Sprogimas

Neformaliojo švietimo teikėjai negali reikalauti mokesčio iš tėvų

Neformaliojo švietimo krepšelis bus finansuojamas nepertraukiamai, iš tėvų negali būti reikalaujama iki šiol nemokėto mokesčio už vaikų lankomus būrelius, teigia Švietimo ir mokslo ministerija, reaguodama į pasigirstančius atvejus, kad švietimo teikėjai, neformalaus vaikų švietimo (NVŠ) veiklas iki šiol vykdę tikslinėmis NVŠ lėšomis, nuo balandžio mėnesio ima rinkti lėšas iš tėvų. Tėvai, gavę tokius prašymus, turėtų informuoti savivaldybę ir ministeriją.
„Esame gavę konkrečių signalų, kad švietimo tiekėjai prašo tėvus sumokėti už būrelius, finansuojamus krepšelio lėšomis. Tirsime šiuos atvejus, nes tai gali būti savotiškas sukčiavimas. Nepaisant to, kad nuo balandžio 1 d. keičiasi neformalaus švietimo krepšelio finansavimo šaltinis, daugiau niekas nesikeičia – savivaldybės ir toliau gaus lėšas šiam krepšeliui ir atsiskaitys su paslaugos teikėjais“, - sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.
Pasak ministrės, papildomą įtampą gali kelti ir tai, kad kai kurios savivaldybės nėra atsiskaičiusios su NVŠ teikėjais už I šių metų ketvirtį, nors visos lėšos savivaldybėms pervestos kovo pradžioje.
Jei būrelio kaina viršija NVŠ krepšelyje numatytą sumą, tėvams tenka padengti skirtumą. Tačiau tai aiškiai apibrėžta teikėjų ir tėvų sutartyse, pasirašytose pradedant vaikui lankyti būrelį. Jokių papildomų mokesčių nuo balandžio 1 d. nebuvo įvesta.
Švietimo ir mokslo ministerija primena, kad praėjusią savaitę Vyriausybė patvirtino Mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodikos pakeitimus, kuriuose numatyta, kad neformaliojo švietimo krepšelis nuo balandžio 1 d. bus finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Apie tai informuotos savivaldybės, kurios ir sudaro sutartis su neformaliojo švietimo paslaugų teikėjais.
Ministerija pakartotinai kreipsis į savivaldybes, paaiškindama perėjimą prie naujo finansavimo šaltinio ir prašydama dar kartą informuoti neformaliojo švietimo teikėjus, jog NVŠ finansavimas nenutrūksta.
Kitą savaitę ministerijos darbuotojai susitiks su savivaldybių švietimo padalinių vadovais ir atsakys į visus iškylančius klausimus, kad perėjimas prie naujo finansavimo šaltinio būtų kuo sklandesnis ir niekam nekeltų įtampos.
Pernai įvestas neformaliojo švietimo krepšelis mokinio pasirinktai veiklai po pamokų 2015 m. buvo finansuojamas valstybės lėšomis. Šiemet krepšelis dalinai finansuojamas valstybės, dalinai – ES fondų. Tikimasi, kad tai leis išplėsti vaikų neformaliojo švietimo galimybes.          
Savivaldybės, pasikeitus finansavimo šaltiniui, gaus tą pačią lėšų sumą, kokia ir buvo numatyta  2016 metams ir vaikai dėl keičiamo finansavimo šaltinio nenukentės. Liks ta pati rekomenduojama krepšelio suma –15 eurų. Ji  gali svyruoti trečdaliu, t. y. vieno vaiko būreliui galima skirti nuo 10 iki 20 eurų. Krepšelio dydis gali  kisti, atsižvelgus į būrelius lankančių mokinių skaičių savivaldybėje. 


LR Švietimo ir mokslo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode