Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbi kiekviena pergalė

Prasidėjo gruodis – pirmasis kalendorinės žiemos mėnuo. Tai laikas, kai baltu apdaru pasipuošia gamta, o labai rimti mūsų miesto vyrai ir jaunimas jau būna pradėję žiemos sporto šakų sezoną. Šiek tiek praverkime duris į viešosios įstaigos „Mažeikių miesto ledo ritulio klubas“ pasaulėlį. Čia sutiksime žinomus žmones ir tikrai sužinosime kažką naujo bei įdomaus.

 

 

Jie sukūrė istorijos pradžią

Sporto klubas, kurį labiau žinome kaip ledo ritulio komandą „Smūgis“, gyvuoja nuo 2010 metų. Klubo įkūrėjai yra žinomi Mažeikių sporto bei verslo pasaulio atstovai: Saulius Bulnis, Vytautas Knita, Andrius Jonauskas, Artūras Jokšas. Pastarasis yra ir jos vadovas.

Jau antraisiais gyvavimo metais ledo ritulio komanda „Smūgis“ startavo vakarų Lietuvos mėgėjų turnyre. Tuo metu ekipos kapitonu buvo dar moksleivis Elanas Vasiliauskas, o komandoje žaidė jo bendraamžiai Lukas Tamulionis ir Danas Seilius.

Šiuo metu komandoje yra 25 žaidėjai, jų amžius labai įvairus. Dėl įvairių aplinkybių „Smūgiui“ talkina  trys treneriai iš kitur: latvis Ziedonis Peka (Mažeikiai, Broceni), Martynas Šlepetis (Šiauliai), Viktoras Vaičiulionis (Klaipėda). Savo laiku komandos vyriausiu žaidėju buvo Telšių ledo ritulio pradininkas, buvęs šio miesto „Lokių" ekipos vadovas Aleksandras Butkevičius. A. Jokšas pasakojo, kad pavadinimas „Smūgis“ atsirado netgi anksčiau, negu buvo įregistruota viešoji įstaiga, o pavadinimą pasiūlė A. Jonauskas. Šiuo metu komandą į pergales veda  kapitonas Vaidas Radimonas, o, reikalui esant, jį visais klausimais pavaduoja Giedrius Kinčinas.

Nesportiška vadovo praeitis

A. Jokšas – grynas mažeikiškis. Jo vaikystės draugais buvo kiti V. Kudirkos gatvės berniūkščiai Romas Kęsminas, Saulius Bulnis ir kiti. Vaikystė prabėgo tarp senamiesčio parko ir durpyno. Jie turėjo savąjį „prūdą“, kuris žiemą būtinai užšaldavo ir ant jo būdavo galima smagiai pačiuožinėti, o netoliese buvęs dar „gyvas“ durpynas, buvo tikra vaikų žaidimų oazė ir jų karalystė vasarą, kai galėdavo kartais net ir visą dieną nepareiti namo. Kiek čia tada lakstė visokių indėnų, lėkė strėlės ir ietys, aidėjo karingi šūkavimai. 

Tuo metu vasaromis durpynas dažnai degdavo, o telefonų tais laikais aplinkiniai gyventojai dar neturėjo. Kilus gaisrui, berniūkščiai strimgalviais tuoj pat bėgdavo į gaisrinę pranešti, o po to padėdavo gesinti. Kadangi parke dar stovėjo legendinė „Dramblinė“, tai būdamas moksleivis A. Jokšas vesdavo diskotekas.  Paprastai gegužės 1 d. (buvusi viena svarbiausių sovietinių švenčių), jau po demonstracijos, vykdavo sezono atidarymas.

1983 m. baigė Senamiesčio pagrindinę mokyklą (tuomet V vidurinė). Paragavo tekintojo duonos buvusioje Elektrotechnikos gamykloje, Remontiniame ceche. Vėliau tarnavo sovietinėje armijoje Karelijoje. Vyras įsitikinęs, kad taip toli buvo išsiųstas todėl, kad tuometiniam saugumui buvo politiškai nepatikimas. Dėl to jam ilgai buvo uždarytos kelionės į užsienį. Kurį laiką (4–5 metus) dirbo Kultūros namų meno vadovu ir taip pat užsiėmė diskotekų organizavimu. Pašnekovas prisiminė, kad iš buvusio „Durbės“ kino teatro balkono jam taip pat teko vesti naujametines diskotekas.

Na, o kai sukūrė šeimą, jau reikėjo galvoti, kaip ją išlaikyti. Sūnui Žygimantui jau 21 metai ir jis taip pat yra „Smūgio“ komandos žaidėjas. Puikiai čiuožia visi šeimos nariai: žmona Alma, dukros Rūta ir jauniausioji Ugnė.

Šiuo metu A. Jokšas turi kelis savo sukurtus „kūdikius“. Be „Smūgio“, dar yra sėkmingai dirbanti uždaroji akcinė bendrovė, įsteigta 2001 m. Jam nesvetimi ir kiti iššūkiai. Kaime turi nemažai žemės, augina grūdines kultūras, veisia danielius  ir gyvena savo malonumui. Kaip pats sako, yra grynas žemės ir gamtos vaikas. Čia išsikasė nedidelį tvenkinį ir žiemą su draugais taip pat gainioja ritulį.

Komandos gyvenimo spalvos

Į komandą žaidėjai susibūrė labai įvairiai. Atsitiktinumas lėmė, kad, pavyzdžiui, vartininkas Saulius Mažintas į ją įsiliejo paprašytas, tik jaudinosi, kad nemoka gerai ant pačiūžų stovėti, tačiau, kai buvo nuramintas, kad vartininkui nebūtina gerai čiuožti, sutiko ateiti į treniruotes, o dabar yra patikimas vartų sargas. Giedrius Šidlauskas – ne tik žaidėjas, bet ir „atstovas spaudai“. Jis dalijasi informacija „Feisbuke“ (545 žmonės tai mėgsta), rūpinasi kitais organizaciniais klausimais. Finansais rūpinasi komandos narys Linas Stonkus. Vidmantas Kvasys ypatingas tuo, kad gali žaisti fizine jėga pagrįstą kontaktinį ledo ritulį. Jam niekis susigrumti su bet kokiu priešinininkų galiūnu, o komanda su juo jaučiasi tvirčiau ir patikimiau. Vyriškėja ir greitai bręsta jaunimas: Donatas Keršis, Matas Šidlauskas, Gvidas Riepšas, Erikas Daukantas, Arnas Prušinskas, Rokas Šeputis ir Kajus Grūdikis. Pastarasis dar žaidžia ir Brocenės U16 komandoje.

Jau prasidėjo naujasis 2017–2018 m. sezonas, o lapkričio 27 d. Mažeikių „Smūgis“ pateikė pirmąją malonią staigmeną Šiaulių ledo ritulio lygos turnyre, kai susitiko su Šiaulių „Ledo linijos“ komanda ir sužaidė labai kovingas bei gražias rungtynes. Pirmajame ir antrajame kėliniuose šiauliečiai aikštelėje atrodė sutrikę, matyt, negalėjo patikėti savo akimis, kas vyksta aikštelėje ir ypač ką rodo švieslentė. O ji po dviejų kėlinių rodė 0:1, pirmauja svečiai, t. y. „Smūgis“. Varžovų veiduose buvo matyti pyktis, nesupratimas to, kas vyksta aikštelėje, o „Smūgio“ žaidėjai jautėsi užtikrinti, drąsūs ir kovingi. Prasidėjus trečiajam kėliniui, jautėsi, kad „Ledo linija“ nepasiduos ir bandys keisti žaidimo eigą. Netrukus buvo pelnytas atsakomasis įvartis ir šiauliečiai išlygino rezultatą. Trečiajame kėlinyje netrūko aštrios kovos bei grubaus žaidimo iš „Ledo linijos“ pusės, tačiau mažeikiškiai kovingai atsilaikė prieš šiauliečių atakas bei turėjo galimybę keletą kartų išplėšti pergalę, bet susijaudinimas, matyt, padarė savo. Rungtynės baigėsi taikiai – 1:1. Baudinių serijoje sėkmė buvo šiauliečių pusėje. 2:1 išvargta „Ledo linijos“ pergalė jiems tolygi pralaimėjimui, kadangi niekas, išskyrus mažeikiškius, netikėjo tokia rungtynių baigtimi. Įvartį „Smūgiui“ po tikslaus G. Kinčino perdavimo antrojo kėlinio pradžioje pelnė M. Knita.

Skirtingos vizijos ir iniciatyvos

Mažeikių rajono vadovai, sporto funkcionieriai, politikai iš vienos pusės ir „Smūgio“ komandos vadovai, žaidėjai bei entuziastai iš kitos pusės šiek tiek skirtingai mato (arba nemato) žiemos sporto šakų ateities viziją. A. Jokšas labai nenusimena, kad 2015 metais surengtos akcijos metu surinkti parašai (per 3000) nugulė dulkėti valdininkų stalčiuose, o viena „ponia“ pareiškė, kad parašai su asmens kodais yra negaliojantys. Biurokratinis požiūris ir veiksmai jo negąsdina. Vyras tiki, kad ateis toks laikas, kai nebus galvojama vien tik apie savo naudą, o prioritetai bus ekonomiškai stiprus ir šiuolaikinis sportiškas rajonas su pasaulio standartus atitinkančia išvystyta sporto arenų infrastruktūra. Tačiau, realiai žiūrėdamas į dabartinę situaciją, žiemos sporto entuziastas galvoja, kad dar ne mažiau kaip 10 metų varžyboms teks važinėti į kitus miestus.

 „Kada nors kas nors vis tiek atsiras, nes ledo ritulys vis labiau populiarėja. Gerą pavyzdį mums parodė kaimynai latviai iš Brocenės (Brocėnu sporta centrs). Čia jau keletą metų veikia puiki ledo arena. Pasirodo vis daugiau aktualios informacijos žiniasklaidoje ir būtų malonu, kad Mažeikiai šioje srityje neliktų paskutiniai. Kadangi Mažeikiai neturi tinkamos ledo arenos varžyboms rengti, tai ne visada išvykos ir organizatorių sudarytas grafikas būna palankus mažeikiškiams. Už neatvykimą į varžybas šį sezoną „Smūgis“ jau turi vieną techninį pralaimėjimą. Laikas treniruotis ir siekti meistriškumo Mažeikių „Ledo arenoje“ taip pat neilgas – tik 5 mėnesiai. Mums labai svarbi kiekviena pergalė, nes buvimas vis aukšesnėje turnyrinės lentelės vietoje motyvuoja vyrus ir įkvepia siekti naujų aukštumų“, – sakė A. Jokšas.

Nuo 2015 metų ledo ritulio klubo „Smūgis“ iniciatyva prie Pavasario pagrindinės mokyklos įrengiama čiuožykla ir netgi buvo surengtas turnyras. Šitos minties sportininkai neatsisako ir šiemet, tik reikia sulaukti stipresnio šalčio. Klubo „Smūgis“ vadovas A. Jokšas net neabejoja, kad tokios žiemos pramogos mažeikiškiams labai reikalingos. Jis sakė, kad nuo pat ledo užpylimo pradžios čiuožykla traukia šios pramogos mėgėjus. Ant ledo galima išvysti besisukinėjančius paauglius bei jaunimą, šią pramogą išbando ir vyresni mažeikiškiai.

Suvenyras

Jau išleistas ir 2018 metų Mažeikių „Smūgio“ sieninis kalendorius, kuriame pateikta glausta informacija apie komandos narius bei svarbiausius laimėjimus. Šis suvenyras taip pat primena, kad prasideda dovanų ir naujų pergalių metas.

Kai kurie komandos laimėjimai:

2011–2012 m. / 2014–2015 m. „Žemaitijos ledas“, I vieta;

2013–2014 m. Telšių apskrities ledo ritulio čempionatas, I vieta;

2015 m. Mažeikių rajono mero taurė, II vieta;

2015–2016 m. „Volkswagen taurė“ Broceni, B grupė, III vieta;

201602017 m. „Volkswagen taurė“ Broceni, B grupė, II vieta.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Nuotrauka autoriaus

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode