Parama dėkojame




Sprogimas

Verslo klasteriai – naudingi ir reikalingi

 

Trečiadienį vykusioje Savivaldos ir verslo popietėje dalyvavo Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, jo pavaduotojos Rūta Cirtautaitė ir Violeta Riaukienė, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, apie 15 įvairių sričių verslo atstovų, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė ir šio skyriaus specialistas, atsakingas už ryšius su verslu, Mantas Virbauskas.  

VšĮ „Versli Lietuva“ Eksporto departamento projektų vadovas Simonas Aleksandravičius pristatė klasterių naudą sėkmingam verslui.

Klasteriai verslo, ir ne tik verslo pasaulyje, yra jau ne naujiena, − juos kuriant siekiama įvairialypės naudos,  − tiek verslo plėtrai šalyje ir užsienyje, tiek ir savivaldai bei plačiąja prasme valstybei – reprezentuojant kraštą, regioną, visą šalį. Aukštesniame lygmenyje klasterių kūrime dalyvauja ir mokslo institucijos. Žinoma, daugiausia naudos klasteriai duoda pradedantiesiems ir smulkiesiems bei vidutiniams verslininkams, − nes būtent klasterio kaip asociacijos ar kaip jungtinę veiklos sutartį sudariusių bendraminčių būryje lengviausia yra atrasti naujų partnerių ir klientų, naujų rinkų, gamybininkams – naujų galimybių laiku ir efektyviai atnaujinti įrangą ir daugybė kitų nesuskaičiuojamų naudingų dalykų. Savivalda taip pat suinteresuota klasterių steigimusi ir dalyvavimu numatant bendrą infrastruktūros plėtrą, kuriant ilgalaikius planus, kryptingai plėtojant pasirinktus prioritetus regione.

Klasterių kūrimas teikia naudą net nedalyvaujantiems juose, − nes jai yra plėtojamas turizmas kokiame nors krašte tikslinga kryptimi, − atsiranda naujų idėjų ir aplinkui besikuriantiems verslininkams, − pavyzdžiui, Biržuose turizmo klasterio, propaguojančio vietinio alaus tradicijas, įsikūrimas paskatino kitus verslininkus įrengti mažąjį golfą. Bendradarbiaujant su savivaldybe per klasterį pristatomas pats Biržų krašto unikalumas, − smegduobės, kiti gamtiniai ir kultūriniai objektai, − atsiranda žymiai daugiau priežasčių turistams apsilankyti šiame krašte ir gauti įvairiapusės naudos.

Tačiau Klaipėdos rajone taip pat yra puikiai veikiantis Pamario turizmo klasteris, kuris išjudino Drevernos ir Svencelės gyvenimą, pritraukė turizmo srautus ir kuria daug pridėtinės vertės verslui, savivaldai ir visam kraštui bei regionui.

Popietėje dalyvavusiems verslininkams kilo daug klausimų – ar vis dėlto nėra nustumiami tie, kurie nedalyvauja klasteryje, kiek ir kaip savivalda yra suinteresuota padėti ir daugybė kitų. 

Savivaldybės vadovai bei Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyr. specialistas Mantas Virbauskas patikino, kad visiems, norintiems kurti klasterį, bus suteikta daug naudingos informacijos ir konkreti pagalba, kuri yra užtikrinama per VšĮ „Verslią Lietuvą“.     

Daiva Beliokaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode