Sprogimas

Mokyklos nemažėja – ir seniūnijos netuštės

Tęsdami išvykas po rajono seniūnijas, rajono savivaldybės vadovai lankėsi Dusmenyse, Onuškyje ir Paluknyje.

Domėtasi, kokiais rūpesčiais ir ateities planais gyvena šių dviejų seniūnijų gyventojai, ko labiausiai pasigenda, kokių turi lūkesčių.

Šiose išvykose dalyvavo rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, merės patarėjas Tomas Romaška, merės pavaduotoja Marija Puč, savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius.

Dusmenų kaimas yra pačiame rajono savivaldybės pakraštyje, jis negali pasigirti kokių nors įmonių veikla, tačiau žmones buria šviesūs bendruomenės namai, kuriuose įsikūręs kultūros centras, biblioteka. Dusmenyse aktyviai veikia dramos mėgėjai, čia rengiama garsi tradicinė Oninių šventė, kiti renginiai, pripildantys turinio Dusmenų gyvenimą. Dusmeniškiai netrukus paminės svarbias datas – bažnyčios 200-ąsias ir kaimo 525-ąsias metines.

Iš Dusmenų, pabendravus su gyventojais ir pasukus Onuškio link, pirmiausia aplankyta Donato Malinausko gimnazija. Jos direktorė Rima Blikertienė su pedagogais gimnaziją pristatė kaip daug keliaujančią, plečiančią akiratį ir laimingą mokyklą. Ją lanko daugiau nei 140 moksleivių, auga ir mažųjų pamaina jaukiame vaikų darželyje, kurį lanko apie 30 mažylių. Pasak direktorės, šįmetė Vasario 16-oji, Lietuvos šimtmečio diena, bus išskirtinė ir mokyklai, ir miesteliui. Onuškyje yra palaidotas Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signataras Donatas Malinauskas, tad iškilmėse dalyvaus jo giminaičiai, vyks ne vienas šiai datai skirtas renginys. Gimnazijos mokytojai ir mokiniai tikisi, kad šį pavasarį bus baigta įrengti krepšinio aikštelė, kurios ypač laukia jaunimas, tikimasi savivaldybės paramos atnaujinant stadioną ir gimnazijoje įrengiant poilsio erdvę.

Vakarop Onuškio kultūros namų salėje susirinkę gyventojai pageidavo, kad gatvės ir keliai būtų dažniau žvyruojami, daugiau jų asfaltuojama, aptarė kitas aktualias problemas. Onuškio seniūnė Zita Aniulienė tarp būsimų darbų regi ir Onuškio Kipro Petrausko aikštės renovavimą, nugeležinimo įrenginių projektą, kitus darbus.

Apsilankymas Paluknyje taip pat prasidėjo nuo čia esančių dviejų – „Medeinos“ bei Longino Komolovskio gimnazijų, kuriose iš viso mokosi per 200 mokinių. „Medeinos“ gimnazijos direktorius Vytautas Gustas pasidžiaugė, kad savivaldybei skyrus lėšų, buvo suremontuoti keli kabinetai, koridorius. Savivaldybės biudžeto lėšomis kartu su parama iš Lenkijos atnaujintos klasės, koridoriai ir L. Komolovskio gimnazijoje. Abi mokyklos yra visiškai renovuotos, sutaupo nemažai lėšų šildymui, jaukios ir šiltos – vienos gražiausių visame rajone. Gimnazijų mokytojai pageidavo, kad būtų įrengtas eismo apribojimas prie autobusų stotelės šalia mokyklų, nes čia po pamokų susirenka nemažai vaikų.

Be dėmesio pernai neliko ir Paluknio vaikų darželis, kurį lanko apie 40 vaikų. Rajono savivaldybės lėšomis buvo suremontuotas pastato stogas, pakeista tvora. Darželio darbuotojai tikisi, kad pastatas bus ir apšiltintas. Savivaldybės vadovai pasidomėjo ir kaimo ambulatorijos darbo sąlygomis, aptarė galimybes jas pagerinti.

Seniūnijoje vykusiame susitikime su kaimo bendruomene neišvengta klausimų dėl gatvių, kelių tvarkymo bei apšvietimo. Pasak merės E. Rudelienės, tvarkoma tiek kelių, kiek yra finansinių galimybių. Rajone, pavyzdžiui, yra apie 600 km kelių, o per metus lėšų skiriama asfaltuoti vos 6 km, todėl vos ne pusė gaunamų prašymų, skundų seniūnijose – dėl kelių tvarkymo. Susitikime dalyvavęs bendrovės „Trakų vandenys“ direktorius Romualdas Ingelevič paragino gyventojus jungtis prie nuotekų tinklų ir informavo, kad pradedamas vandens nugeležinimo įrenginių įgyvendinimo projektas, tad dar šių metų pabaigoje palukniečiai turės švaresnį vandenį. Iš kitų svarbių kaimo infrastruktūros darbų paminėtas aikštės prie bažnyčios įrengimas, kelių tvarkymas.

Ir Onuškio, ir Paluknio senūnijoje savivaldybės administracijos direktorius D. Kvedaravičius išsamiai pristatė naująją komunalinių atliekų rinkliavą, atsakė į gyventojų klausimus, aiškino, kur kreiptis, iškilus neaiškumams.

Šiose išvykose džiugino ne tik seniūnų, seniūnijų darbuotojų bei pačių gyventojų aktyvumas. Beje, jų skaičius Onuškio seniūnijoje kiek apmažėjo (1736 asmenys), o Paluknyje išliko stabilus (1261 asmuo). Nepaisant demografinių slinkčių, gyventojų senėjimo, šiose seniūnijose pakanka pozityvumo, nes mokyklose mokosi pakankamai moksleivių, o į darželius patekti yra net mažylių eilė. Taigi kaimai keičiasi, bet neišgyvena nerimą keiančio tuštėjimo meto.

Trakų rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode