Sprogimas

Šiauliuose praūžė keturias dienas trukęs šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“

 

Gegužės 15–18 d. Šiauliuose vyko XII tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“, į kurį sudalyvauti sugūžėjo daugiau kaip 700 šokėjų iš Lietuvos bei užsienio. Renginio dalyviai net kelias dienas meistriškus pasirodymus demonstravo ne tik šiauliečiams, bet ir Linkuvos miesto gyventojams, susipažino ir leido laisvalaikį su kitų kolektyvų šokėjais, o paskutiniąją festivalio dieną varžėsi dėl prizinių vietų įvairiose šokio kategorijose.

Festivalis buvo atidarytas gegužės 15 d. koncertu Šiaulių pėsčiųjų bulvare prie Kaštonų alėjos. Čia gražiausius savo pasirodymus demonstravo jaunieji šokėjai ir dainininkai šiauliečiai, su savo šalies šokių tradicijomis žiūrovus supažindino festivalio svečiai iš užsienio. „Aušrinės žvaigždės“  atidarymo proga pėsčiųjų bulvare vaikai galėjo ne tik mėgautis koncertu, bet ir dalyvauti įvairiose pramogose: šokinėti ant batutų, piešti, dalyvauti žaidimuose ir kitose atrakcijose.

Gegužės 16 d. festivalio užsienio svečiai turėjo galimybę susipažinti su Linkuvos miestu. Kartu su Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“ kolektyvai iš užsienio Linkuvos kultūros centro publikai padovanojo šiltą ir nuoširdų koncertą „Gerumo sparnai“. Po koncerto festivalis buvo perkeltas į Rėkyvą – čia vyko gražia tradicija tapęs festivalio Draugystės medžio sodinimas. Užsienio kolektyvai, pirmą kartą dalyvaujantys „Aušrinės žvaigždės“ konkurse, prie Rėkyvos ežero pasodino 5 pušeles. Organizatoriai tikisi, kad ateityje Rėkyvoje išaugs didžiulė pušų alėja, simbolizuojanti festivalio dalyvių draugystę ir bendradarbiavimą.

Kaip ir kiekvienais metais, jaunieji šokėjai ne tik varžėsi dėl prizinių vietų, bet ir kartu dalyvavo įvairiose veiklose, kurių metu galėjo susipažinti, pabendrauti ir linksmai praleisti laiką. Laisvu laiku vaikai aplankė Kryžių kalną ir Šokolado muziejų, susipažino su Šiaulių miestu, dalyvavo draugystės vakaronėje bei šokio meistriškumo pamokose, kuriose mokėsi lietuviško šokio subtilybių.

Gegužės 18 d. Šiaulių arenoje vyko konkursinės festivalio dalys. Programoje pasirodė 4 amžiaus grupių šokėjai: 7–9 metų, 10–12 metų, 13–16 metų, 17–20 metų. Kolektyvai varžėsi klasikinio, demi klasikinio, liaudiško, stilizuoto liaudiško, šiuolaikinio vaikiško, estradinio bei moderniojo šokių kategorijose, solistai –  klasikinio ir šiuolaikinio šokių kategorijose. Iš viso dėl prizinių vietų varžėsi 34 kolektyvai ir 15 solistų iš Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, Tatarstano, Ukrainos ir Latvijos. Komisija kiekvienai šokio kategorijai ir amžiaus grupei skyrė tris prizines vietas, kurias laimėti galėjo visi, pagal konkurso nuostatus surinkę tinkamų taškų skaičių.

Šokėjus vertino tarptautinė komisija: šiuolaikinio šokio pedagogas, šokio projektų Kinijoje, Prancūzijoje, Indijoje ir Nepale choreografas Vitalij Papiš (Ukraina), Šiaulių kultūros centro liaudiškų šokių ansamblio „Kalatinis“ meno vadovė Vanda Verkulienė, Latvijos dainų švenčių vyriausiasis baletmeisteris, teatro spektaklių ir televizijos  projektų choreografas, šokio mokyklos „Dzirnas“ įkūrėjas ir meno vadovas Agris Danilkevič (Latvija), Lietuvos dainų švenčių vyriausioji baletmeisterė, režisierė, teatro pedagogė, Šiaulių Moksleivių namų vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ meno vadovė Dalė Dargienė ir balerina, šokio studijos „Salida“ vadovė, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovo asistentė Vita Adomėnaitė-Butnorienė. Kiekvienai šokio kategorijai pirmininkavo tos kategorijos žanro atstovas.

Komisija, įvertinusi šokių atlikimo techniką, šokėjų artistiškumą, aprangą, šokio kompoziciją ir baletmeisterio darbą, pasirinkto repertuaro atitikimą dalyvių amžiui ir muzikos parinkimą, skyrė net 23 pirmąsias vietas, kurias laimėjo visi kolektyvai ir solistai, savo amžiaus grupėje ir šokio kategorijoje surinkę 46–50 balų. Kadangi viena iš festivalio pagrindinių idėjų yra draugystė ir bendruomeniškumas,  konkursas nepaliko nuskriaustų – padėkomis, saldžiais prizais ir „Aušrinės žvaigždės“ statulėlėmis buvo apdovanoti visi konkurso kolektyvai ir solistai.

Konkurso metu savo meistriškumą bei kūrybiškumą dar kartą atskleidė ir pati šventės organizatorė, Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“. Studijos šokėjai tradiciškai konkursinėje programoje nesivaržė, tačiau, pasibaigus konkursiniams pasirodymams, renginio dalyviams ir žiūrovams padovanojo unikalią meninę programą. Pasibaigus konkursinėms festivalio dalims šventės uždarymą dalyviai paminėjo linksmai – kartu savo jėgas ir meistriškumą išbandė šokdami diskotekoje ant ledo. 

Renginį organizavo Šiaulių kultūros centras, choreografijos studija „Aušrelė“.

Milda Mikalonytė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode