Parama dėkojame




Sprogimas

Koronaviruso krizė: svarbiausios penktadienio naujienos

Viruso plitimas. Per parą patvirtintos dvi mirtys ir 12 užsikrėtimo virusu atvejų. Abu mirtys ir šeši užsikrėtimo atvejai susiję su didžiausiu infekcijos židiniu – Vilniaus miesto klinikine ligonine Antakalnyje. Virusu taip pat užsikrėtė Nemenčinės siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojo artimasis ir židiniu tapusio namo Vilniaus Pergalės gatvėje gyventojas. Apie likusius atvejus detalių duomenų kol kas nėra. Dėl nustatytų pažeidimų Vilniaus klinikinėje ligoninėje Nacionalinis visuomenės sveikatos centras žada kreiptis į prokuratūrą.

Atidarytos sienos. Lietuva, Latvija ir Estija atšaukė tarpusavio kelionių apribojimus. Laisvai keliauti po Baltijos šalis gali jų piliečiai bei teisėtai gyvenantys asmenys, jei jie per dvi savaites nėra buvę kitose valstybėse. Ties Lietuvos ir Latvijos pasieniu dokumentų patikra išlieka, pasieniečiai perspėja, kad savaitgalį gali susidaryti eilės.

Prezidento iniciatyva. Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymą dėl vienkartinių 200 eurų išmokų pensininkams ir pateikė pusės milijardo eurų vertės pasiūlymų mažinti darbo mokesčius ir skirti išmokas šeimoms su vaikais. Valdantieji „valstiečiai“ nepritaria šalies vadovo iniciatyvai mažinti gyventojų pajamų mokestį ir vietoje to žada spartesnį neapmokestinamojo pajamų dydžio kilimą. Konservatoriai sako, kad pasiūlymai turi būti svarstomi kartu su atnaujintu biudžetu, socialdemokratai ir liberalai prezidento iniciatyvą įvertino teigiamai, tačiau sakė turintys papildomų pasiūlymų.

Valstybės skola. Finansų ministerija pranešė, kad valstybė per keturis mėnesius negavo 305 mln. eurų planuotų pajamų. Valstybės kontrolė prognozuoja, kad valdžios sektoriaus deficitas šiemet sudarys 10,9 proc. BVP, o skola šiemet pasieks 50 proc. BVP lygį ir artės prie 60 proc. BVP Mastrichto skolos kriterijaus. Reikšmingai išaugus skolai, Valstybės kontrolė ragina numatyti jos mažinimo ateityje kryptį.

Medikų poilsis. Vyriausybė paskelbė ketinanti suteikti galimybę Lietuvos medikams už 200 eurų pailsėti naudojantis vietinio turizmo paslaugomis, už paslaugas sumokėtų valstybė.

Naujos rekomendacijos. Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė detalesnes rekomendacijas, kaip nuo pirmadienio dar labiau sušvelninus karantino sąlygas turės veikti grožio salonai, sporto klubai, vaikų būreliai, kazino.

Karantino nusikaltimai. Policija pranešė, kad karantino metu bendras nusikalstamumas sumažėjo, bet padaugėjo nužudymų ir vairavimo esant dideliam girtumui atvejų.

Užsienyje:

* Latvijoje ir Estijoje per parą patvirtinta po aštuonis naujus užsikrėtimo virusu atvejus.

* Iš sutrikdytų Lenkijos prezidento rinkimų kovos pasitraukė pagrindinė opozicijos kandidatė Malgorzata Kidawa-Blonska iš partijos „Pilietinė platforma“. Jos reitingas smuko, kai politikė paragino boikotuoti rinkimus, organizuojamus per koronaviruso pandemiją.

* Slovėnijos vyriausybė paskelbė, kad koronaviruso protrūkis baigėsi ir neeilinių sveikatos apsaugos priemonių nebereikia. Šalies vyriausybė leido ES gyventojams leista atvykti į Slovėniją iš Austrijos, Italijos ir Vengrijos.

* Čekija nusprendė nuo gegužės 25 dienos leisti masinius renginius su ne daugiau kaip 300 žmonių.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius kreipėsi į prokuratūrą dėl šmeižto. Ministras teigia, kad tikrovės neatitinka žiniasklaidoje paskelbta informacija apie jo namo rekonstrukciją mainais už savivaldybės užsakymus.

* Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės derybų dėl prekybos santykių po Brexito vėliausias ratas baigėsi aklaviete. Abi pusės paragino viena kitą iš pagrindų pakeisti savo strategiją.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode