Sprogimas

Nespėjus įrengti teismo rūmų Elektrėnuose, jau siūloma jų atsisakyti

 

Atskiro pastato teismui Elektrėnuose įkurti nebeketinama, teisėjai ir toliau dirbs policijos patalpose.

Vyriausybėje rengiamas įstatymo pakeitimas, kad būtų atsisakyta nuostatos nuo 2019 metų sausio įsteigti Vilniaus regiono apylinkės teismo Elektrėnų rūmus.

Projekte akcentuojama, kad šiemet balandį Vilniaus regiono apylinkės teismas reguliariai rengia išvažiuojamuosius teismo posėdžius ir nagrinėja civilines, baudžiamąsias bei administracinių nusižengimų bylas Elektrėnų policijos komisariato patalpose.

Anot projekto, pradėjus rengti tokius išvažiuojamuosius posėdžius paaiškėjo, kad efektyviau organizuoti Elektrėnų savivaldybėje veikiančių teisėsaugos institucijų, taip pat advokatų, notarų, antstolių veiklą, galima būtent organizuojant išvažiuojamuosius Vilniaus regiono apylinkės teismo posėdžius Elektrėnų mieste, o ne steigiant naujus Elektrėnų rūmus.

„Iš tikrųjų teismų stambinimo reformos metu buvo idėja pagalvoti apie papildomų rūmų įsteigimą dėl gyventojų skaičiaus. Nenorėjome skubotų sprendimų, kurie kainuoja valstybei. Pasiūlėme sustambinus teismus kitas priemones prieinamumui užtikrinti. Atlikome eksperimentą – išvažiuojamuosius posėdžius. Paaiškėjo, kad nėra didelio suinteresuotumo dalyvauti posėdžiuose, tikrai steigti atskiro vieneto nėra poreikio, siūlome pasvarstyti, ar valstybei reikalingi nauji teismo rūmai“, – BNS sakė Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė.

Pasak jos, į bylų nagrinėjimą Elektrėnuose atvykdavo vos 10-15 proc. kviestų asmenų.

Pagal galiojančius įstatymus, kai kurių kategorijų bylas teismas gali nagrinėti suinteresuotiems asmenims nedalyvaujant, jei jiems iš anksto pranešta ir žinoma apie jų bylos nagrinėjimo vietą ir laiką.

„Prokurorai yra Trakuose, Trakuose yra ir daug advokatų. Būdavo tokių situacijų, kad Elektrėnuose skiriame posėdį, advokatas ir prokuroras važiuoja iš Trakų, taip pat ir teisėjas. Atvažiavus į Elektrėnus paaiškėja, kad kitos šalys neatvyko“, – BNS pasakojo R. Molienė.

Vien per maždaug du pirmus šių metų mėnesius komisariato patalpose paskirta nagrinėti 14 administracinių nusižengimų, 11 civilinių ir dvi baudžiamosios bylos, jų dalyviai gyvena Elektrėnų savivaldybėje. Tąkart šeši administracinėn atsakomybėn patraukti asmenys į bylos nagrinėjimą neatvyko, o penkiose civilinėse ir vienoje baudžiamojoje bylose neatvyko kiti bylos asmenys.

Elektrėnų policijos patalpos išvažiuojamiesiems teismo posėdžiams suteiktos tarpinstitucinio bendradarbiavimo tarp Vilniaus regiono apylinkės teismo, policijos ir Nacionalinės teismų administracijos pagrindu.

Nuo šių metų pradžios į Elektrėnus nagrinėti bylų pagal teismo pirmininkės patvirtintą grafiką vyksta Trakų rūmų teisėjai, kadangi Elektrėnų savivaldybės teritorija pagal teismingumą priskirta Vilniaus regiono apylinkės teismo Trakų rūmams. Anksčiau elektrėniškiai bylinėtis vykdavo į Trakus.

Apie tai, kad Elektrėnuose reikia steigti teismą, kalbama ne vienus metus. 

Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis žiniasklaidai yra sakęs, kad elektrėniškiams nepatogu, kai savivaldybės gyventojus ir visas įstaigas aptarnauja Trakų rajono apylinkės teismas, esantis už beveik 30 kilometrų.

Vienas jauniausių Lietuvos miestų, išsidėstęs pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Kauno. Elektrėnų savivaldybei priklauso aštuonios seniūnijos: Elektrėnų, Vievio, Semeliškių, Kietaviškių, Kazokiškių, Gilučių, Pastrėvio, Beižionių. Čia gyvena apie 25 tūkst. žmonių.

Autorė: Ingrida Steniulienė

Vilnius, rugsėjo 9 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode