Sprogimas

Latvijos menininkė Tatjana Semane pirmą kartą pristatys parodą Lietuvoje

„Catchy – Įsimintinas (-a)“ – tai pirmoji personalinė Latvijos menininkės Tatjanos Semanes kūrybos paroda Lietuvoje, pristatoma sostinės galerijoje „Meno Niša“. Savo kūrybinę karjerą T. Semane pradėjo 1998 m., šiuo metu ji yra aktyvi Latvijos dailininkų sąjungos narė. Personalines parodas yra surengusi ir grupinėse parodose dalyvavusi – Latvijoje, Suomijoje, Kinijoje, JAV, Lenkijoje. T. Semanes darbų yra įsigiję privatūs kolekcininkai Austrijoje, Belgijoje, Baltarusijoje, Kinijoje, Kipre, Suomijoje, Vokietijoje, Dž.Britanijoje, Olandijoje, Airijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Meksike, Norvegijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Slovakijoje, JAV, Švedijoje. T. Semane taip pat yra Filosofijos mokslų daktarė. Jos tyrimų laukas apima proto ir išminties probematiką Europos filosofijoje.

 
Pagrindinės Tatjanos Semanes kūrybos temos – odė gyvenimui ir meilės išraiška kasdienybėje. Savo darbuose menininkė naudoja skirtingas technikas (akvarelė, aliejinė tapyba, pastelė, koliažai, skulptūriniai objektai).  Parodos  „Catchy – Įsimintinas (-a)“ ekspozicijoje pristatomi T. Semanes koliažai. Parodos kontekste visi darbai vienijami būdo vaizduoti figūras ir objektus, erdves labiau jas interpretuojant nei imituojant ar  tiksliai atkartojant. Tatjanos Semanes koliažai kaip ir tapybos darbai  – tai jos vizualinės ir emocinės patirtys, užpildytos gilaus simbolinio ir filosofinio reikšmių lauko. Tatjanai kūryba yra vienas iš būdų ne tik pažinti save, bet ir stebėti gyvenimą: analizuoti, suprasti jo vertybes, žmonių pasirinkimus, pasaulines aktualijas, meilės reiškinį. Kūryba autorei yra iššūkis, kuris atneša džiaugsmą, o kūrybinio proceso magija papildo gyvenimo prasmę. Na, o meilės rolė suvokiama kaip pagrindinė, jungtin
 ė visų procesų jėga.
Pasak menininkės, mes visada norime kuo geresnių, šaunesnių potyrių savo aplinkoje, kurie padarytų mūsų gyvenimą įdomesniu, labiau intriguojančiu, įsimintinu. Toks poreikis kyla iš kiekvieno asmeninės motyvacijos arba dėl to, jog stebėdami kitų gyvenimus, kartais nusprendžiame, kad pastarieji kur kas labiau patrauklūs nei mūsų pačių. Puošdami savo  gyvenimo fasadus dėl savęs ir kitų, mes dažnai nerealizuojame tų akimirkų, kurios mūsų gyvenime jau ir taip yra įsimintinos, unikalios ir nusipelno ypatingo susidomėjimo, nes refleksuoja kasdienius įvykius, prasmę paties gyvenimo.
Naudodama iškarpas iš žurnalų, laikraščių, katalogų, iš tiesų autorė naudoja spalvas, kuriomis jos yra atspausdintos ir tokiu būdu sukuria savo vaizdines situacijas, erdves, objektus, figūras. „Aš jais tapau, bet su žirklėmis ir spalvomis iš žurnalų ir katalogų. “ – sako T. Semane. Mažo formato darbuose sutalpinamas gausus svarbių reikšmių laukas. Kiekviename darbe užkoduoti skirtingose kultūrose egzistuojantys bendri simboliai (medis, drugelis, obuolys, žirgas, akis, kt.). Darbai neatlieka didaktinės funkcijos, nenukreipia žiūrovo vertinimui „už“ ar „prieš“, nemoralizuoja. Spalvingi, nuotaikingi, iš pirmo žvilgsnio netgi ironiški vaizdai skatina žiūrovą permąstyti savo asmeninę patirtį ir atrasti/išskirti ekspozicijos kontekste savo įsimintas akimirkas ar jų asociacijas.
Kuratorė Laura Grybkauskaitė
Paroda galerijoje MENO NIŠA veiks nuo kovo 10 d. iki kovo 25 d.
 

Galerija MENO NISA

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode