Parama dėkojame




Sprogimas

Koronaviruso krizė: svarbiausios antradienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą patvirtinti trys nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Visi jie registruoti Vilniuje, du iš jų – Simono Stanevičiaus gatvėje. Ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 24 žmonės.

Kaukių dėvėjimas. Prekybos, paslaugų, renginių vietose ir viešajame transporte nuo trečiadienio veido kaukės bus rekomenduojamos, tačiau nebeprivalomos. Tokį įsakymą pasirašė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Prekybos ir paslaugų vietose reikės užtikrinti vieno metro atstumą tarp žmonių, sudaryti galimybę rankų higienai ir dezinfekcijai, lieka nurodymas ne rečiau kaip vieną kartą per valandą vėdinti patalpas, ne rečiau kaip du kartus per dieną dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius.

Tarptautinės kelionės. Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė labiausiai koronoviruso paveiktų 45 šalių sąrašą. Iš šiame sąraše esančių valstybių sugrįžę ar atvykę žmonės per 48 valandas turi užsiregistruoti, pateikdami savo duomenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams. Jiems rekomenduojama izoliacija.

Ligos apibrėžimas. Atnaujintame koronaviruso infekcijos atvejo apibrėžime greta ankstesnių klinikinių simptomų – karščiavimo, kosulio ir apsunkinto kvėpavimo – įtraukti papildomi simptomai, tai staigus uoslės ar skonio praradimas ar susilpnėjimas. Mažiau specifiški simptomai – galvos ir raumenų skausmas, šaltkrėtis, nuovargis, vėmimas ar viduriavimas.

Biudžeto peržiūra. Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad Vyriausybė neplanuoja šiais metais peržiūrėti valstybės biudžeto. Pateikti patikslintą biudžetą Vyriausybę ragina opozicija, centrinio banko vadovas ir valstybės kontrolierius

Nuomos subsidijos. Valstybė iki birželio vidurio suteikė apie 860 tūkst. eurų subsidijų patalpų nuomininkams. Per šį laiką gauta apie 600 tinkamų paraiškų, BNS informavo „Invega“. Nuo birželio vidurio palengvintos nuomos subsidijų sąlygos – jos teikiamos ne tik tuomet, kai įmonių veikla dėl karantino buvo uždrausta, bet ir apribota. Tikimasi, kad tai paskatins daugiau verslų pasinaudoti parama.

Užsieniečių statusas. Migracijos departamentas paskelbė, kad užsieniečiams, kurių leidimas laikinai būti Lietuvoje pasibaigė karantino metu ir jie negalėjo laiku išvykti iš Lietuvos, du mėnesius nuo karantino pabaigos nebus taikoma administracinė atsakomybė už neteisėtą buvimą.

Užsienyje: 

* Latvijoje ir Estijoje per parą patvirtinta po vieną užsikrėtimo atvejį. Lenkijoje nustatyti 407 nauji atvejai, Baltarusijoje – 689, Ukrainoje – 666, Rusijoje – 8248.

* Britanija paskelbė, kad COVID-19 sergantiems pacientams nedelsiant bus pradedamas duoti vaistinis preparatas deksametazonas, tyrimams parodžius, kad jis išgelbėjo trečdalį sunkiausia forma sirgusių pacientų.

* Į Kijevo ligoninę dėl koronaviruso paguldyta Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žmona Olena. Jos būklė stabili. Olena Zelenska apie jai nustatytą COVID-19 pranešė praeitą penktadienį. 

* Kinija pranešė apie dar 27 vietinius koronavirusinės infekcijos atvejus sostinėje Pekine. Vietos pareigūnai karantinavo beveik 30 miesto mikrorajonų.

* Vengrijos parlamentas nusprendė atšaukti vyriausybei dėl koronaviruso pandemijos suteiktus ypatinguosius įgaliojimus, sulaukusius tarptautinės kritikos.

* Tiesioginių užsienio investicijų srautai pasaulyje šiemet dėl koronaviruso krizės gali sumažėti 40 proc. Tokią prognozę paskelbė Jungtinių Tautų prekybos ir plėtros konferencija UNCTAD.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad amerikiečių karių skaičių Vokietijoje sumažins iki 25 tūkst. Pentagonas nurodo, kad Vokietijoje nuolat dislokuojama 34–35 tūkst. karių. 

* Šiaurės Korėja susprogdino ryšių su Pietų Korėja biuro pastatą pasienio mieste Kesonge. Analitikai sako, kad Pchenjanas veikiausiai siekia sukurstyti krizę, įstrigus deryboms dėl branduolinio nusiginklavimo.

* Valdančiosios koalicijos partneriai pareiškė manantys, kad Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas pareigas eina neteisėtai, ir paragino prezidentą Gitaną Nausėdą spręsti situaciją. Konstitucinis Teismas pareiškė, kad nepagrįstų abejonių skleidimą vertina kaip politinį spaudimą.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, birželio 16 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“   sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode