Sprogimas

Dirbusiems gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme priteista 344 tūkst. eurų

 

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) dirbusiems gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme priteisė 344,5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, ketvirtadienį pranešė LAT.

Ieškinius valstybei pateikė 31 asmuo, jiems iš viso priteista 344,5 tūkst. eurų neturtinės žalos, BNS sakė LAT atstovė Dovilė Bružaitė.

Žalos atlyginimas priteistas teisme dirbusiems teisėjams, kitiems tarnautojams, advokatams, prokurorams. 14-kai iš jų priteista po 16 tūkst. eurų, 13-kai – po 8 tūkst. eurų, trims – po 5 tūkst. eurų, vienam – 1,5 tūkst. eurų.

2003 metų pradžioje ir 2012 metų gruodį tuometiniame Ukmergės teismo pastate buvo rasta gyvsidabrio. Nukentėjusiųjų nuomone, valstybė ir atsakingi pareigūnai laiku ir tinkamai neatliko savo pareigų, nesiėmė būtinų veiksmų – teismas nebuvo laiku uždarytas, užterštose patalpose leista toliau dirbti.

Pirmosios instancijos teismas nukentėjusiųjų ieškinius tenkino iš dalies: teismo darbuotojams priteisė žalos atlyginimą nuo 1 tūkst. 500 iki 750 eurų.

Apeliacinės instancijos teismas visų ieškovų nukentėjusiųjų ieškinius tenkino iš dalies ir priteisė žalos atlyginimą nuo 50 tūkst. iki 25 tūkst. eurų. 

LAT atmetė nukentėjusiųjų kasacinius skundus ir iš dalies tenkino valstybės kasacinį skundą – ieškovams priteisto neturtinės žalos atlyginimo dydžius sumažino.

„Teismas pritarė apeliacinės instancijos teismo išvadoms, kad valstybė nei per savo institucijas, nei kaip pastato savininkė nesielgė pakankamai rūpestingai, nesiėmė pakankamų priemonių, siekdama apsaugoti užterštame objekte dirbančius asmenis nuo pavojaus“, – sakoma LAT pranešime. 

Vis dėlto, remiantis specialistų išvadomis, gyvsidabrio poveikis ieškovams nebuvo tokio dydžio, kad būtų buvęs konstatuotas specifinio gydymo poreikis.

Nutraukus kontaktą su gyvsidabrio garais, kaip pagrįstai pažymėjo bylą nagrinėję teismai, ieškovų savijauta iš esmės neblogėjo, o kai kurių net gerėjo, nė vienam iš ieškovų dėl gyvsidabrio radimo jų organizme nebuvo nustatytas netektas darbingumas.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Vilnius, birželio 6 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode