Sprogimas

Kiaulių registracijos duomenis reikia atnaujinti kas ketvirtį

Kiaulių laikymo vietų registravimas, jose laikomų kiaulių deklaravimas ir ženklinimas – tai nėra naujovė, tačiau afrikiniam kiaulių marui niekaip nesitraukiant iš Lietuvos, registravimo procesas stebimas pro padidinamąjį stiklą, nes norima turėti kuo tikslesnius duomenis apie laikomų kiaulių skaičiaus pasikeitimą.

Primename, kad kiekvienas laikytojas privalo ženklinti, registruoti laikomus ūkinius gyvūnus bei tvarkyti jų apskaitą. Kiaulių laikytojai privalo registruoti kiaulių laikymo vietas (bandas) bei deklaruoti jose laikomų kiaulių skaičių. Kiaulės registruojamos bandos atpažinties numeriu, o ženklinamos tik prieš išvežant iš laikymo vietos, įsegant į ausį vieną dviejų dalių ausies įsagą su bandos atpažinties numeriu. Vežant kiaules į skerdyklą, jas galima paženklinti tatuiruote į užpakalinę šlaunį (tokiu atveju ausies įsagu ženklinti nereikia).

Kiaulių registracijos duomenis reikia atnaujinti keturis kartus per metus, kiekvienoketvirčio pirmąjį mėnesį.Duomenis apie laikomas kiaules laikytojas gali atnaujinti pats, į Centrinę duomenų bazę suvesdamas informaciją apie laikomų kiaulių skaičių, taip patgali kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį skyrių ar ūkinių gyvūnų ženklinimo paslaugos teikėją, pateikdamasužpildytą ir pasirašytą GŽ-1 formą,kurioje yra informacija apie laikomą kiaulių skaičių.

             Ūkinių gyvūnų laikytojų kontrolę vykdantys teritorinių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, nustatę kiaulių ženklinimo ir registravimo pažeidimus, galiteisės aktų nustatyta tvarka kiaulių laikytojui taikyti sankciją. Taip pat atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad jeigu buvo nustatyti pažeidimai, žemės ūkio veiklą vykdantys kiaulių laikytojai gali netekti dalies jiems skiriamų išmokų.

             VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, 2016 m. balandžio 1 d. Lietuvoje buvo 18 845 kiaulių laikytojai, kurie įregistravo 597 433 kiaules. Daugiausiai riestauodegių laikoma Jonavos (52 274), Pakruojo (29 120), Panevėžio (45 568), Joniškio (40 109), Jurbarko (35 160), Radviliškio (37 326), Anykščių (22 130), Biržų (21 237), Plungės (20 766), Vilniaus (16 612) rajonuose. O daugiausiai kiaulių laikytojų yra Vilkaviškio (1 061), Lazdijų (964), Kelmės (941), Jurbarko (846)rajonuose. Visai kiaulių nebelaikoma Trakų, Varėnos, Zarasų rajonuoseir Visagino savivaldybėje.
             Norintieji auginti kiaules privalo prisiimti atsakomybę ir įvertinti galimoafrikinio kiaulių maro protrūkio pasekmes, todėl laikytis nustatytų biologinio saugumo reikalavimų kiauliųlaikymo vietose – privaloma. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad ūkininkams, kurie buvo priversti paskersti savo laikomas kiaules,skiriama valstybės pagalba kitų ūkinių gyvūnų (galvijų, avių, ožkų, triušių, paukščių ir kt.) įsigijimui kompensuojant dalį išlaidų už juos.

Press

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode