Sprogimas

Darbo patirtis – ne visada privalumas

Skaitant darbo skelbimus akys užkliūva už dviejų frazių, kurios labai dažnai eina greta viena kitos: „reikalavimas – ne mažesnė nei 2 metų darbo patirtis“ ir „gali būti paskutinių kursų studentas“. Ar įmanoma dar nebaigus studijų sukaupti solidžią darbo patirtį? Ir ar tikrai to reikia?
Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Integracijos ir karjeros direkcijos direktorė Ugnė Marija Narkevičiūtė sako, kad kasmet universitete organizuojamos Karjeros dienos atskleidžia besikeičiantį darbdavių požiūrį. „Organizuodami Karjeros dienas pastebėjome tendenciją, kad darbdaviai vis daugiau dėmesio skiria jaunųjų talentų paieškai ir „auginimui“ bendrovės viduje, todėl noriai atsigręžia į universitetus“, – sako ji.


Karjeros dienose dalyvaujančios įmonės žino, kur ateina, todėl pagrindinis reikalavimas nėra darbo patirtis. Tarptautinės kompanijos „Revel Systems“ generalinis direktorius Tadas Arvydas Vizgirda teigia, kad kandidatuose į darbo vietą stengiasi įžvelgti potencialą: „Dažnai susitinkame su kandidatais, kurie neturėdami reikiamos patirties jaučiasi nejaukiai, nepasitiki savimi. Tokių pokalbių metu stengiamės išsiaiškinti, ar kandidatai pasirengę augti ir įdėti asmeninių pastangų, kad išmoktų tai, kas reikalinga jo pareigose. Manome, kad charizma yra duota kiekvienam iš mūsų, tačiau ji atsiskleidžia tik atsiradus tam tikroms aplinkybėms“.
Kai kurie darbdaviai pastebi, kad įdarbinti jauną specialistą yra kur kas geriau nei daug patirties įgijusį profesionalą. „Patyrėme, kad samdant darbuotojus su patirtimi ne visada pavyksta integruoti juos į savitą organizacinę kultūrą. Todėl jau 2010 m. pradėjome aktyviai puoselėti studentų pritraukimo programą.  Šiandien daugiau nei pusė patyrusių „EASTING“ darbuotojų startavo kompanijoje kaip praktikantai“, – patirtimi dalijasi tarptautinės krovinių logistikos „EASTING“  įmonių grupės vadovas Edgaras Rimgaila.
Įdarbinę ar praktikai priėmę studentą darbdaviai savo srities žiniomis iš karto prisideda prie specialisto ugdymo, tad diplomą gaudamas jaunuolis jau yra susipažinęs su darbo rinka, įgijęs ne tik žinių, bet ir patirties. Tai, kad rūpinimasis karjera studijų metais – atsiperka, patvirtina ir Lietuvos darbo biržos statistika: 97 proc. VGTU A. Gustaičio aviacijos instituto, 97 proc. Mechanikos, 95 proc. Transporto inžinerijos, 94 proc. Elektronikos fakultetų absolventų pabaigę studijas jau turi darbą arba labai greitai įsilieja į rinką.
Išskirtinę progą darbdaviams susipažinsi su būsimais darbuotojais VGTU suteikia ir šį pavasarį ilgiausiai Lietuvoje trunkančiose Karjeros dienose, kurios skelbia šūkį „Nerk gilyn“ ir ragina neapriboti savęs bei siekti didelių karjeros tikslų. Kasmet organizuojamose VGTU Karjeros dienose dalyvauja daugiau nei 70 garsiausių Lietuvos ir tarptautinio kapitalo įmonių. Vakar prasidėjusios karjeros dienos tęsis visą mėnesį, per šį laikotarpį vyks daugiau nei 30 atvirų paskaitų, simuliacinių darbo pokalbių, suorganizuota apie 10 vizitų į įvairias Lietuvos įmones.
 „Šiemet norime ypač paskatinti jaunuolius nebijoti kurti savo verslo ir pačius tapti darbdaviais, todėl suteiksime jiems progą išgirsti patarimų iš jaunųjų verslininkų bei startuolių įkūrėjų, kurie pavertė savo arba bendraminčių idėjas realybe. Siūlysime susitikti su „ČIOP ČIOP“ kulinarijos studijos vadove Urte Mikelevičiūte, „GetShopin“ įkūrėju Andriumi Čepkumi, „DonutLab“ įkūrėju Andriumi Zavecku ir daugeliu kitų“, – pasakojo VGTU Integracijos ir karjeros direkcijos direktorė U. Narkevičiūtė.
VGTU Karjeros dienose su studentais profesiniais patarimais dalinsis ir aktorius Marius Jampolskis, televizijos laidų ir renginių vedėjas Rolandas Vilkončius, aktorė Aistė Diržiūtė, SEB banko marketingo vadovas Liudas Rimkus, Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, VĮ „Lietuvos tarptautiniai oro uostai“ generalinis direktorius Gediminas Almantas, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie LR SM direktorius Egidijus Skrodenis bei daugelį kitų savo srities specialistų.

Audronė Vilčiauskienė
Ryšių su visuomene vadovė
Vilniaus Gedimino technikos universitetas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode