Sprogimas

Marijampolė – jau skambanti 2018 metų Lietuvos kultūros sostinė

Sausio 18 d. Kultūros ministerijoje įvyko Marijampolės, Lietuvos kultūros sostinės 2018 m., programos „Laikas keičiasi ir keičia“ pristatymas.

„Marijampolė ir Sūduvos kraštas yra mūsų tautos lopšys, kuriame kilo įvairūs judėjimai, prisidėję prie Lietuvos valstybės atkūrimo. Simboliška, kad 2018 m. būtent Marijampolė, turtinga savo istorinėmis asmenybėmis, bus Lietuvos kultūros sostine“, – kalbėjo kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Lietuvos kultūros sostinės 2018 m. programa glaudžiai susijusi su Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio tematika. Vasario 16 d. Marijampolėje bus įžiebta didelė šviesos instaliacija „Šviesos bokštai“, skirta Lietuvos 100-mečiui. Pasak Marijampolės savivaldybės merės Irenos Lunskienės, miestas 2018-iais prisistatys per jame gyvenusias iškilias istorines asmenybes, kultūros, politikos ir visuomenės veikėjus – Žemaitę, J. Basanavičių, V. Kudirką, J. Jablonskį, prezidentą K. Grinių ir kt. Numatyta, kad šventinius renginius sudarys keturios muziką, literatūrą, medijų meną ir kultūrinį turizmą jungiančios programos.

Pagrindinis programos „Laikas keičiasi ir keičia“ tikslas – atskleisti laiko neišdildančius miesto istorijos puslapius, kultūrinių tradicijų pokyčius ir kultūrų įvairovę, padėti pažinti besikeičiančią Marijampolę, Sūduvos kraštą bei jos žmones.

Marijampolės kultūrinė programa peržengs ne tik Marijampolės, bet ir Lietuvos ribas, įtraukdama į savo renginių programą ir žymius užsienio lietuvius. Vienas iš „Laikas keičiasi ir keičia“ programos ambasadorių – jau daugiau nei ketvirtį amžiaus Niujorke gyvenantis žymus lietuvių menininkas Ray Bartkus. Renginiuose taip pat dalyvaus ir užsienyje gyvenantys marijampoliečiai.

2018-iais istoriniame Marijampolės cukraus fabriko pastate vyks Violetos Urmanos ir dirigento Modesto Pitrėno vadovaujamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas, ten pat vyks menininko Ray Bartkaus naujausių kūrinių paroda. Šiais metais Marijampolėje vyks įvairios meno projekcijos, parodos, meno festivaliai ir avangardiniai performansai, dainuojamosios poezijos festivaliai bei kiti renginiai. Marijampolės projekto įgyvendinimui skirta per 58 tūkstančius eurų.

„Lietuvos kultūros sostinės“ konkurso tikslas – skatinti Lietuvos regionų gyventojų kultūrinį aktyvumą ir kūrybingumą, plėtoti kultūrą ir meną, kūrybines iniciatyvas bei kultūros prieinamumą regionuose. Nuo 2010 m. projektą „Lietuvos kultūros sostinė“ administruoja Kultūros ministerija.

2015 m. įvykusio projekto „Lietuvos kultūros sostinė“ konkurso metu buvo išrinktos 2017, 2018 ir 2019 metų Lietuvos kultūros sostines. Konkursui buvo pateikta 10 paraiškų: 2017 m. Lietuvos kultūros sostine pretendavo tapti Alytaus miesto, Klaipėdos miesto ir Pagėgių savivaldybės. 2018 m. – Biržų r., Druskininkų, Marijampolės, Šiaulių miesto savivaldybės. 2019 m.– Jonavos rajono, Kauno miesto, Rokiškio rajono savivaldybės.  Nustatytas toks Lietuvos kultūros sostinių eiliškumas: 2017 m. Klaipėdos miesto savivaldybės projektas „Klaipėda – neužšąlantis kultūros uostas“, 2018 m. Marijampolės savivaldybės projektas „Laikas keičiasi ir keičia“, 2019 m. Rokiškio rajono savivaldybės projektas „Kultūros vingiai – nuo Nemunėlio iki Nemuno“.

2018 m. pavasarį bus skelbiamas naujas konkursas 2020, 2021 ir 2022 metų Lietuvos kultūros sostinėms išrinkti. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode