Sprogimas

Seimo pavasario sesijoje – socialinio modelio svarstymas

Šiandien priimtame Seimo pavasario sesijos darbų programos projekte įregistruota daugiau kaip 700 teisės aktų projektų (be lydimųjų). Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 195, Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė – 22, Seimo nariai (frakcijos) – daugiau kaip 385 įstatymų projektų. Be to, sesijoje bus išklausytas šalies vadovės D. Grybauskaitės metinis pranešimas, Vyriausybės metinė veiklos ataskaita.

Pavasario sesijoje tarp pagrindinių Seimo darbų išlieka naujojo socialinio modelio įstatymų projektų svarstymas. Socialinis modelis apima 7 pagrindinius ir 27 lydimuosius teisės aktų projektus, susijusius su užimtumo didinimu, darbo santykių reglamentavimo tobulinimu ir socialinio draudimo tvarumu.

Energinis efektyvumas ir energinis saugumas – vienas iš valstybės prioritetų. Teikiamais šios srities projektais numatoma nustatyti pagrindinius energijos tiekimo ir vartojimo efektyvumo reikalavimus ir pašalinti kliūtis, trukdančias efektyviai tiekti ir vartoti energiją; siekiama užtikrinti skaidrią ir objektyvią šilumos supirkimo procedūrą, didesnį informuotumą apie šilumos tiekėjų veiklos sąlygas, supaprastinti savivaldybių patikėjimo teise valdomų valstybei priklausančių elektros energetikos objektų perdavimo energetikos įmonėms tvarką.

Sesijoje Seimas didelį dėmesį planuoja skirti sveikatinimo politikos įgyvendinimui gerinant sveikatos paslaugų kokybę ir prieinamumą. Į darbų programą įtrauktais pasiūlymais siekiama tobulinti pacientų sveikatai padarytos žalos atlyginimo mechanizmą, įdiegti žalos, padarytos pacientų sveikatai, atlyginimo be kaltės modelį. Siekiant spręsti eilių sveikatos priežiūros įstaigose problemą, planuojama nustatyti maksimalius terminus suteikti PSDF lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas. Taip pat ketinama sudaryti teisines prielaidas periodiniam valstybės ir savivaldybių asmens sveikatos priežiūros įstaigų veiklos rezultatų vertinimui bei viešam šių įstaigų reitingavimui. Šios srities klausimais numatoma reglamentuoti pagalbinio apvaisinimo būdus, sąlygas ir principus, nustatyti griežtesnę asmenų, pageidaujančių duoti kraujo ar jo sudedamųjų dalių, atrankos procedūrą, numatant galimybę atlikti valstybės registre patikrą dėl užsikrėtimo virusiniais B ir C hepatitais fakto, riboti alkoholio reklamą, mažinti bendrąjį alkoholio suvartojimą, jo prieinamumą (nepilnamečiams), piktnaudžiavimą alkoholiu, jo daromą žalą sveikatai ir ūkiui ir kt.

Itin svarbūs yra šalies gynybos ir saugumo stiprinimo klausimai. Projektais siūloma stiprinti Europos Sąjungos išorės sienų apsaugą – didinti Valstybės sienos apsaugos tarnybos darbo efektyvumą, užtikrinti efektyvų įslaptintos informacijos apsaugos mechanizmą, nustatyti, kad iki 2020 m. gynybos finansavimas turi pasiekti 2 proc. bendrojo vidaus produkto. Taip pat planuojama nustatyti nuolatinės privalomosios karo tarnybos karių skaičių ir apsispręsti dėl Lietuvos kariuomenės komplektavimo modelio, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos tęstinumo.

Pavasario sesijoje parlamentas spręs, ar sudaryti teisines prielaidas ir technines galimybes įteisinti Lietuvoje naujos formos balsavimą – balsavimą internetu, taip pat įteisinti balsavimą iš anksto elektroninio ryšio priemonėmis naudojantis elektroninio balsavimo terminalu.

Vaiko teisių apsaugos srityje numatoma tobulinti vaiko teisių apsaugos sistemos teisinį reguliavimą, gerinant vaiko teisių apsaugą bei vaikų globos sistemą, teikiant prioritetą vaiko globai šeimoje ar šeimynoje, suteikti vaiko teisių apsaugos kontrolieriui pakankamai įgalinimų ir sudaryti optimalias galimybes ginti ir apsaugoti vaiko teises ir jo teisėtus interesus ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse.

Seimo narys Kęstutis Bartkevičius maloniai kviečia visus teikti pasiūlymus bei pastabas tobulinant teisės aktų projektus, kurie įtraukti į Lietuvos Respublikos Seimo VIII pavasario sesijos darbų programą.

Seimo informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode