Sprogimas

Į Klaipėdą kvies Šviesų festivalis

Išskirtiniais vasaros renginiais garsėjanti Klaipėda jau antrus metus žiemą palydės spalvinga ir ryški. Prieš metus startavęs ir ryškiomis spalvomis Klaipėdos senamiestį nudažęs „Šviesų festivalis“ sugrįžta vasario 13–16 dienomis.

„Mūsų „Šviesų festivalis“ – tikras šviesių ir gražių minčių žaismas, charizmatiška ir viena sėkmingiausių pastarojo meto idėjų, sulaukusi visapusiškos sėkmės. Labai linkiu, kad mūsų festivalio šviesos pasiektų net ir Vilnių, o jūrinė dvasia skleidžiama laivelių alėjoje, undinės legendoje, unikaliuose projektuose taptų svaria priežastimi Klaipėdą atrasti ir žiemą“, – sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Festivalyje – kaliasdešimt projektų

Antrajame „Šviesų festivalyje“ per keturias festivalio dienas bus pristatytos 24 unikalios meninės instaliacijos, kurios džiugins viso festivalio metu ir dar keliolika laikinų projektų, kurie vyks vieną ar pora festivalio dienų.

„Prieš metus startavome su dideliu užsidegimu, tikėdami, kad miestui to reikia, norėdami įrodyti Klaipėda nėra tik vasaros sostinė. Neklydome. Tūkstančiai festivalio lankytojų, puikūs projekte dalyvavusių menininkų, Klaipėdos senamiesčio verslininkų atsiliepimų įpareigoja tęsti pradėtus darbus, augti ir plėstis,“ – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Nors dauguma „Šviesų festivalio“ objektų įsikurs Klaipėdos senamiestyje, antrojo festivalio teritorija apima didesnę centrinę miesto dalį – nuo Klaipėdos skulptūrų parko iki Kruizinių laivų terminalo, Klaipėdos meno kiemo.

„Likus pusmečiui iki festivalio sulaukėme pirmųjų menininkų, kūrėjų pasiteiravimų apie „Šviesų festivalį“ ir norą jame pristatyti savo autorinius darbus. Džiaugiamės, kad didelė dalis festivalio meninių instaliacijų, projektų, bus pristatytos pirmą kartą ir specialiai sukurtos Klaipėdai, atspindinčios jos tapatumą, istoriją“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

Startą skelbs žaibinė šviesos akcija

Startą Klaipėdos šviesų festivaliui duos žaibinė šviesos mobilizacija Liepų gatvėje, po kurios Klaipėdos senamiestis paskęs šviesose. Dalyvauti spalvingoje akcijoje šventės organizatoriai kviečia visus festivalio lankytojus.

„Jau dabar raginame į savo išmaniuosius telefonus parsisiųsti specialią nemokamą programėlę „Music Strobe“, kuri reaguoja į skambančią muziką ir kuria nuotaikingą, gyvą ir pulsuojančią šviesos instaliaciją. Šviesos akcijai „diriguos“ patyręs miesto renginių pagalbininkas, todėl svarbiausia gera nuotaika ir pozityvumas“, – sako Romandas Žiubrys.

Žaibinės šviesos akcijos pradžia – 18 val. Neturintys išmaniųjų telefonų laukiami ir su prožektoriais ar kitais šviečiančiais įrenginiais. Netrukus po simbolinio šokio visas Klaipėdos senamiestis nusidažys ryškiomis spalvomis, o miestą su festivalio atidarymu pasveikins kariliono koncertas.

Nuo Skulptūrų parko iki Kruizinių laivų terminalo

Vienas didžiausių festivalio projektų „Šviesos naktys“ kvies į Klaipėdos sulptūrų parką. Čia nušvis 32 skulptūros, iš kurių 12 – autorinių šviesų instaliacijų ir 2 originalios projekcijos.

Išskirtinė šviesos ir garso instaliacija lauks Kruizinių laivų terminale. Lino Kutavičiaus šviesos ir garso instaliacija „Kirmgrauža“ kartu su šiuo metu Berlyne gyvenančiu, tačiau visiems gerai žinomu DJ Genys kvies atrasti unikalią šviesos ir garso sintezę, keliauti laiku.

Liepų gatvės pastatus iš žiemos miego žadins spalvingos ir gausios iliuminacijos, Danės skvere įsikurs „Laivelių alėja“, kurioje visas dienas kvies ir netikėtas meilės restoranas. Buvusioje Šv. Jono bažnyčios vietoje iškils unikali šviesos bažnyčia, o greta, Mažojoje Vandens gatvėje lauks netikėta instaliacija „Tinkle“.

Interaktyvūs projektai

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro kieme lauks interaktyvus audiovizualinis kūrinys „Klaipėda. Facewall._0001/2020“.

„Projekto idėja atspindi kažkada buvusį Klaipėdos gyventojų skaičių, kurio maža dalis sudarytų projekto ašį. Norinčius tapti projekto dalimi kviečiu siųsti savo nuotraukas, kurios festivalio metu bus rodomos ant Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus pastato sienų“, – sako projekto autorius Henrikas Žižys.

Nuotraukas, kuriose jūsų veidas matomas juodame fone siųskite el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Festivalio partneris – Klaipėdos miesto apylinkės teismas kviečia iš arčiau susipažinti su teismo „užkulisiais“ ir patiems viską pamatyti iš arti. Unikalia galimybe festivalio svečiai galės pasinaudoti vasario 15 d., pirmadienį, nuo 17 iki 21 val. Tiesa, vieną renginio dalių – teismo posėdžių inscenizacijas norintys stebėti festivalio svečiai turi registruotis iš anksto el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Norintys aplankyti visus šviečiančius objektus, susipažinti su nematytais senamiesčio objektais, bus pakviesti registruotis į naktinę ekskursiją. Ekskursijos vyks vasario 13 ir 14 dienomis, 19 bei 21 val. Išsami informacija ir registracija į ekskursijas el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

„Tai tik maža dalis festivalio projektų. Daug unikalių, įdomių idėjų skirta specialiai Lietuvos valstybės atkūrimo dienai bei Šv. Valentino dienai. Visą išsamią festivalio programą rasite mūsų internetinėje svetainėje www.jurossvente.lt, o lankstinukus su festivalio žemėlapiu ir išsamia programa gaus ir mūsų informacinių partnerių, dienraščių „Vakarų ekspresas“ bei „Klaipėda“ prenumeratoriai“, – sako G. Giedraitytė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode