaryti, kad visiems būtų patogu.“

R. Sakalausko teigimu, Savivaldybė ir taip neišvengs papildomų nuostolių, nes buvo priversti atsisakyti maršrutinių taksi paslaugų, mat jie prašė padidinti kainą, tam nepritarus, neliko kitos išeities, kaip sutankinti maršrutinių autobusų reisus. „Gyventojams tai naudinga, nes galės važiuoti tuo pačiu maršrutu, tik pigiau. Nors tiek maršrutinio taksi, tiek maršrutinio autobuso bilieto kaina Mažeikių rajone buvo žemiausia Lietuvoje“, – sakė R. Sakalauskas. Pasak jo, jei tik būtų poreikis, galima išspręsti klausimą ir dėl pavėžėjimo į didesnius renginius. Galbūt net suorganizuoti specialų reisą, kaip kad kursavo autobusai į Šerkšnėnus, Aviacijos šventę. „Nereikia prisirišti prie reguliaraus grafiko, kuris nepasiteisins“, – tikino Savivaldybės keleivinio transporto organizavimo komisijos pirmininkas.

Atsiras naujas maršrutas

R. Sakalauskas atskleidė dar vieną naujovę – svarstomas autobusų maršrutas Pavenčių gatve: „Buvo gauta gyventojų prašymų. Apklaustos Mažeikių Kalnėnų pagrindinės mokyklos ir „Ventos“ progimnazijos bendruomenės, ar būtų važiuojančių moksleivių, norinčių atsirado apie 30. Galbūt atsiras ir vienas kitas norintis nuvykti į darbą. Reikės pastatyti autobusų sustojimo stoteles, sudaryti  maršrutus, tad transporto strategija tikrai nėra sustabarėjusi.“

Vaida GALDIKĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode