Parama dėkojame




Sprogimas

Paminėtos gimimo metinės

 

Lapkričio 23-ąją paminėtos laisvės kovų dalyvės, poetės, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narės, Vinco Kudirkos ir Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos premijų laureatės a. a. Sofijos Šviesaitės 90-osios gimimo metinės. Ji mirė 2016 m. kovo 3 d.

Pradėtas – Mišių auka

Minėjimas pradėtas Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo parapijos klebonas kun. Gintaras Lengvinas bei renginio iniciatoriai S. Šviesaitės bičiuliai kun. Kęstutis Timofejevas ir kun. Karolis Petravičius. Pamoksle atverstas velionės dienoraštis, paskaityta ištraukų iš sunkaus karo ir pokario laikotarpio, kuriuos išgyveno dar būdama vaikas S. Šviesaitė.

Teminis vakaras

Antroji minėjimo dalis persikėlė į Mažeikių viešąją biblioteką, kur vyko teminis vakaras „Lietuvos įvaizdžio sąsaja S. Šviesaitės poezijoje ir muzikoje“. Poetės eiles skaitė Juozo Vaičkaus „Skrajojamojo“ teatro aktoriai, dainuojamąją poeziją atliko ir savo antrąją kompaktinę plokštelę „Išeina laikas“ pristatė kun. K. Petravičius. Pirmoji – Į pažadėtas dienas“. Jose įrašytos giesmės ir dainos, skirtos poeziją ir lyrinę muziką mylinčiam žmogui. Pozityvi, svajinga, pakelianti dvasią  muzika.

Kompaktinės plokštelės

„Poezija ir muzika. Tai sielos sparnai, jie neša į aukštus kalnus, jų slėnius, į jūros tolius, sielos gelmes, į tikėjimo visumą, džiaugsmą, į dangų. Čia širdis nurimsta, čia siela įgauna jėgų kilti ir kelti... – apie tai kalba CD autorius kun. K. Petravičius.Koks nuostabus Dievo mums dovanotas gyvenimas. Jame apstu grožio, stebuklų, tikėjimo ir vilties, meilės. Sakysite, jog yra daug nusivylimo, neteisybės, skausmo... Taip, yra visko, bet daugiau gėrio nei blogio. Tiesa, dažnai gėris būna pasislėpęs. Jo reikia ieškoti, nelyginant lobio. Jį reikia atrasti!“

Kun. K. Petravičius S. Šviesaitę įvardija kaip vieną iš iškilių Lietuvos žmonių: „Žemaitė, tokia kaip aš. Gal todėl toks artimas, mylimas šios poetės žodis. O gal todėl, kad taip mūsų mylimo šv. Jono Pauliaus II dvasia ir giminystės šaknys taip arti josios širdies. Kaip bebūtų, šios iškilios poetės posmuose išgirdau akordus, natas – išgirdau muziką! Ir kaip didžiausiu lobiu, turtu, džiaugsmu, gėriu trokštu pasidalinti.“

Biografija

S. Šviesaitė gimė 1927 m. lapkričio 23 d. ūkininkų šeimoje Spurganų kaime. 1938 m. tėvams persikėlus gyventi į Sedą, pradėjo lankyti progimnaziją. 1942 m. įstojo į Mažeikių gimnaziją, vėliau lankė suaugusiųjų vakarinę gimanziją. S. Šviesaitė aktyviai gynė tautos laisvės idėją. Už nelegalios spaudos skaitymą ir platinimą 1946 m. buvo suimta, tardyta ir įkalinta. Neturint įrodymų, paleista, tačiau valdžios nepasitikėjimas lydėjo ilgą laiką ir trukdė susirasti darbą. Trumpai dirbo Miesto vykdomojo komiteto reikalų vedėja, Ryšių kontoroje. Vėliau gavo darbą Mažeikių rajono centrinėje ligoninje, kur išdirbo 30 metų sekretore.

Kūryba

Eilės pradėjo rašyti būdama trylikos metų. Daug metų savo kūrybą spausdino rajono spaudoje. 1988 m. pirmasis eilėraštis „Eina laikas" išleistas Kanadoje leidžiamame kalendoriuje „Lithuanien calender“, nuo 1990 m. jos eilėraščius spausdina Kanados lietuvių išeivijos savaitraštis „Tėviškės žiburiai“, paskelbti Australijoje savaitraštyje „Tėviškės aidai“, JAV Lemonte leidžiamame žurnale „Pensininkas“, Klivlande „Dirva“, Čikagoje „Draugas“ ir kt.

1989 m. išleido pirmą eilėraščių knygą „Mano žemė“. Tų pačių metų lapkričio mėnesį išleista antroji poezijos knyga „Dienų kryžkelėse“. Šią knygą naudodamasis archyvine medžiaga ir autorei nežinant išleido Panevėžio Šv. Trejybės bažnyčios klebonas kun. Robertas Pukenis. Jos eilėraščiai buvo publikuojami pogrindžio leidžiamame žurnale „Nemuno vaga“, kur ji pasirašinėjo Marijos Rasaitės pseudonimu.

1997 m. išleista eilėraščių rinktinė „Aušrų regėjimai“, 2002 m. – „Beržų laukimas", 2004 m. – „Jėzau, ateik!“ 2005 m. šeštoji poezijos knyga – „Alyvmedžio šakelė“.

S. Šviesaitės iniciatyva 2000 m. išleista mirusio rašytojo kun. Juozo Stasiulio-Džiugo lageryje parašyta istorinė poema „Danutė Rimgaudaitė“.

2007 m. išleista knyga „Mano pirmoji šventa Komunija“, 2010 m. – knyga „Šaknys“ apie Popiežiaus Jono Pauliaus II (Karolio Voitylos) motinos lietuviškos kilmės paieškas. Joje pateikta išsami popiežiaus, dabar jau šventojo Jono Pauliaus II Motinos Emilijos Kačerauskaitės biografija. Ji gimė Mažeikių apskrityje, Leckavos parapijoje, mokėsi Vilniuje, Mokytojų seminarijoje, o baigusi pasiliko ten mokytojauti. Šioje knygoje labai daug argumentų apie Popiežiaus Motinos lietuvišką kilmę.

Įvertinimai

Nuo  1992-ųjų S. Šviesaitė buvo Klaipėdos „Žemaitijos rašytojų bendrijos“, o nuo 1995 m. – Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė.

2000-aisiais jai įteikta Vinco Kudirkos, o 2005 m. – Šatrijos Raganos premija už rašytojos atminimo puoselėjimą ir švietėjišką veiklą.

Poetė yra gavusi ypatingą Popiežiaus Benedikto XVI palaiminimą, apdovanota daugybe poezijos premijų.

Birutė Šneideraitienė

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode