Sprogimas

Laukimas

 

   

Be jokio didesnio pasipriešinimo lapkritis užleido vietą gruodžiui. Jau pačią pirmąją žiemos dieną mūsų miestas ir jo apylinkės pasipuošė gražiai baltu sniego nuometu. Kai kur ant obelų dar liko raudonšonių obuolių, o kai kur jau buvo prasikalę žali pumpurai.

Šis permainų bei pasikeitimų metas atneša kažką paslaptingo ne tik į gamtą, bet ir į sielą. Tai amžinai besikartojantis mistiškas metas ir advento mėnuo, kurio metu ramybė ir susikaupimas padeda sulaukti didžiosios krikščionių metų šventės – Kalėdų. 

Praėjusį savaitgalį Lietuvos didieji miestai jau įžiebė savo pačias gražiausias egles ir pranešė pasauliui, kad jau laukia džiūgaudami ne tik Kalėdų, bet ir Naujųjų metų. Nors Mažeikiai pagal gyventojų skaičių yra aštuntas miestas iš daugiau kaip šimto Lietuvos miestų, tačiau jo šiame sąraše nėra ir Eglės įžiebimo šventė įvyks gruodžio 8 d.

Nemažai Mažeikių miesto gyventojų savo namuose jau papuošė šventiškais apdarais žaliaskares, uždegė įvairiaspalves iliuminacijas ir gyvena džiaugsmingo laukimo nuotaikomis. Kaip žinoma, Lietuvoje džiaugsmo ir džiaugsmingai nuotaikingų švenčių niekada nebuvo per daug. Paskutinis metų mėnuo leidžia gyventojams vizualiai gėrėtis prekybos centrų spalvingomis dekoro vilionėmis, išskirtiniais koncertais arenose ir salėse, turizmo ir žiemos pramogomis visame pasaulyje.

Laukiant švenčių, ilgai trunkanti gruodžio tamsa ir šaltis neatrodo tokie jau nemalonūs ir varginantys. Šaltis be jokio vargo žmones supakuoja į šalikus ir kepures, pastato striukių ar paltų apykakles ir visi pasidaro sunkiai atpažįstami bei panašūs vieni į kitus. Gerai, kad šiais laikais jau ir žiemą nevengiame ryškesnių spalvų, o tai ne tik gražu, bet ir naudinga. Tamsiose ir apytamsėse Mažeikių miesto gatvėse tai gali išgelbėti mūsų gyvybę, nes matysimės iš tolo ir netyčia nepartrenks automobilis. Lapkričio pabaigoje šiek tiek skystokai, bet buvo užtaisytos kai kurios važiuojamųjų dangų duobės, kurios būtent tamsiais vakarais pasiekia savo mistiško grėsmingumo gilumą. Pajuokaujant galima pasakyti, kad duobėtos gatvės gimusios gyventi būtent tamsoje, tada joms jaukiausia – kai tamsa kaip juodas tušas užpila visas nereikalingas detales, šiukšles, iškabas ir lieka tik vos akimi apčiuopiami siluetai. Bet tokia „romantika“ keistoka ir visiškai nederanti prie kalėdinių šviesų.

1994 m. pasirodė kompaktinė plokštelė „Sekmdienis. Visų laikų topai“. Joje pirmu numeriu buvo įrašyta daina „Kalėdų naktį tylią“ (Muzika – T.Augulis, žodžiai – R. Skrodenytė). Pirmieji ją išgirdo mažeikiškiai koncerto „Naujametinis reviu – 93“ metu. Vėliau šią dainą perdainavo garsiausi Lietuvos atlikėjai ir tai iš tiesų buvo tikras Lietuvos hitas. Šiemet šis kūrinys vėl sulaukė ypatingo dėmesio. Dainą įdainavo Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei jos inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“ būrys ryškiausių mūsų scenos garsenybių – dainininkai Andrius Mamontovas, Donatas Montvydas, Maksas Melmanas, Jurga Šeduikytė, Algirdas Kaušpėdas, aktoriai Jurgita Jurkutė bei Vidas Bareikis, rašytoja ir TV laidų kūrėja Beata Nicholson. Joje skamba ir šie žodžiai: 

Tą naktį, tą naktį, tą naktį,
Kai sniegas už lango žibės,
Aš noriu, kad tu man uždegtum,
Žvakutę mano širdies.

Tegul Kalėdų laukimas bus kaip ta pasaka – labai ilga ir būtinai su laiminga pabaiga. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode