Sprogimas

Atidaryti Senelių globos namai

Šiandien Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič iškilmingai atidarė naują Čiužiakampio senelių globos namų pastatą. Įgyvendintas projektas yra vienas svarbiausių Šalčininkų rajono savivaldybės darbų gerinant ir plečiant socialines paslaugas vienišiems ir savimi negalintiems pasirūpinti senjorams.

Čiužiakampio senelių globos namai savo veiklą pradėjo prieš 20 metų. 1995 metais Senelių globos namai pradėjo veikti buvusio vaikų darželio patalpose. Čia apgyvendinami žmonės, kurie dėl senatvės ar negalios negali savarankiškai gyventi savo namuose, yra vieniši arba jų vaikai ar artimieji dėl objektyvių priežasčių negali prižiūrėti jų namuose, čia taip pat teikiamos ilgalaikės socialinės globos paslaugos.  Šiuo metu Senelių globos namuose gyvena 25 asmenys. Iš viso per 20 metų čia gyveno 109 asmenys.

1982 metais pastatytame pastate gana sunku užtikrinti visus gyventojų poreikius, nors Senelių globos kolektyvas visada kūrė aplinką, kurioje jų globotiniai jautėsi saugiai ir jaukiai. 2013 m. liepos 29 d. buvo pasirašyta sutartis dėl naujų senelių globos namų statybos pagal Lietuvos 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos įgyvendinamą projektą ,,Čiužiakampio senelių globos namų perkėlimas į naujai statomą pastatą“. Beveik dvejus metus trukusių statybos darbų rezultatas – naujas, šiuolaikiškas ir pritaikytas socialiniams poreikiams pastatas, skirtas apgyvendinti 30 asmenų.

Realizuojant projektą ,,Čiužiakampio senelių globos namų perkėlimas į naujai statomą pastatą“ buvo įsigyta visa reikalinga virtuvės, medicininė, vaizdo ir kompiuterinė įranga, medicinos, gyvenamųjų kambarių ir personalo darbo baldai. Svarbus pirkinys, kurio ilgai laukė visa Senelių globos namų bendruomenė, naujas 9 vietų (iš kurių viena pritaikyta neįgaliesiems), 2015 metų gamybos ,FORD Transit markės autobusiukas. Viso projekto vertė – 1 043 000 eurų, iš jų 2 proc. Šalčininkų rajono savivaldybės lėšos.

Naujo pastato pirmame aukšte – poilsio ir svečių lankymo patalpa, virtuvė, valgykla, 3 triviečiai gyvenamieji kambariai žmonėms su sunkia negalia, socialinio darbuotojo ir personalo budėjimo kambarys, sanitariniai mazgai žmonėms su negalia. Antrame aukšte – 9 dviviečiai gyvenamieji kambariai su sanitariniais mazgais, personalo kabinetai. Mansardoje įrengiamas direktoriaus, buhalterio ir kiti kabinetai, o taip pat 3 vienviečiai gyvenamieji kambariai su sanitariniais mazgais, rūsyje – koplytėlė, skalbykla, džiovykla, salė, sandėliai, pagalbinės patalpos. .  Pagal projektą pastate įrengtos ventiliacijos, priešgaisrinė ir apsaugos signalizacijos, stebėjimo kameros, žaibosauga, keltuvas. Pastato rūsyje yra atskira koplyčios ir zakristijos patalpa, prie kurių įrengimo prisidėjo Šalčininkų šv. apaštalo Petro parapija.

Simbolinę naujo pastato atidarymo juostą perkirpo Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, Čiužiakampio senelių globos namų direktorius Mečislovas Zareckis, įmonės, atlikusios statybos darbus, atstovas Vitalij Šeško.

Pastatą pašventino Šalčininkų klebonas Vaclav Volodkovič, vikaras Daniel Narkus ir buvęs klebonas Marek Gladki. Po juostos perkirpimo ceremonijos šventės svečiai įėjo į naujus namus apžiūrėti patalpų, kurios netrukus prisipildys gyventojų.

Parengta pagal Šalčininkų r. savivaldybės informaciją


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode