Sprogimas

Avarijos Pakruojo rajone padariniai: šimtatūkstantinė žala gamtai

Pakruojo rajone, Dvariukų kaime savaitgalį įvykusi užtvankos avarija ant kojų sukėlė specialiąsias tarnybas, patvinusi Mūša užliejo nemažas teritorijas. Avarija jau likviduota ir užtvankos vanduo sparčiai kyla. Dėl staigaus vandens kritimo tvenkinyje aplinkai padaryta didžiulė žala.
Avarija Pakruojo rajone, Dvariukuose įvyko šeštadienio popietę. Apie 16 val. 30 min. buvo pastebėta, kad vienas iš užtvankos skydų sulūžo ir persikreipė. Per jo šonus ir apačią plūdo vanduo.

Užtvankoje vandens lygis ėmė sparčiai kristi, o išsiliejęs didelis kiekis vandens nutekėjo Pasvalio link. Apie nelaimę buvo informuotos specialiosios tarnybos. Pamačius, kad padėtis kritinė ir baiminantis, kad nuslūgusioje užtvankoje bus brakonieriaujama, į įvykio vietą nusiųsti trys aplinkosaugininkų ekipažai, kurie budėjo tiek dieną, tiek ir naktį. Aplinkosaugininkai tikrino žvejus ir vietinius gyventojus. Tiesa, pasitaikė žmonių, kurie žuvį gaudė rankomis, dėjo į maišus, juos tempė ir žuvis supildavo į upės vagą. Brakonieriavimo atvejų neužfiksuota, tačiau paaiškėjo, kad kai kurie suskubo žvejoti nenusipirkę žvejo bilieto. 4 žvejams surašyti protokolai. Nuslūgęs vanduo parodė ir melduose paslėptą seną tinklą.
Avarija likviduota sekmadienio rytą. Tuomet vanduo užtvankoje buvo nusekęs 2,40 m. Sutvarkius užtvanką vandens lygis ėmė kilti. Šiandien ryte iki normos trūko vos 70 centimetrų.
Pirminiais duomenimis žala gamtai dėl staigaus vandens lygio sumažėjimo tvenkinyje siekia beveik 140 tūkstančių eurų. Žuvininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos taip pat turės nuspręsti, kokia žala padaryta žuvų ištekliams.
Hidroelektrinė, kurią eksploatuoja UAB „B. H.“, pastatyta 2001 metais. Neseniai hidroelektrinės statiniai buvo rekonstruoti, o praėjusių metų pavasarį turėjo būti atliekami skydų ir jų kėlimo mechanizmų remonto darbai. Avarijos priežastys tiriamos.

Simona Liaudanskytė
Ministro patarėja viešųjų ryšių klausimais
LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode