Parama dėkojame




Sprogimas

Koronaviruso krizė: svarbiausios pirmadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą nuo koronaviruso mirė vienas žmogus, patvirtinti penki nauji užsikrėtimo atvejai. 76-asis mirties atvejis užregistruotas Klaipėdos regione, mirė keliose įstaigose gydyta moteris, ji buvo vyresnė nei 80 metų ir turėjo gretutinių ligų. Visi nauji užsikrėtimo atvejai patvirtinti Vilniaus apskrityje: trys – Vilniaus mieste, vienas – Vilniaus rajone ir vienas – Šalčininkų rajone. Ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 32 žmonės, du iš jų yra reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

Atvykėlių izoliacija. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, kad pasibaigus karantinui žmonės, atvykusiems iš koronaviruso paveiktų šalių, bus rekomenduojama izoliuotis. Pasak ministro, paaiškėjus, kad asmuo nesilaikė rekomendacijos ir dėl to užkrėtė kitus žmones, jam  gali grėsti administracinė ar baudžiamoji atsakomybė. Kaukių dėvėjimas patalpų viduje taip pat taps rekomenduojamas, o nebe privalomas. 

Išmokos bedarbiams. Užimtumo tarnyboje registruoti bedarbiai nuo pirmadienio gali kreiptis dėl laikinos iki 200 eurų siekiančios darbo paieškos išmokos. Pasak tarnybos vadovės, šiuo metu išmoką galėtų gauti apie 200 tūkst. žmonių. Pinigai bus mokami šešis mėnesius, bet ne ilgiau nei iki šių metų pabaigos.

Gydymo įstaigos. Vis daugiau gydymo įstaigų atnaujina planines paslaugas. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, duris pacientams jau atvėrė ar artimiausiu metu ketina atverti beveik 75 proc. poliklinikų, 85 proc. ligoninių ir kiek daugiau nei 84 proc. odontologijos kabinetų.

Kelionės autobusais. Keleivių vežimo autobusais bendrovė „Kautra“ skelbia, kad atnaujino 95 proc. tarpmiestinių reisų, tačiau keleivių srautas kol kas siekia 50 proc. lygio, kuris buvo iki karantino. Bendrovė „Toks“ iki šios savaitės atnaujino apie 70 proc. maršrutų.

Darbo rinka. Vyriausybės duomenimis, gegužę darbo portaluose patalpintų darbo skelbimų skaičius buvo 30 proc. didesnis nei balandį, bet vis dar gerokai žemesnis nei tuo pat laikotarpiu 2019-aisiais. Užimtumo tarnybos pirmadienio duomenimis, registruotas nedarbas siekia 11,8 proc., šalyje registruota beveik 203,6 tūkst. bedarbių. Pastaroji savaitė išsiskyrė didele pardavėjų ir kasininkų paklausa, kurių ieško ne tik prekybos centrai, bet ir mažos prekybos įmonės, tęsiančios veiklą sušvelninus karantiną. Taip pat ieškoma virėjų, apsaugos darbuotojų, degalinės operatorių. Įsidarbinimo galimybės mažėjo nekvalifikuotiems darbininkams, nors jie sudaro beveik ketvirtadalį visų darbo pasiūlymų.

Regiono koordinacija. Vilniuje susirinkę Baltijos šalių ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai pareiškė, kad regiono šalys veiks labiau koordinuotai, jei ištiktų antroji koronaviruso banga. Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis savo ruožtu interviu BNS pareiškė tikintis, kad „antroji koronaviruso banga, jeigu ji bus, praeis daug lengviau“. Lenkijos premjeras teigė, kad pastaraisiais mėnesiais keliolika kartų kalbėjosi su Lietuvos premjeru Sauluimi Skverneliu, mėgindami spręsti problemas dėl sienų kirtimo. 

Vyriausybės darbas. Vyriausybei grįžtant prie gyvų posėdžių, ministrai praeitą savaitę buvo prevenciškai ištirti nuo koronaviruso. Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino gyvas spaudos konferencijas. Ministerijoje po kelių mėnesių pertraukos susirinko keliolika žurnalistų ir operatorių, viduje išlaikytas reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis atstumo.

Kelionės ES. Europos Sąjungai skubant atverti savo vidaus sienas, Europos Komisija sukūrė specialią interneto svetainę keliautojams „Re-open EU“. Joje keliautojai gali įrašyti šalies, kurią norėtų aplankyti, pavadinimą ir sužinoti praktinės informacijos apie joje dėl koronaviruso pandemijos taikomas visuomenės sveikatos ir saugos priemones.

Automobilių rinka. Dėl įvesto karantino naudotų automobilių rinka šiemet smuko daugiau kaip ketvirtadaliu. Lietuvoje per sausį-gegužę buvo įregistruota apie 56,5 tūkst. naujai įvežtų naudotų lengvųjų automobilių –  7 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu (77,3 tūkst.).

Alkoholio vartojimas. Oficiali statistika parodė, kad per karantiną šalyje daugiau nei du kartus sumažėjo apsinuodijimų alkoholiniais gėrimais. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, nuo kovo 16-osios iki gegužės 1-osios registruoti 304 apsinuodijimai alkoholiu. Pernai tuo pačiu laikotarpiu fiksuoti 778 tokie atvejai.

Užsienyje:

* Latvijoje antrą dieną iš eilės nenustatytas nė vienas naujas užsikrėtimo atvejis, Estijoje patvirtintas vienas naujas užsikrėtimas. Rusijoje per pastarąją parą patvirtinta daugiau nei 8 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, Baltarusijoje – 707, Ukrainoje – 656, Lenkijoje – 396.

* Transliuotojai, leidėjai ir žurnalistai paragino Europos Komisiją imtis „daug stipresnių priemonių“ kovojant su dezinformacija tokiose interneto platformose kaip „Google“ ir „Facebook“. Bendrą deklaraciją Europos žurnalistų federacija, Europos leidėjų taryba ir Europos komercinės televizijos asociacija paskelbė po to, kai Briuselis pristatė naujas priemones kovai su dezinformacija, susijusia su COVID-19 pandemija.

* Kinijoje per pastarąją parą nustatyti 67 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, o valdžia perspėjo, kad sostinėje Pekine susiklostė sudėtinga padėtis, mieste uždarytos kai kurios mokyklos ir turgus. 

* Indijos valdžia nuo penktadienio vėl izoliuos maždaug 15 mln. žmonių, gyvenančių Čenajaus mieste ir aplinkiniuose rajonuose, regione išaugus naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui. Griežtas karantinas galios iki birželio pabaigos.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, birželio 15 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“   sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode