Sprogimas

Prienuose ir Birštone – naujos, patogesnės atliekų rūšiavimo aikštelės

 

Viena opiausių Prienų rajono ir Birštono savivaldybių atliekų sektoriaus problemų – nepritaikyta komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūra pakartotiniam produktų ir atliekų panaudojimui. Siekiant pagerinti esamą situaciją pradėtas įgyvendinti projektas, padėsiantis sumažinti atliekų kiekį sąvartyne bei padidinti antrinių žaliavų surinkimą. Jam Aplinkos ministerija skiria daugiau nei 2 mln. eurų.

„ES investicijomis nuosekliai tęsiama politika sudaryti gyventojams kuo palankesnes sąlygas rūšiuoti atliekas jų susidarymo šaltinyje – pirmiausia, buityje. Todėl praplečiama atliekų tvarkymo sistema, į ją įtraukiant atskirus maisto bei tekstilės surinkimo konteinerius“, – pažymi Europos Sąjungos paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis.

ES reikalavimai įpareigoja įdiegti atskirą maisto atliekų surinkimo sistemą. Minėtose savivaldybėse nebuvo galimybės prie individualių valdų atskirai rūšiuoti biologiškai skaidžias atliekas, todėl permainos prisidės vykdant klimato kaitos švelninimo tikslus. Tokios atliekos mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginyje bus pūdomos, o išskiriamas metanas – sudeginamas. Taip pagaminama šiluma ir elektra bus panaudojama vidiniuose procesuose, todėl atpigs atliekų tvarkymas, sumažinama šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimas.

Individualių namų gyventojams sudarius galimybę atskirai rinkti maisto atliekas bus baigta kurti rūšiuojamo atliekų surinkimo sistema. Aplinkos ministerija primena, kad stiklo, popieriaus, kartono, plastiko ir metalo atskiro surinkimo konteineriai bei kompostavimo dėžės jau buvo išdalintos ankstesniais ES finansavimo laikotarpiais. Be to, iki 2018 m. pabaigos konteinerinės aikštelės bus papildomos atskiram tekstilės atliekų surinkimui skirtais konteineriais.

Įgyvendinant projektą, pirmąkart Lietuvoje bus įrengtas ir daiktų punktas, į kurį iš didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių bus atrinkti ir atvežti daiktai, paruošti pakartotiniam panaudojimui ir nemokamai išdalijami tiems, kam jų reikia. Tai žiedinės ekonomikos pavyzdys, atliekantis ir socialinę funkciją.

Iš viso Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse bus įrengtos ar atnaujintos 63 konteinerinės aikštelės su rūšiuojamų atliekų surinkimui skirtais antžeminiais, pusiau požeminiais ir požeminiais konteineriais, 1 tekstilės konteineris tektų dešimčiai aikštelių. Visi konteineriai bus pritaikyti ateityje įdiegti elektroninio užrakto sistemą, kad pašaliniai žmonės negalėtų jais naudotis, taip įgyvendinant principą „teršėjas moka“.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode