Parama dėkojame




Sprogimas

Nefrologų konferencijoje – apie inkstų ligas

      Trečiadienį VšĮ Mažeikių ligoninėje vyko mokslinė-praktinė konferencija „Inkstų ligos internisto praktikoje“, kurią organizavo Lietuvos nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacija, Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Kauno klinikų Nefrologijos klinika kartu su Mažeikių UAB „Dialimeda“ ir VšĮ Mažeikių ligonine. Joje dalyvavo įvairių specialybių gydytojai, kurie išklausė pranešimus, dalyvavo diskusijose.

 

 Atvyko suteikti žinių

      Konferencijos pradžioje dalyvius sveikino ir sėkmingo darbo linkėjo Mažeikių ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Vytautas Džiugas.

      LNDTA prezidentė, profesorė I. A. Bumblytė, LSMUL Kauno klinikų Nefrologijos klinika, prisipažino, jog į Mažeikius juos pakvietė Bronislovas Šaulys, papasakojo apie ligonių, sergančių inkstų ligomis, gydymą Mažeikiuose: „Norėjome ne tik pamatyti, bet ir suteikti jums daugiau žinių apie lėtines inkstų ligas, kada ligonius nukreipti nefrologų konsultacijai, pasidalinti savo patirtimi, todėl kviečiame išklausyti pranešimų, užduoti klausimus, diskutuoti.“

Apie diagnozę ir gydymą

      Profesorė I. A. Bumblytė pristatė du pranešimus: „Lėtinė inkstų liga: kada įtarti, kaip diagnozuoti, kokią klasifikaciją naudoti“ ir „Diabetinė nefropatija klinikinėje praktikoje“.

      Kalbėdama apie lėtines inkstų ligas, I. A. Bumblytė pateikė pavyzdžių, kaip galima jas diagnozuoti, kokius tyrimus reikėtų atlikti, kada galima įtarti, kad žmogus serga lėtinėmis inkstų ligomis. Taip pat ji akcentavo, kad yra pasikeitusi ligų klasifikacija. Anksčiau tokios ligos buvo vadinamos inkstų nepakankamumo ligomis, dabar – lėtinėmis inkstų ligomis. Taip pat pasikeitė ir kiti pavadinimai.

      Pasak lektorės, norint nustatyti inkstų ligas, būtina atlikti ne vieną šlapimo tyrimą, o keletą, nes vienas gali ligos neparodyti, taip pat supažindino, pagal kokias metodikas atliekami tyrimai, ir pan.

      Kita pranešėja, profesorė E. Žiginskienė, LSMUL Kauno klinikos, Nefrologijos klinika, pristatė pranešimą „Lėtinio inkstų nepakankamumo konservatyvus gydymas“, kuriame buvo kalbama apie lėtinių inkstų ligų konservatyvų gydymą. Lektorė pristatė ne vieną klinikinį atvejį, kaip buvo nustatytas inkstų nepakankamumas, kokios priežastys jį galėjo sukelti, kokiais būdais jis buvo gydomas.

Kiti pranešimai

      Vėliau savo pranešimus pristatė jaunosios specialistės – rezidentės. A. Gryguc, nefrologijos rezidentė, LSMUL Kauno klinikos, savo pranešime „Nefropatija“ kalbėjo apie hipertenzinės ligos sukeliamas lėtines inkstų ligas, jų diagnozavimą ir gydymą.

      Apie vazorenalinę hipertenziją ir išeminę nefropatiją duomenis pateikė ir papasakojo E. Baublienė, LSMUL Kauno klinikos.

      A. Bartašiūnaitė, nefrologijos rezidentė, LSMUL Kauno klinikos, dalijosi mintimis ir žiniomis bei patirtimi apie analgetinę nefropatiją.

      Po kiekvieno pranešimo konferencijos dalyviai kėlė klausimus, diskutavo, dėstė savo pastebėjimus.

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode