RETRO

Merkelio Račkausko gimnazistai – „Euroscola“ konkurso prizininkai

 

„Euroscola“ konkursui šiais mokslo metais užsiregistravo 72 gimnazijos iš visos Lietuvos. Visos jos pakviestos į finalus Vilniuje, Panevėžyje, Kaune ir Klaipėdoje. Šiais mokslo metais į Strasbūrą išvyks 13 Lietuvos gimnazijų.

Spalio 24-ąją Klaipėdoje, viešbutyje „Amberton Klaipėda“, vyko „Euroscola“ konkurso finalas, kuriame varžėsi Šiaulių „Romuvos“ gimnazija, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija, Šiaulių Simono Daukanto gimnazija, Šiaulių Lieporių gimnazija, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazija ir Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazija. Pastarojo ir tapo finalo nugalėtojai.

Pagrindinis darbas – pasiruošimas

„Euroscola“ konkursas vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir visose 28 Europos Sąjungos šalyse. Šio konkurso, kurį organizuoja Europos Parlamento Informacijos biuras, metu gimnazistai turėjo pademonstruoti žinias apie Europos Sąjungą ir jos institucijas, apie Europos Sąjungos šalis ir kandidates.

Merkelio Račkausko gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Silva Paulauskienė jau antrą rugsėjo savaitę subūrė 10 gimnazistų komandą ir pradėjo kruopščiai ruoštis svarbiam konkursui. „Pradžioje pasiruošimas buvo gana smagus. Vėliau tapo rimtas ir sekinantis, daug laiko užimantis komandinis pasiruošimas“, – prisimena viena iš dalyvių Neda Mikalauskaitė. Didelės įtakos turėjo, kad susirinko pajėgūs išmokti, greitos orientacijos, energingi, artistiški mokiniai. „Mūsų komanda buvo labai gerai sukomplektuota – didžiąją dalį sudarė istorikai, bet buvo ir mokinių, dalyvavusių ekonomikos, geografijos olimpiadose. Tas universalumas mums labai padėjo“, – kalbėjo gimnazistas Vytas Kereišis.

Konkurso eiga

                     

Konkursą „Euroscola“ sudaro trys dalys. „Parengėme prisistatymą pagal M. Mikutavičiaus dainą „Pasveikinkim vieni kitus“, per dainą ir šokį papasakojome apie savo mokyklą ir susiejome su Europa, kodėl mes norime nuvykti į Strasbūrą. Buvo du klausimų turai. Pirmiausia laukė klausimai apie  Europos Sąjungą ir jos institucijas, o antrajame ture buvo tikrinamos mūsų žinios apie ES šalis nares – atsakant į klausimus reikėjo rasti atsakymus, užrašytus keturiomis kalbomis“, – įspūdžiais dalijosi Eglė Masytė.

Saldus laimėjimo jausmas

Gimnazistai džiaugiasi, kad šiemet labai gerai pasirodė, balų skaičiumi aplenkdami net Vilniaus licėjaus komandą. Daug jaudulio patyrę tiek prieš konkursą, tiek laukiant rezultatų, šiandien jie dėkingi savo mokytojai.

„Ne kiekvienas mokytojas tiek ruošiasi, tiek daug klausimų sudaro bei sugeba perteikti sukauptą žinių bagažą. Labai daug jėgų suteikė mokytojos tikėjimas mumis“, – gerų žodžių negailėjo Eglė Masytė. Komandos nariai dėkojo ir vieni kitiems už susiklausymą, bendradarbiavimą.

„Garbė ir džiaugsmas dirbti su tokiais mokiniais“, – savo komanda didžiavosi mokytoja ekspertė S. Paulauskienė.

Gražina VERŠINSKIENĖ

Nuotrauka iš gimnazijos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode